Støjberg 'skulder ved skulder' med skandale-minister

Venstre-ministeren har samarbejdet tæt med den nu fyrede højrefløjs-politiker Herbert Kickl - en ironman med adskillige skandaler på cv'et

Se et uddrag af et pressemøde med Inger Støjberg og Herbert Kickl. Video: Facebook/Bundesminsterium für Inneres
Følg Politik

En af hovedpersonerne i den massive skandale i Østrig har kørt parløb med Inger Støjberg.

- Mange tak for det, Herbert. Og lad mig sige mange tak for velkomsten, jeg igen har fået her i Wien.

Sådan sagde udlændinge- og integrationsministeren, da hun i oktober besøgte alpelandets hovedstad for at mødes med Herbert Kickl.

Han var indtil tidligere på ugen østrigsk indenrigsminister, men han blev fyret under stor ramasjang.

Skyggede for opklaring
Herbert Kickl røg på porten, fordi det ifølge kansler Sebastian Kurz er umuligt at komme til bunds i den såkaldte Ibiza-gate med indenrigsministeren siddende i regeringen.

Det var nemlig Herbert Kickl, der sad som partisekretær i Frihedsperti FPÖ, da Heinz-Christian Strache sad i en luksusvilla og lovede guld og grønne skove til en kvinde, han troede var en russisk milliardær.

På sine i alt fire rejser til Østrig i 2018 udtrykte Inger Støjberg og Herbert Kickl på flere videoer indbyrdes forståelse og sammenhold.

- Jeg tror roligt, jeg kan sige, at Østrig er det land, jeg har opholdt mig absolut mest i i år ud over Danmark. Og det er der en god grund til. Vi har nemlig et meget, meget tæt samarbejde. Derfor sidder vi i dag skulder ved skulder, sagde hun endvidere, da de præsenterede et fælles forslag til en helt ny asylpolitik for Europa.

Åhhh så enige
I en anden video fra tidligere på året erklærede Inger Støjberg, at Danmark og Østrig er alliancepartnere.

For sin del skamroste Herbert Kickl Inger Støjberg. De to var enige på 'mange, mange' områder, erklærede han. Danmark og Østrig griber simpelthen ud efter hinandens løsninger på asylområdet til glæde for befolkningerne, sagde han.

Inger Støjberg og Herbert Kickl hygger sig i Wien i oktober. Foto: Alex Halada/AFP/Ritzau Scanpix
Inger Støjberg og Herbert Kickl hygger sig i Wien i oktober. Foto: Alex Halada/AFP/Ritzau Scanpix
 

Mørkets fyrste

Herbert Kickl er ikke en hr. hvem som helst. Han er en veltrænet triatlet, som mange iagttagere mener er villig til at gå på kompromis med demokratiet i sin kamp mod indvandringen.

'Kickl er en farlig ideolog, der ikke respekterer retsstaten. Sådan var det lang tid før Ibiza,' lød det eksempelvis forleden i en kommentar i Sueddeutche Zeitung begået af avisens poltiske redaktør.

Han har været med i Frihedspartiets top, lige siden Jörg Haider i starten af 00'erne forvarslede den højrebølge, som i dag er repræsenteret i næsten alle europæiske lande ved forskellige partier som Front National i Frankrig, Sverigesdemokraterna og Lega Nord i Italien.

Den 50-årige chef-ideolog har altid befundet sig bedst i anden række hele karrieren. Herfra har han støbt kuglerne som generalsekretær i Frihedspartiet (FPÖ) for skiftende partiledere.

Herbert Kickl er også blevet afsløret i at have bånd til den endnu mere yderligtgående Identitære Bevægelse, som han deltog i en konference med i 2016.

Indbrud hos efterretningsfolk
2018, hvor Inger Støjberg flere gange besøgte Østrigs nu tidligere indenrigsminister, var et særdeles omtumlet år for Herbert Kickl.

I februar 2018 opstod der for alvor blæst om Herbert Kickl, da en politienhed under hans indenrigsministerium begik indbrud hos medarbejdere fra Østrigs svar på PET, BVT.

Ved indbruddene blev informationer om Østrigs mest yderligtgående højreekstremister fjernet under påskud af at undersøge magtmisbrug i efterrretningstjenesten. Sagen fik Tyskland til at udtrykke usikkerheden ved at dele følsomme oplysninger med Østrig.

I kølvandet på den aktuelle Ibiza-skandale har Tyskland igen udtrykt bekymring for Østrigs evne til at holde mund med hemmeligheder. Alpelandet er ellers blandt Tysklands allernærmeste allierede.

Som følge af den megen blæst skriver Die Welt, at Østrig i dag spiller andenviolin, når europæiske efterretningstjenester deler oplysninger. Der er simpelthen frygt for, at Rusland eller andre fjender læser eller lytter med. Frihedspartiet er åbne støtter af Putins regime.

Luk munden
I den skandaløse video, som har fældet Heinz-Christian Strache, gør han det klart, at han vil lukke munden på kritiske journalister på Østrigs store aviser.

Men allerede sidste år - altså året, hvor Inger Støjberg besøgte Herbert Kickl igen og igen - blev Frihedspartiet afsløret i at bekrige den frie presse, da det kom frem, at Herbert Kickls talsperson havde udsendt en mail, hvori han opfordrede lokale politifolk til at begrænse kommunikationen til kritiske medier. Selv afviste Herbert Kickl som vanligt beskyldningerne.

Herbert Kickl under et pressemøde tidligere i maj. Foto: Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix
Herbert Kickl under et pressemøde tidligere i maj. Foto: Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix

Efter skandale: Østrigs kansler udskriver nyvalg

Østrigs vicekansler går af efter videoskandale

Støjbergs alpe-eventyr

I 2018 besøgte Inger Støjberg ifølge åbenhedsordningen Østrig fire gange.

25. april: Besøg i Wien og møde med Herbert Kickl

11.-13. juli: Uformelt møde i EU-kredsen om retlige og indre anliggender i Innsbrück

13.-14. september: Ministerkonference i Wien om sikkerhed og migration

4. oktober: Præsentation af dansk-østrisk forslag om nyt europæisk asylsystem

 

Inger Støjberg: Sådan er det jo

- Inger Støjberg, hvorfor har du gnubbet skuldre med Herbert Kickl?

- Vi har haft et samarbejde med den østrigske regering, og det har vi af flere årsager: Dels fordi de har været formandsland i EU.

- For det andet er vi i gang med at udarbejde et nyt asylsystem, og det har vi gjort sammen med Østrig. Så jeg ser ikke noget unaturligt i det.

- Manden er chef-ideolog for den allerstrammeste højrefløj.

- Man bliver nødt til at se det sådan, at han er min kollega i den østrigske regering. Hvis vi skal arbejde med det østrigske formandskab - og det skulle vi selvfølgelig - så var det nødvendigvis ham, jeg skulle arbejde sammen med. Andet ligger der ikke i det.

- Så du er stolt af, at du sad skulder ved skulder ved ham?

- Det handlede om, at jeg var rigtig glad for og stolt af, at vi har lavet et forslag til et nyt asylsystem. Som jeg håber kan blive gennemført. Hvis man vil have sådan et nyt system, så skal man samarbejde med nogen.

- Så du fortryder ikke, at du ved flere lejligheder har siddet ved siden af ham, hvor I har rost hinanden?

- Du vil kunne se præcis det samme med min tyske kollega. Sådan er det jo, lyder det fra Inger Støjberg.

Inger Støjberg kan ikke se problemet i de møder, hun har holdt med Herbert Kickl. Foto: Jan Sommer
Inger Støjberg kan ikke se problemet i de møder, hun har holdt med Herbert Kickl. Foto: Jan Sommer

Inger Støjberg, Morten Messerschmidt, Karsten Hønge  og Mattias Tesfaye langede pølser over disken  på Brønshøj Torv torsdag. Foto: Jan Sommer
Inger Støjberg, Morten Messerschmidt, Karsten Hønge og Mattias Tesfaye langede pølser over disken på Brønshøj Torv torsdag. Foto: Jan Sommer
 

 

 

Enhedslisten: Jeg håber, hun har en dårlig smag i munden

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens spidskandidat til Europa-Parlamentet ved vaget på søndag. Han er rystet over Inger Støjbergs tætte samarbejde med Herbert Kickl.

- Jeg håber, hun har en dårlig smag i munden, konstaterer han.

- Samarbejdet viser, at Venstre ikke er nogen garant mod det yderste ekstreme højre i EU. Tværtimod har man haft et godt og tæt samarbejde med nogle af dens allerværste repræsentanter.

- Venstre har en noget anden linje end jer i asylpolitikken. Er det så ikke meget naturligt, at de finde alliancepartnere for deres politik ude i Europa?

- Man må som vælger spørge sig selv, om man ønsker et bolværk mod det yderste ekstreme højre i Europa og deres flirten med Putin. Hvis man ønsker dét, så er det ikke Venstre, man skal stemme på. De har intet problem med at have de her skumle typer som deres allernærmeste venner i Europa, siger han.