Mettes undskyldning holder ikke

Mette Frederiksen (S) kalkulerede med at sende hver fjerde syge på en kontanthjælps-sats, da hun indførte den udskældte sygedagpengereform. Alligevel siger partifæller nu, at det er kommunernes skyld

Socialdemokraterne siger i dag, at Mette Frederiksens sygedagpengereform har virket modsat intentionerne. Ser man på tidligere udtalelser og beregninger, er det meste dog gået præcis efter planen. Foto: René Schütze
Socialdemokraterne siger i dag, at Mette Frederiksens sygedagpengereform har virket modsat intentionerne. Ser man på tidligere udtalelser og beregninger, er det meste dog gået præcis efter planen. Foto: René Schütze

Selvom du har et job, betaler skat og er i en a-kasse, risikerer du at gå fra hus og hjem efter bare 22 ugers sygdom. Dette på grund af Mette Frederiksens (S) reform fra 2013.

I dag siger socialdemokraterne, at reformen ikke har virket efter hensigten, og at det blandt andet skyldes kommunerne. Men ser man på daværende høringssvar, lovbehandlinger, ministeriets beregninger og tidligere citater fra Mette Frederiksen, så holder den forklaring ikke.

Gået efter planen
Reformen er skyld i, at der en konstant gruppe på cirka 20.000 syge, som er på en kontanthjælpsydelse frem for sygedagpenge. Det svarer til cirka hver fjerde sygemeldte - og det var netop dét antal, daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen regnede med.

- Det er rigtigt, at der er nogle, der vil komme til at gå ned i ydelse efter fem måneder. (...) cirka tre ud af fire vil kunne fortsætte på sygedagpenge, udtalte Mette Frederiksen dengang til dr.dk og sagde dermed også, at hver fjerde syge ville ryge ud.

Af lovbehandlingen og ministeriets daværende beregninger fremgår samme estimat. 

Mette Frederiksens reform har ramt tusindvis af syge

  • Reformen skar retten til sygedagpenge ned fra 52 til 22 uger
     
  • Reformen sendte cirka hver fjerde syge i et jobafklaringsforløb, som skal afdække den syges arbejdsevne
     
  • Ydelsen i et 'jobafklaringsforløb' svarer til kontanthjælp. Foruden nedgangen fra almindelig løn til sygedagpenge på knap 19.000 om måneden før skat, mister den syge dermed yderligere mellem 3700 og 7400 kroner hver måned.
     
  • Siden reformen blev indført i 2014, har 120.000 syge været i et jobafklaringsforløb.

Mette var advaret
De problemer, som syge danskere oplever i dag, kan næppe komme bag på den måske kommende statsminister. I forbindelse med lovbehandlingen råbte både speciallæger og organisationer vagt i gevær.

- Fremrykningen vil have væsentlige negative konsekvenser, fordi mange sygdomme, kroniske tilstande og handicap er vanskelige eller umulige at udrede eller afklare inden 22 uger, skrev Dansk Handicap Forening blandt andet til politikerne.

Imens advarede rejsearbejderne.dk mod, at forsikringspenge ville blive modregnet i syges ydelser, og gigtforeningen påpegede, at mange med alvorlige sygdomme - såsom inflammatoriske gigtlidelser og kræftsygdomme - ville miste deres sygedagpengene midt i sygdomsforløb.

Syndebuk
Ekstra Bladet har afsløret, hvordan tusindvis af syge danskere er havnet på økonomisk gyngede grund.

- Jeg kan bare sige, at hvis der er mennesker, der er, hvor de ikke skal være, så må vi sige til kommunerne: Hvad er det, I laver? Hvorfor bliver syge ikke behandlet efter lovgivningen?, sagde Leif Lahn (S), da Ekstra Bladet bad ham forholde sig til de mange danskere, der er i alvorlige problemer på grund af reformen.

Både han og en anden partifælle har således givet kommunerne en stor del af ansvaret. Men undersøgelser viser, at kommunerne faktisk bruger reformens regler korrekt.

- Samlet set indikerer de to praksisundersøgelser, at kommunerne i størstedelen af sagerne har været i stand til at belyse sagerne tilstrækkeligt, inden der træffes afgørelse, herunder at afgørelserne generelt er korrekte, lyder konklusionen fra Deloitte.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

'Det ældste trick i bogen'

Pernille Skipper (EL) giver ikke meget for sangen om, at reformen ikke virker efter hensigten.

- Det er jo det ældste trick i bogen på Christiansborg at give kommunerne skylden. Det er simpelthen ikke i orden at pege på kommunerne, når det er helt tydeligt, at det er reglerne, den er gal med, lyder det fra partiformanden.

Enhedslisten var det eneste parti, der stemte imod reformen tilbage i 2013. Ifølge partiet fordi de havde forudset de problemer, som syge oplever i dag.

- Mette Frederiksen lovede at afskaffe loftet over, hvor længe man kan være på sygedagpenge. I stedet halverede hun perioden, og nu falder syge borgere ud på ingen forsørgelse. Præcis som vi advarede om, siger Pernille Skipper, som heller ikke mener, det er nok at 'justere' reformen, som Socialdemokratiet har sagt, de vil.

- Jeg synes, Socialdemokratiet skal trække sig helt ud af forliget, lyder forslaget.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Socialdemokraterne: Samme sang

Mette Frederiksen har ikke ønsket at besvare spørgsmål om den reform, hun står bag. Det har derfor været Leif Lahn (S) og Mattias Tesfaye (S), der har stået på mål for det nuværende sygedagpengesystem. Ekstra Bladet får i denne omgang kun svar på skrift.

- Både du (Mattias Tesfaye, red.) og Leif Lahn har tilskrevet kommunerne en del af ansvaret. Hvordan kan kommunerne bære en del af ansvaret, når praksis-undersøgelser viser, at de generelt bruger reglerne korrekt?

- Der er ingen tvivl om, at lovgivningen fungerer meget bedre i nogle kommuner end andre. Der er desværre alt for mange eksempler på, at kommunerne ikke overholder reglerne, svarer Mattias Tesfaye på spørgsmålet. 

- I har også begge været tydelig om, at de problemer, Ekstra Bladet har belyst, er i strid med reformens intentioner. Men høringssvar, lovbehandlinger, ministeriets beregninger og tidligere citater fra Mette Frederiksen viser, at antallet af syge i jobafklaringsforløb er præcis det, regeringen estimerede med - og de andre problemer var formanden også blevet advaret imod. Hvordan kan I så sige, at reformen ikke virker efter hensigten?

- Vores hensigt har hele tiden været, at ingen syge skulle stå uden indtægt. Det er ikke lykkedes ordentligt. Reformen skal derfor forbedres, skriver han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mød ofre for reformen

Allan Knudsgård blev ramt af to blodpropper i hjernen. Efter 22 uger kom han på en ydelse, der svarer til kontanthjælp, og har nu knap nok råd til medicin.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

 

Inger Biller er uhelbredeligt syg med kræft. Alligevel blev hun truet med at miste sine sygedagpenge, fordi kommunen ikke vurderede, at hun var 'aktuel' terminal.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

 

Rolf Dalby mistede fod og ben bid for bid. Undervejs i de mange operationer stoppede hans sygedagpenge, og han kom på Mette Frederiksens jobafklaringsforløb på en kontanthjælpsydelse. Han har siden måttet leve på lånte penge for at beholde sit hus.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

 

Thomas Hansen har gigt og betændelse i hele kroppen. Mens han lå i isolation på sygehuset, fik han et brev fra jobcentret, der stoppede hans sygedagpenge og sendte ham i jobafklaringsforløb. Han har lige siden været for syg til at deltage i noget på forløbet

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

 

Roya Mousa troede, hun var forsikret godt. Men da hun blev syg, viste det sig, at hendes forsikringspenge blev modregnet. Nu får hun udbetalt 241 kroner af kommunenen.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Depressionsramte Carina Korndal blev raskmeldt trods en lægeerklæring, der anbefalede det modsatte. Hun må nu optage kviklån for at få råd til de psykolog-timer, der skal gøre hende rask.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

214 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere