Annonce:
Annonce:

Pape erkender Grønland-sviner

Søren Pape indrømmer også, at han faktisk stadig mener, at man kan sammenligne Grønland med et udviklingsland

Annonce:
Følg Politik

Først udbad Søren Pape Poulsen sig dokumentation for, at han nogensinde skulle have kaldt Grønland for 'Afrika på is'.

Nu lyder der helt andre toner.

- Jeg husker ikke ordene falde på den måde, men jeg vil også være ærlig og sige, at jeg jo er sådan en type, der siger tingene meget direkte og lige ud. Så det kan godt ske, jeg har fået formuleret det. Og det har jeg jo gjort, fordi på visse stræk, der mener jeg faktisk, at Grønland er at sammenligne med et udviklingsland, siger Søren Pape Poulsen i et interview med Ekstra Bladet.

Det var Aaja Chemnitz, der sidder i Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit, der torsdag under åbningsdebatten pludselig bad den konservative formand om at afkræfte, at han skulle have ytret ordene.

- Kom det elegant ud? Nej, siger Søren Pape.

- Fortryder du det?

Annonce:

- Jeg fortryder, jeg får det sagt på den her måde, fordi det er der ingen grund til. Men jeg fortryder ikke meningen med det, jeg sagde, siger han.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Hedegaard: Grønland er ikke et u-land

Den tidligere konservative minister Connie Hedegaard mener ikke, at Grønland er et u-land. Det slog hun fast i et indlæg i avisen Information helt tilbage i 2009. Her anerkendte hun, at det arktiske samfund er noget helt specielt, men det gør det ikke til et u-land.

"Grønland er ikke et uland. Grønland har et bruttonationaprodukt pr. indbygger på 187.000 kr (i 2006) altså ca. 14 gange højere end bruttonationalproduktet pr. indbygger i Sudan, som for tiden er formand for gruppen af ulande, G77.

Grønland har i dag et CO2-udslip pr. indbygger, der svarer nogenlunde til Danmarks. Grønland er på mange måder et højtudviklet samfund og valgte selv i sin tid at være en del af Kyoto-aftalen og dermed påtage sig forpligtelse til at reducere sit CO2-udslip.

At Grønland har behov for erhvervsudvikling, og at Grønland som arktisk samfund på mange måder er i en særlig situation, er der ingen tvivl om," skrev den tidligere minister.

Skete på ambassademøde
- Det lyder som om, du husker det her. Kan du huske, hvilket møde der er tale om?

- Angiveligt skulle det have været et møde på den amerikanske ambassade, hvor man taler om alt muligt. Og så har vi sikkert kommet forbi Grønland, hvor jeg så skulle have udtrykt mig på den måde.

- Det, synes jeg, ikke var elegant udtrykt, men jeg er typen, der siger tingene direkte, siger Søren Pape.

- Man kan tale om, at jeg ikke skal sige tingene, som jeg gør, men det skal ikke skygge for, at det er et kæmpe problem, hvad der foregår i Grønland, og det, synes jeg, vi skal gøre noget ved.

Søren Pape henviser til den grønlandske departementschef for Udenrigsanliggender, der tidligere har sagt, at det at kalde Grønland for et u-land er at kalde en 'spade for en spade'.

Annonce:

Vil ikke gøre nogen ked af det
Søren Pape går til valget som statsministerkandidat. Dermed, hvis han lykkes med det, vil han også være statsminister for Grønland.

- Jeg siger jo ikke det her for at gøre nogen kede af det. Jeg tror, det er vigtigt så at være ærlig og sige, at så skal vi jo sætte os ned og snakke om, hvordan vi så løser problemerne. Hvordan kan Danmark sammen med grønlænderne løse det her i Rigsfællesskabet?

- Danmark kan jo heller ikke lukke øjnene for, at det her foregår i vores Rigsfællesskab. Så jeg kan godt forstå, at man lige i nuet kan blive sure eller fornærmede. Det må man gerne, men så synes jeg, vi skal skynde os og vende blikket mod de reelle problemer.

Han siger, han ikke har noget ønske om at fornærme nogen.

VIP-borg: Pape og pinger bor i almen luksus

Bringer incest op
Adspurgt af Ekstra Bladet, hvordan han konkret mener, man kan sammenligne Grønland med et udviklingsland, svarer han:

Annonce:

- Vi ser jo et kæmpe antal børn blive udsat for incest hvert eneste år. Det er forfærdelige beretninger, man får. Både herhjemme, men også når man besøger Grønland. Jeg tror, der er et væld af folketingsmedlemmer, der kommer chokerede hjem, når de har hørt det deroppefra, siger han.

Her nævner han også problemer med selvmord på Grønland.

- Har du sagt andre ting over for andre, der kan støde grønlænderne?

- Det er i den her kontekst. Altså at man måske nærmest drikker hele lønnen op, så der ikke er penge til familien resten af måneden. At selvmordsraten er høj. Det kan folk opfatte som en hård måde at sige tingene på, men jeg er en politiker, der siger tingene direkte, og det nytter ikke noget, at man gemmer det her.

- Gode venner siger tingene til hinanden. Jeg er helt med på, at det er der nogle grønlændere, der kan tage ilde op. Når de så lige har trukket vejret, så tror jeg også, der er mange, der vil erkende, at det her er et kæmpe problem, man har i Grønland.

Grønland

Bag om Pape-afsløringer: Sådan kom vi på sporet

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Hør mere om sagen i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: