Thulesen Dahl og DF gør sig klar til ny vælgerlussing

DF's formand vil ikke være Komiske Ali. DF har haft en svær valgkamp og går muligvis en ny vælgerlussing i møde

Kristian Thulesen Dahl kommer til at have to røde kinder, når først valget er oprunden.
Kristian Thulesen Dahl kommer til at have to røde kinder, når først valget er oprunden.

- Vi står i alle målinger til en eftertrykkelig vælgerlussing i forhold til sidste valg i 2015, og vi fik jo også én sådan ved valget til Europa-Parlamentet forrige søndag.

Sådan skriver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i sit seneste ugebrev, som kommer to dage før folketingsvalget.

Lidt frækt skrevet har Thulesen Dahls eneste optur i valgkampen været lørdagens Champions League-triumf for Liverpool, som DF-formanden er fan af.

For det trækker op til endnu en vælgerlussing. Derfor bruger Thulesen Dahl hele ugebrevet på at gøre partiet parat til endnu en.

Fra fire til en
Ved EP-valget 26. maj gik DF fra fire til ét mandat sammenlignet med 2014-valget.

I den seneste måling foretaget af Voxmeter for Ritzau står DF til blot 9,9 procent af stemmerne. Det er den laveste Voxmeter-måling for DF i otte år.

I Ritzau Index, som er et vægtet gennemsnit af en række meningsmålinger, står partiet til 10,8 procent af stemmerne. Hvis det holder stik, står DF til mere end en halvering.

Ved 2015-valget endte DF med at få 21,1 procent af stemmerne. Det gjorde DF til det næststørste parti i Folketinget efter Socialdemokratiet og det største parti i blå blok.

Med til historien hører også, at DF i målingerne op til 2015-valget stod til et dårligere resultat end det, som partiet rent faktisk fik på valgdagen.

- Dansk Folkeparti har haft en svær valgkamp. Jeg vil ikke være som den irakiske informationsminister, der under Golfkrigen stod på tv og sagde, at der ikke var fjendtlige styrker i Irak, alt imens tv-billeder viste amerikanske kampvogne i kamp med irakiske styrker.

- Den præstation vandt han tilnavnet Komiske Ali for, og det har jeg ingen ambition om at kopiere. Vi accepterer virkeligheden, som den er, skriver Thulesen Dahl i ugebrevet.

Bliver - uanset hvad
Han har flere gange slået fast, at han bliver som DF-formand uanset onsdagens resultat.

Ritzau har været i kontakt med en række nuværende folketingsmedlemmer i DF. Trods udsigten til at skulle sige farvel til et hav af kolleger på Christiansborg er der generel opbakning til Thulesen Dahl.

- Uanset hvordan det går på onsdag, har jeg stadig fuld tillid til Kristian som formand, skriver Lise Bech i en sms.

Jan Erik Messmann konstaterer, at det går op og ned i livet, men at han bakker op om sin formand.

Susanne Eilersen vil afvente det endelige resultat, men skriver i en sms:

- Kristian er leder i DF i dag, og det er han også på torsdag og forhåbentlig rigtig mange år frem.

En række DF'ere ønsker ikke at kommentere emnet. Ib Poulsen, der tidligere har kritiseret DF-toppen, har eksempelvis ingen kommentarer. Det gælder også Anders Vistisen, der blev vraget som spidskandidat til EP-valget og ikke blev valgt ind.

Desuden peger en række DF'ere, som ikke vil stå frem med navns nævnelse, på, at der i øjeblikket ikke er nogen oplagt afløser for Thulesen Dahl. Og dermed er formandsdiskussionen uaktuel, mener de.

304 kommentarer
Vis kommentarer