Borgmester om afslag til 101-årig: Det er ikke et alderdomshjem

Else Jensen blev afvist tre gange, da hun søgte om en plejehjemsplads i Helsingør

101-årige Else havde et stort ønske om at komme på plejehjem, men tre gange fik hun afslag af Helsingør Kommune. FOTO: Privat.
101-årige Else havde et stort ønske om at komme på plejehjem, men tre gange fik hun afslag af Helsingør Kommune. FOTO: Privat.

Har du oplevet at få afslag på en plejehjemsplads, eller kender du en, der har - så tip os på sms 1224 (alm. SMS-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen udfordrer politikerne - tør I møde op!?
 

De er blot et tal i statistikken, men i virkeligheden hedder de Else, Tove og Einer.

Fælles for dem er, at de har prøvet at få afslag på en plejehjemsplads af Helsingør Kommune - og de er langt fra de eneste. En rundspørge til landets kommuner om afslag på plejehjem, som Ekstra Bladet har foretaget, afslører, at 39 ud af 206 ansøgere til en plejehjemsplads i 2017 i Helsingør Kommune blev afvist.

Hundredvis af ældre får hvert år afslag på at komme på plejehjem, viser rundspørge Ekstra Bladet har lavet. FOTO: RITZAU/ Scanpix Valg19 - 13. maj. 2019 - kl. 12:45 Nye tal: Hundredvis af ældre får afslag på plejehjem

En af dem var Else Jensen. I to år ønskede hun at komme på plejehjem, fordi helbredet skrantede med sukkersyge og slidgigt i knæ, ryg og hænder. Derudover fik hun kun flydende mad på grund af en udposning på spiserøret.

Alligevel mente Helsingør kommune ikke, at Else på 101 år var dårlig nok til at komme på plejehjem. Hun fik derfor afslag på hendes ønske tre gange, inden hun døde i februar 2018.

– Hun blev syg og indlagt på hospitalet med synkebesvær, lavt blodsukker og lungebetændelse. Derfra kom hun så på et midlertidigt plejehjem, men døde efter 14 dage, fortæller sønnen John Steenfeldt-Jensen.

Han er i dag frustreret over den behandling hans mor fik:

– Det var et meget ubehageligt forløb, og min mor var både frustreret og skuffet over den behandling, hun fik. Man kunne mærke, at hun havde opgivet håbet til sidst.

– Man tror, der bliver taget hånd om folk, når bliver gamle, men det gør der ikke, siger sønnen til Ekstra Bladet.

Erik Bruun, som er formand for Ældresagens lokalafdeling i Helsingør, mener kommunen har et stort problem:

– Du skal være på dødens rand, før du får en plads. Det, synes jeg, er ganske forfærdeligt, siger han.

Hans Carl Christensen måtte ikke få en plejehjemplads. Nu er han død. Pia Kjærsgaard er forarget over sagen. FOTO: privat/Jens Dresling Valg19 - 13. maj. 2019 - kl. 20:00 Carl blev afvist til plejehjem og døde: - Det er sølle

Erik Bruun besøger og kender mange af de ældre som gennem årene er blevet afvist.

– En af dem, jeg besøger lige nu, sidder i kørestol og kan ikke komme ud på sit eget badeværelse, fordi døren er for smal. Hun skal etagevaskes og har en toiletstol i stuen. Det er så uværdigt, som noget kan være, fortæller han.

Ekstra Bladets rundspørge til landets kommuner viser også, at de er stor forskel på, hvor mange ældre kommunerne afviser. Og det undrer Elses søn John Steenfeldt-Jensen.

- Det er jo underligt, at der skal være så stor forskel på kommunerne i forhold til, hvor mange man afviser. Hvorfor lærer man ikke fra de kommuner, der tilsyneladende har en bedre praksis?, siger han.

***

Husker du Einer?

93-årig Einer Flintrup fik afslag på plejehjem. Først da hans helbredstilstand blev forværret fik han en plads. FOTO: Tariq Mikkel Khan
93-årig Einer Flintrup fik afslag på plejehjem. Først da hans helbredstilstand blev forværret fik han en plads. FOTO: Tariq Mikkel Khan

Den i dag 93-årig Einer Svend Flintrup fra Helsingør ryddede tidligere på året mediefladen, da det kom frem, at han havde fået afslag på en plejehjemsplads i Helsingør Kommune. Det er på trods af, at Einer er næsten blind og har svært ved at klare sig selv.

Efter den massive medieomtale sluttede historien dog lykkeligt. Men kun lige med nød og næppe, fortæller hans søn Jan Flintrup:

– Han var tæt på at dø af sukkersyge, fordi den ikke var blevet diagnosticeret. Lige inden det gik helt galt, blev han indlagt på Hillerød Sygehus. Herfra fik han en midlertidig plejehjemsplads, hvor han lyste op og kom under behandling.

– Og i dag har han fået en fast plejehjemsplads på Falkenberg og har det rigtig godt og er glad, siger han.

Dansk Folkeparti kom i går med et forslag om, at alle over 80 år skulle have ret til en plejehjemsplads - og det bakker Jan Flintrup op om.

– Min far er med garanti ikke den eneste, og jeg er glad for, at hans sag har været var med til at sætte fokus på problemet, siger han.

Helsingør Dagblad har også fornylig bragt en historie om 87-årig Tove Olesen, der er næsten blind og har stærkt nedsat hørelse. Alligevel mener kommunen ikke, at hun opfylder kriterierne for at få en plejehjemsplads.

Hjemme i sin stue var Einar Flintrup lænket til lænestolen hele dagen. Video/redigering: Tariq Khan / Signe Skov

***

Borgmester: Det er ikke et alderdomshjem

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær(K) understreger, at kommunen overholder lovgivningen, når de giver ældre borgere afslag.

– Det er vigtigt, at man som kommune overholder den lovgivning, der er, så vi får tilbudt borgerne den hjælp, de har behov for.

– Og så har man indrettet sig lidt forskelligt ude i kommunerne. Vi har rigtig meget fokus på at hjælpe borgerne ude i hjemmet. Det er dog også vigtigt at holde fast i, at vi sammenlignet med andre kommuner ligger på gennemsnittet, når det gælder plejeboliger til ældre over 80 år.

Borgmesteren fortæller også, at der er stor forskel på, hvem der søger:

–Der er nogen, der søger som allerede er inde i systemet, men der er også nogen som søger, fordi de eksempelvis har mistet deres lejebolig - og det er jo ikke overhovedet et kriterie for at komme i betragtning til en plejebolig. Og de får afslag og tæller jo også med i jeres statistik.

– Der er helt klart en forestilling om, hvad en plejebolig er, som ikke helt stemmer overens med det, som plejeboliger er i dag. Og vi skal være bedre til at fortælle om kriterierne for at kunne få en plads. Det er ikke et alderdomshjem.

Men synes du, det har været fair, at I afviste ældre borgere som Einer, Tove og Else?

– Jeg må jo ikke udtale mig om konkrete sager, men hvis det var sådan, at jeg så, at der var sket fejl, så havde vi selvfølgelig rettet ind.

– Jeg hæfter mig også ved, at når vi har haft sådanne klagesager, der er blevet sendt ind til Ankestyrelsen, så er vi ikke blevet underkendt,

Så det var ok at afvise dem?

– Ja, i forhold til de kriterier, der er, for at få en plejebolig.

Kan du forstå, hvis nogen danskere synes, at det er urimeligt at en 101-årig som Else ikke kan få en plejehjemsplads?

– Det kan jeg godt forstå. Men det er jo, fordi man hæfter sig meget ved alderen - man skal jo ind og lave en individuel vurdering i forhold til funktionsniveau.

330 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere