S, V og R afviser mere åbenhed om blyantspenge

En række partier er parate til kontrol og åbenhed om, hvordan de bruger 32.000 skattefri EU-kroner hver måned. De store partier vil ikke være med

Ikke allle er friske fuld åbenhed om blyantspenge. Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix
Ikke allle er friske fuld åbenhed om blyantspenge. Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Umiddelbart før europaparlamentsvalget er de danske spidskandidater dybt uenige om, hvor meget åbenhed der skal være om, hvordan de hver især bruger deres såkaldte blyantspenge fra EU. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ved siden af deres vederlag på 65.000 kr. modtager medlemmerne hver måned 32.850 kr. skattefrit. Der er regler for, hvad pengene må bruges til – bl.a. kontordrift og telefoni – men ingen form for kontrol af, om politikerne overholder reglerne, eller offentlig indsigt i hvad de bruger dem til.

For at skabe mere gennemsigtighed bør de danske parlamentarikere i fremtiden gå foran resten af EU og hyre en fælles revisor, der kan gennemgå og offentliggøre regnskaber over blyantspengene, foreslår De Konservatives spidskandidat, Pernille Weiss.

- Selv vil jeg gerne være åben og transparent, siger hun til Jyllands-Posten.

Også spidskandidaterne fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Folkebevægelsen mod EU erklærer sig parate til mere åbenhed om, hvordan blyantspengene bliver brugt. Men flere vil også gå længere.

Mette Bock (LA), Nikolaj Villumsen (EL) og Rina Ronja Kari (Folkebev.) vil lægge deres konkrete bilag frem.

- Det er et fuldstændig utilstrækkeligt forslag. Der er brug for mere åbenhed om, hvad alle de her penge bliver brugt til, så de ikke bare bliver stukket i lommen på parlamentarikerne, siger Nikolaj Villumsen.

- Den konservative model er fedtspilleri, siger Mette Bock.

Morten Løkkegaard (V) har skriftligt oplyst til Jyllands-Posten, at hvis reglerne på et tidspunkt måtte blive ændret, så der kommer EU-krav om revision, vil Venstre følge de nye regler. Løkkegaard siger 'ingen kommentar' til forslagene om dansk revisorkontrol.

Morten Helveg Petersen (R) vil også kun kontrolleres, hvis det bliver et EU-krav. Han vil gerne se på det konservative forslag, men siger på forhånd, at han har 'svært ved at se, hvad det skulle bruges til'.

Jeppe Kofod (S) siger, at Socialdemokratiet altid har arbejdet for bedre kontrol.

- Men reglerne skal være ens for alle, siger han.

Da parlamentet sidste år justerede reglerne, var der ikke flertal for at indføre kontrol. I stedet gav politikerne sig selv mulighed for at sende ubrugte blyantspenge retur. Det seneste år er der blevet returneret 2 mio. euro ud af de omkring 40 mio., der er udbetalt i alt.