Philips hjem blev oversvømmet: Det vil ske igen

Der gik to år, ni måneder og seks dage før Philip kunne flytte tilbage i sit hus, efter det blev oversvømmet. Orkanen Bodil ødelagde alt, og det er kun et spørgsmål om tid, før det sker igen

Philip og hans kone har selv måtte betale mange udgifter i forbindelse med ulykken. Eksempelvis undersøgelser og advokatregninger. - Alle her i området har haft udgifter for cirka 200.000 og opefter, fortæller Philip. FOTO: Tariq Mikkel Khan
Philip og hans kone har selv måtte betale mange udgifter i forbindelse med ulykken. Eksempelvis undersøgelser og advokatregninger. - Alle her i området har haft udgifter for cirka 200.000 og opefter, fortæller Philip. FOTO: Tariq Mikkel Khan

I dag holder Ekstra Bladet live-debat om emnet i Jyllinge Nordmark, der har været udsat for voldsomme oversvømmelser. Chefredaktør Poul Madsen er ordstyrer og vil konfrontere de ansvarlige politikere.

Stil dine spørgsmål herunder og følg med på eb.dk kl. 16.

I december 2013 blæste orkanen Bodil ind over Danmark, og udviklede sig til et mareridt for Phillip Lange Møller og hans naboer. I bælgravende mørke kæmpede familierne for at redde dyrebare ejendele, mens vandet stod ind gennem sprækker i døre og vinduer.

- Det er jo forfærdeligt at se ens hjem blive oversvømmet og ødelagt på den måde, fortæller Philip, der bor i Jyllinge.

- Oplevelsen sætter sig som et traume. Folk herude har mareridt om, hvordan vandet kommer tilbage, siger han.

Og vandet kommer tilbage. Det er bare et spørgsmål om tid.

- Det kan ske igen. Når som helst, siger Phillip.

Vind og vejr bliver voldsommere grundet klimaforandringerne. Storme og orkaner kommer hyppigere, og ingen kan finde ud af, hvordan de områder, der er i risiko for oversvømmelser, skal sikres - hvem der skal koordinere projekterne, og hvem der skal betale.

Se videooptagelser fra oversvømmelsen i videoen her. FOTO: Tariq Mikkel Khan. REDIGERING: Rasmus Worsøe. TILRETTELÆGGER: Helle Fuusager

Frygter for andre

Efter orkanen skulle alt i Phillips hus skæres ned. Gulvene skulle op, og hele bygningen tørres. Han og konen måtte bo knap tre år i en huscontainer.

- Det var bare en forfærdelige periode. Man følte sig som en hjemløs, fortæller Philip.

Bare i deres område blev op mod 200 husejere ramt. Langt flere over hele landet.

Kystdirektoratet har opgjort, hvilke områder i Danmark der risikerer oversvømmelser. Her bor over 350.000 mennesker, men zonerne udvider sig kontinuerligt i takt med klimaforandringerne.

- Klog af skade ved vi, hvad der vil ramme Danmark mere og mere fremadrettet. Og mange husejere og kommuner er slet ikke forberedte på det, siger Phillip.

Byen havde igangsat en kystsikringsprojekt, men det er nu gået i stå igen. Det når ikke at blive færdigt før næste storm-sæson, og det bekymrer Philip. FOTO: Tariq Mikkel Khan
Byen havde igangsat en kystsikringsprojekt, men det er nu gået i stå igen. Det når ikke at blive færdigt før næste storm-sæson, og det bekymrer Philip. FOTO: Tariq Mikkel Khan
 

Ingen kystsikring

Siden Bodil har de lokale i Jyllinge samt kommunen arbejdet indædt for at etablere kystsikring og dermed forhindre fremtidige oversvømmelser. Men projekterne trækker i langdrag.

- Finansieringen og administrationen af et kystsikringsprojekt er så enormt, at man slet ikke kan håndtere det som almindelige borgere, siger Phillip, som er gået på pension for at være fuldtids-frivillig på det lokale kystsikringsprojekt.

Stigende havvandstand er den største klimaudfordring herhjemme Her ses et Næsby vest for Slagelse efter stormen Bodil havde raset i 2013. FOTO: Per Rasmussen Valg19 - 24. maj. 2019 - kl. 11:26 Klimakrig på borgen: Tusindvis af husejere i klemme

Det er kommunerne og husejerne selv, der har ansvaret for at kystsikre sig mod storme, orkaner og oversvømmelser.

- Hvis man bor i et udsat område, kræver det, at ens kommune har musklerne, viljen og evnen til at kaste sig ud i det store projekt, det er, at kystsikre. Og det er fint nok for os, fordi byrådet gerne vil, men andre steder kommer man ikke en skid videre, siger Philip, som derfor også mener, at en statslig myndighed bør tage styringen.

- Det bør være en statslig styrelse, som på landet vegne tager stilling til, hvor der skal kystsikres og hvordan, siger han.

- Især nu, hvor problemet vokser sig større og større på landsplan.

Er du sikret?

Der findes flere tjenester på nettet, hvor du kan slå din adresse op og se, hvor stor risiko du har for at blive ramt af oversvømmelser, stormfloder, skybrud og så videre.

Din bolig kan godt være i fare, selvom Kystdirektoratet ikke har vurderet det som et ’højrisikoområder’. I direktoratets vurdering indgår konsekvenserne af en eventuel oversvømmelse i forhold til menneskers sundhed, miljø, kulturarv og økonomisk aktivitet. Flere områder, der har været oversvømmet, er derfor ikke med på kortet – eksempelvis Roskilde, Frederikssund og Jyllinge langs Roskilde Fjord samt Middelfart.

Tjek din adresse her hos dingeo.dk

Her hos klimatilpasning.dk kan du se dit område, når vandet stiger med forskellige højder.

Bolius har lavet en side, hvor du blandt andet kan få gode råd om, hvordan du sikrer dig. 

Miljøminister: Forstår frustrationen

 

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forstår godt, at Phillip Lange Møller og hans naboer er frustreret.

- Jeg kan i den grad forstå frustrationen. Det er folks hjem, vi taler om - og det er meget alvorligt. Det vi gør fra mit ministeriums side i den konkrete sag med Jyllinge Nordmark er at hjælpe så meget som muligt med processen, så vi sikrer, man laver ansøgninger på den rigtige måde, så vi kommer i mål. 

- Men vi bor stadig i en retsstat, hvor vi skal sikre, at når der er borgere der gør indsigelse mod de her diger, at vi så også lytter til dem, siger han, siger han. 

Som Ekstra Bladet kunne fortælle tidligere i dag, så opfordrer professor ved Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU Karsten Arnbjerg-Nielsen til, at kommer fokus på området.

- Vi skal også gøre op med den ansvarsløshed, vi ser flere steder, hvor entreprenører bygger på udsatte grunde, når de er tørre nok og så er de væk igen, når de har solgt husene.

- Vi bliver nødt til at have mere gennemsigtighed, så man ikke bare overfører risikoen til andre mennesker. En af de ting, der har slået mig hårdt, er når jeg har kørt rundt på steder, der har været oversvømmet to gange på fem år. Her kunne man efter første gang se, at nogle folk havde solgt huset videre til unge børnefamilier, da stormen og medieskriverierne havde lagt sig. Og da det så rammer anden gang, kunne man se barnevogne og rockwool til renovering stå i en halv meter vand flere steder, siger han.

Og Jakob Ellemann-Jensen er ikke afvisende for, at myndighederne lægger mere data ud til borgerne:

- Jeg synes da ikke, at der er nogen, der skal købe katten i sækken og få et hus, som pludselig viser sig at blive oversvømmet. Jeg vil antage, at det er noget, vi jo har data på - og det kunne, man da godt tale om, hvordan vi sikrer, at den data er tilgængelig, når man skal købe et hus, siger han.

1 af 2 FOTO: Tariq Mikkel Khan
2 af 2 Philip og hans kone har selv måtte betale mange udgifter i forbindelse med ulykken. Eksempelvis undersøgelser og advokatregninger. - Alle her i området har haft udgifter for cirka 200.000 og opefter, fortæller Philip. FOTO: Tariq Mikkel Khan
60 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere