'Har vi været uvenner?'

Det er fuldstændig misforstået, at der skulle være uvenskab mellem Søren Gade og Lars Løkke - lyder det, hvis de to selv skal sige det

- Har vi været uvenner? Video: Anthon Unger

Først var der ministerkabalen efter valget i 2015. Søren Gade ville være minister igen og helst en tung en af slagsen. Men Lars Løkke ville det anderledes, og Gade endte som gruppeformand.

Så var der en sag om statslån til almene boliger - et forslag fra Løkkes regering, som Gade mente måtte være en aprilsnar, fordi det klingede dårligt med liberal politik.

Så var der Gades hårde kritik af regeringens sundhedsudspil, som ville afskaffe regionerne.

Ikke mindst var der optakten til europaparlamentsvalget, hvor Søren Gade blandt andet kaldte spidskandidaten Morten Løkkegaards politik for 'lalleglad' og den tidligere tv-værts kommunikation for 'klodset'.

Endelig satte Gade trumf på ved at levere en stikpille oven på sit fremragende valg til Europa-Parlamentet:

- Jeg skal ikke ud og hænge på bannere sammen med Lars Løkke. Jeg passer på min egen troværdighed, lød det fra Gade.

Alt sammen tegner et billede af, at stemmeslugeren fra Vestjylland ikke just har været på bølgelængde med partitoppen med Løkke i spidsen. 

Løkke er verdensmester i sundhed
Men sådan forholder det sig slet ikke. Det kunne de to hovedpersoner forsikre om, efter de søndag havde haft en hyggelig samtale med Søren Dahl fra Café Hack på Køge Golfklub. 

- Har vi været uvenner? lød det retorisk fra Gade.

- Næ, konstaterede Løkke.

Herefter slog Gade fast, at han havde været glad for Løkkes linje på EU-området.

- Var du også enig i, at man skulle nedlægge regionerne?

- Altså, det er så sjovt, ikke, indledte Gade, inden Løkke brød ind:

- Det er ikke Europa-Parlamentet.

Gade supplerede:

- Hvis jeg lige skal holde fast i den. Lars Løkke er verdensmester i sundhed. Fire kræftpakker og en højere overlevelsesfrekvens. Så er det rigtigt, at jeg mente noget, og lige præcis på det lille punkt slår man så ned. Nu er det bare en lillebitte del af den plan, regeringen har lagt frem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Løkke og Gade sammen i Køge Golfklub. Foto: Anthon Unger
Løkke og Gade sammen i Køge Golfklub. Foto: Anthon Unger
 

Det står jeg ved
Så var der Gades kommentar om bannerne og troværdigheden.

- Søren Gade, jeg tror, at mange forstod det, som om Løkke har en lav troværdighed, og så vil du ikke fedtes ind i det?

- Det er meget godt, at vi lige kan få snakket om det, fordi det handler om følgende: Hvis I kigger på alle de orakler, der udtaler sig i fjernsynet om kandidater og valgkampe, så siger de, at 'Søren Gade er helt fraværende i valgkampen, vi har ikke set ham køre en valgkamp'. Det billede var af mig på Sjælland. Jeg har så tumlet rundt i Jylland og har kørt adskillige tusinde kilometer. Så et eller andet må jeg have lavet

- Min pointe var, at jeg ikke ville op at hænge i folketingsvalgkampens slutfase på Sjælland, hvor jeg har været fraværende i min egen valgkamp. Det står jeg fuldstændig ved.

- Hvis man kigger i aviserne i dag, har Lars og jeg lavet en fælles annonce, hvor vi siger tak til de vælgere i Jylland, som stemte på Venstre. Der giver det god mening, for der har jeg sjovt nok ikke været fraværende. Derfor var det budskab, jeg gav, at jeg ikke ville have slået min egen troværdighed ihjel - vælgerne havde ikke set mig på Sjælland i måneder, og så skulle jeg pludselig dukke op i sidste uge.

Det er superfedt
- Er du tilfreds med, at du ikke har fået støtte af partitoppen til at føre valgkamp på Sjælland?

- Prøv nu at høre. Jeg er superglad for, at jeg fik over 200.000 stemmer. Jeg har arbejdet lige så hårdt som resten af Venstre for, at vi fik så godt et valg som overhovedet muligt. Jeg står ikke og tuder over det fine valg, jeg fik.

- I lyder meget enige, men du har kaldt et af regeringens forslag for en aprilsnar, og du er gået op mod Morten Løkkegaards linje på EU-området. Det virker lidt underligt?

- Jeg har da ikke gået op mod Morten Løkkegaards linje. Vi har endda prøvet at gøre lidt grin med det. Det program, Venstre gik til valg på, er et af de mest gennemarbejdede overhovedet for et politisk parti. Jeg synes, at det er superfedt, og jeg håber, at der er rigtig mange, der vil læse det. Der har ikke været nogen 'beef' mellem Morten og mig, slog Søren Gade fast.

43 kommentarer
Vis kommentarer