Skjuler luksus for 300 mio.: Tager uhørt beslutning

EU-parlamentarikerne skjuler hemmelig luksus for 400 millioner kroner årligt. Men nu forpligter dansk kandidat sig til mere åbenhed

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU kæmper for større åbenhed om de 400 millioner kroner, der årligt tilfalder parlamentarikerne i skjult støtte. Arkivfoto: Gregers Tycho
Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU kæmper for større åbenhed om de 400 millioner kroner, der årligt tilfalder parlamentarikerne i skjult støtte. Arkivfoto: Gregers Tycho

Modsat stort set alle andre EU-parlamentarikere forpligter Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU, sig nu til gennemsigtighed, når det kommer til den lange række af de goder, som parlamentarikerne får, når de bliver valgt ind i EU.

Det fortæller hun til Ekstra Bladet:

- Helt grundlæggende synes jeg, at valgkampen har været fyldt med luftige løfter. Men vi bliver nødt til at gøre det konkret, og derfor bliver vi nødt til at lave nogle håndfaste løfter, som kan tjekkes, siger hun.

Hun vil nu invitere de øvrige EU-kandidater til at skrive under på en erklæring, som sikrer mere gennemsigtighed.

33.000 ekstra om måneden
Det sker, efter at Ekstra Bladet sammen med journalister over hele EU har afsløret, hvordan parlamentarikere skjuler bilag for 300 millioner kroner årligt.

Hvert medlem af parlamentet får månedligt knap 33.000 kroner til dette formål. De såkaldte 'blyantspenge'. Der er imidlertid ingen krav om, at parlamentarikerne fremlægger bilag eller anden dokumentation for, hvordan pengene er brugt.

Samlet skjuler parlamentarikerne udgifter for 400 millioner kroner årligt.

Derfor er løftet også ganske uhørt i EU, hvor stort set ingen parlamentarikere ønsker, at offentligheden får indsigt i, hvordan de bruger de skjulte penge.

Rina Ronja Kari forpligter sig til:

* At offentliggøre regnskab for brugen af 'blyantspengene' inklusive samtlige bilag.

* At offentliggøre regnskab for brugen af gruppemidler til opinionsstof inklusive samtlige bilag (via gruppen i parlamentet kan politikerne få yderligere støtte, red.).

* Ikke at flyve på business- eller første klasse i Europa med mindre alle andre mulighed er opbrugt og fremlægge regnskab for flyvningerne.

* At offentliggøre alle frokost- og middagsmøder i forbindelse med hvervet som EU-parlamentariker, herunder dato, hvem der har inviteret, hvor foregik mødet, og hvilket tema der blev drøftet under middagen.

* At offentliggøre information om alle møder i forbindelse med hvervet som EU-parlamentariker, herunder dato for mødet, organisationens navn, navne på de konkrete personer, og hvad mødet handlede om.

Ekstra Bladet har gennem EU-samarbejdet forsøgt at få indsigt i bilagene via EU-domstolen. Men den har afgjort, at parlamentarikerne har ret til at skjule bilagene.

Læs meget mere om den skjulte luksus her:

Skjuler luksus for 300 mio.: Tager uhørt beslutning

Afsløring: EU-politikere bruger millioner på spøgelses-kontorer

Journalister i angreb på domstol: Vi tog fejl

Chok-rapport revser Danmarks EU-stjerne: Vil helst mødes med danskere

'Chokerende' lidt gennemsigtighed

Domstol blåstempler sortlægning af bilag for skattemilliarder

Afsløret i diætsnyd: EU ændrede praksis - nu kan politikerne ikke kontrolleres

Strasbourg malker danske skatteborgere

EU-politikernes bonus-fidus: Scorer gratis rejser for dine penge

Stjernepolitikernes luksusliv: Togbillet til 35.488 kroner

Har limousiner i døgndrift: Sovset ind i luksus

Bruxelles på business class: Så dyrt er EU's rejsecirkus

Afslørede Messershit: Nominerede til international pris

EU-parlamentet hemmeligholder bilag for halv milliard

Gemmer bilag: Her er de danske EU-hyklere