Dansk tech-direktør: Umodne politikere svigter dig

Manglende viden om digitalisering kan få alvorlige konsekvenser

I dag har giganter som Google fået en abnorm stor politisk og økonomisk magt over milliarder af mennesker, uden at politikerne for alvor har blandet sig i udviklingen. Foto: Ritzau Scanpix
I dag har giganter som Google fået en abnorm stor politisk og økonomisk magt over milliarder af mennesker, uden at politikerne for alvor har blandet sig i udviklingen. Foto: Ritzau Scanpix

Danmarks brug af teknologi lider under et stort problem: politikerne. Det mener Lars Kejser, der er direktør for den danske afdeling af det globale it-firma Episerver.

- Jeg savner viden og kompetencer hos politikerne på det her område. De spiller et spil, hvor de ikke kender reglerne. Og det kan altså godt få nogle alvorlige konsekvenser, siger Lars Kejser til Ekstra Bladet.

Han blander sig i den danske valgkamp, fordi teknologi og vores brug af it fylder alt for lidt i debatten, men ikke mindst i de mange beslutninger, der tages i løbet af valgperioden.

- Det bedste eksempel på det her problem er vel rejsekortet, hvor man investerede i en teknologi, der allerede var på vej til at blive forældet. Her tror jeg, at kompetencer og viden hos politikerne havde hjulpet.

Danske mobilkunder er fra i dag  blevet gidsler i Donald Trumps politiske kamp mod Kina og Huawei. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix Teknologi Tør du købe en Huawei-mobil lige nu? Jeg tør ikke!

Danmark er for lille
På Christiansborg er den politiske ordfører hos Alternativet, Rasmus Nordqvist, enig i, at der er brug for mere viden hos både borgere og politikere, hvis samfundet ikke skal tabe kampen mod techgiganterne.

- Ofte mangler forståelsen af det her, når der bliver talt om digitalisering. Det gælder også mig selv.

Men Nordqvist, der stiller op til EU-valget i dag, mener ikke, at Danmark kan løse problemet alene.

- Selv sammenlignet med de største techfirmaerne er vi som land meget små. Derfor er der brug for, at vi meget aktivt tager emnet op i EU.

- Næste skridt er, at vi får lavet regler, der sidestiller den digitale verden med den reelle verden. Både i forhold til menneskerettigheder og vores ret til et privatliv.

Teknologi Helt til grin: Milliardbøde er lommeuld for Facebook

Der er brug for en it-minister i den kommende regering, mener it-direktøren Lars Kejser. Foto: David Bicho/Episerver
Der er brug for en it-minister i den kommende regering, mener it-direktøren Lars Kejser. Foto: David Bicho/Episerver
 

Alt for lav status

Lars Kejser mener, at it-politik har en alt for lav status på Christiansborg. Og det betyder ifølge ham, at mange udenlandske mastodonter får lov til at løbe med alle fordelene uden at være tilstrækkeligt med til at bidrage til det danske samfund.

Vi skal have en it-minister
Lars Kejser fra Episerver mener, at det er brug for et dansk it-ministerium, der kan blande sig med viden og kompetencer i resten af lovarbejdet.

- Jeg sammenligner det her med medicin, hvor det jo tager flere år at få et produkt igennem alle sikkerhedsprocedurerne, før det kan komme ud på markedet. Men de digitale virksomheder kan frit lave en hemmelig algoritme, som vi ikke kender effekten af.

 - Derfor er samfundet og politikerne altså nødt til at gå mere aktivt ind i de her processer.

Ideen om en it-minister tager Rasmus Nordqvist godt imod.

- Og teknologi bør som en del af designet være bygget til at beskytte vores privatliv. Det skal altså ikke være noget, man klistrer på bagefter.

-  Eller at vi bare siger til virksomhederne, at nu ‘må I heller ikke gemme de her data for meget’.


Techfirmaernes internationale skatte unddragelse er en af de ting, som Rasmus Nordqvist mener skal løses i EU.

Hvis ikke Facebook kan finde ud af ordentligt it-sikkerhed, hvem kan så? Det spørgsmål kan med med rette stille sig i dag, efter det sociale netværk er ramt af en ny dataskandale. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Teknologi Facebook sjusker groft med dit password

LIVE

6 kommentarer
Vis kommentarer