Lasse dyrker 30 kilo om ugen i en kælder

Lasse Antoni Carlsen driver et økologisk, bæredygtigt landbrug i en kælder i Sydhavnen

Landbrug i storbyen er ifølge Lasse Antoni Carlsen et vigtigt led i klimakampen. Foto: Olivia Loftlund
Landbrug i storbyen er ifølge Lasse Antoni Carlsen et vigtigt led i klimakampen. Foto: Olivia Loftlund

- Man behøver ikke jord og plads for at drive et landbrug, siger Lasse Antoni Carlsen og gelejder mod faldlemmen i butikshjørnet.

Han har stiftet Bygaard - et bylandbrug på Sydhavnen i København. For ham er det meningsløst, at landbrug finder sted på landet, når 'hovedparten af forbrugerne jo bor i byen'.

- Hvorfor ikke flytte dele af landbrugsproduktion ind til byen, når det nu kan lade sig gøre? Så skal varerne hverken pakkes ind i plastik eller transporteres, siger Lasse.

30 kilo om ugen
Under faldlemmen er størstedelen af farvespekret repræsenteret med nuancer af grøn og pink som de mest fremtrædende. En konstant brummen gør, at stemmelejerne må hæves.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lasse understreger, at transport og plastik udelades ved landbrug i storbyen. Foto: Olivia Loftlund
Lasse understreger, at transport og plastik udelades ved landbrug i storbyen. Foto: Olivia Loftlund
 

- Vi dyrker 30 kilo mikrogrønt om ugen hernede, siger Lasse og trækker stolt en af de tre metalreoler ud, så der kan nærstuderes.

For blot et par dage siden var der jord i de mange metalbakker på reolhylderne. Nu prydes de af op mod ti centimenter mikrogrønt af både radiser, koriander, solsikkeskud, løg, porrer og gulerodsspirer.

Morgendagen står på høst.

- Pas på hovedet, påpeger Lasse, idet vi begiver os videre ind i kælderen.

Svamp i kælderen
Luftfugtigheden stiger, og brummen bliver højere, da et rum på størrelse med et beskedent børneværelse og bygget af træbjælker og gennemsigtige presseninger kommer til syne.

Inden Lasse går ind, iklæder han sig sin hvide heldragt med tilhørende åndedrætsværn. Sidstnævnte er vigtigt, når man opholder sig i rummet i længere tid, pointeres det.

- Vil du smage, spørger Lasse, idet han knækker et stykke af en færdigdyrket gul østershat og rækker frem. Det lille rum er spækket med dem og andre svampe. Smagen minder om hasselnød.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lasse dyrker 50 kilo svampe hver uge i kælderen under Bygaard. Foto: Olivia Loftlund
Lasse dyrker 50 kilo svampe hver uge i kælderen under Bygaard. Foto: Olivia Loftlund
 

At det sagtens kan lade sig gøre at drive et økologisk, bæredygtigt landbrug midt i København, fastslår Lasse flere gange under besøget på Bygaard.

Tilbage i marts udvidede Lasse med den fysiske butik, hvor varerne sælges direkte til forbrugerne.

Og hvis interesserede vil, kan de komme en tur i kælderen og følge produktionen fra jord til bord.

135 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere