Blev ikke genvalgt: Nu scorer de millioner

Hver af de politikere, der ikke blev genvalgt til Folketinget, får de næste to år mere end 1,3 millioner.

En af de politikere, ryger ud af Folketinget, er Anders Samuelsen, der i tårer trak sig som formand for Liberal Alliance. Video: Kenneth Meyer.

En række danske politikere fik ikke genvalg ved folketingsvalget. Men de færdige folkevalgte forlader ikke jobbet på Christiansborg tomhændet.

52 ekspolitikere kan fordele 70 millioner kroner mellem sig over de næste to år i såkaldte eftervederlag - en slags aftrædelsesløn.

Det viser en gennemgang af de folketingsmedlemmer, som ikke har fået genvalg eller stopper af andre årsager i denne valgperiode, som Fagbladet 3F har lavet.

De 52 ekspolitikere vil alle modtage en ekstra månedsløn på 56.494 kroner om måneden i to år. Det svarer til, at de i alt får over 1,35 millioner kroner.

- Politikerne har lavet en meget lang opsigelsesperiode til sig selv på to år, når man bliver opsagt af vælgerne. Man kunne mene, at politikerne er lidt for flinke ved sig selv her, siger Roger Buch, der er chefforsker i samfundsvidenskab fra DMJX.

Hvis en politiker får et nyt arbejde i den periode, de modtager eftervederlaget, skal deres nye løn modregnes.

Det kommer tilsyneladende til at tage lang tid, før den nye regering står klar. Foto: Screendump Valg19 Dårligt nyt fra Mette F.

Tanja Larsson blev snydt på målstregen af Henrik Sass. Pr-foto Valg19 Snydt af Sass på målstregen: 'Som vælger ville jeg tænke øv'

Men det er ikke altid det, der sker, vurderer Roger Buch:

- Generelt er det sådan, at når politikere laver regler for sig selv, laver de ikke samme nidkære regler, som de gør for resten af Danmark. Der er ofte ingen kontrol af, om reglerne bliver overholdt. Og på den måde skiller politikerne sig ud, for der er ikke mange andre steder i samfundet, hvor man kan få ydelser på denne måde.

Årets folketingsvalg er af kommentatorer blevet beskrevet som et decideret jordskredsvalg, hvor stemmer har vandret mellem partier i stor grad.

Det får konsekvenser, ikke mindst for en række profiler fra borgerlige partier som Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som ikke har fået genvalg.

- Det er en usikker branche at være politiker. Man står om op morgenen den 5. juni, og først dagen efter ved man, om man har indkomst eller ej, siger Roger Buch.

Han fortæller at en af grundene til den rundhåndede betaling er for at sikre, at andre tør stille op en anden gang.

En af de folkevalgte, der må se sit mandat forsvinde efter valget, er den nu tidligere leder af Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

Men da han - ud over at være medlem af Folketinget - også var udenrigsminister i VLAK-regeringen, modtager han et særligt minister-eftervederlag i 18 måneder.

Det betyder, at han i løbet af de næste to år kan skrabe i alt 2,3 millioner kroner ind i løn fra staten - uden at arbejde.

Også andre afgående LA-ministre får vederlag i millionstørrelsen.

Liberal Alliance har ikke ønsket at kommentere sagen over for Fagbladet 3F.

Både Rasmus Paludan og især Pernille Vermunds Nye Borgerlige bliver svinet til af Christian Langballe. Foto: Finn Frandsen Valg19 Ude og amok: Dumme svin!

Søren Espersen er langtfra tilfreds med Lars Løkkes opførsel under valgkampen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Valg19 DF-profil til angreb på Løkke: - Usselt

290 kommentarer
Vis kommentarer