Valgkaos totalt: - Det er ulandslignende tilstande

Forvirringen omkring stemmeoptællinger betyder, at der endnu ikke er resultat fra vælgermøde i Iowa

Den demokratiske topkandidat og senator Bernie Sanders var optimistisk på talestolen i Iowa. Video: Reuters

Kaotisk og katastrofalt.

Det er de to ord, som ligger forrest i munden på USA-analytiker Mirco Reimer-Elster, efter at Demokraterne mandag og natten til tirsdag har afholdt det første vælgermøde i Iowa forud for efterårets præsidentvalg i USA.

- Vi er vidne til et valg, hvor der snart er gået et halvt døgn, uden at der foreligger et resultat, siger han.

Det var ventet, at resultatet fra Iowa ville ligge klar et par timer, efter at valgstederne lukkede.

Men tekniske problemer har forsinket processen, og mens Demokraterne venter på et resultat, er flere af kandidaterne rejst videre til New Hampshire. Her skal det næste primærvalg finde sted 11. februar.

- Vi ved endnu ikke, hvornår der foreligger et resultat, vi ved ikke, hvem der har vundet. Samtidig har flere kandidaterne været ude og påstå, at de har vundet. Vi har ingen mulighed for at verificere det, siger Mirco Reimer-Elster og tilføjer:

- Det er ulandslignende tilstande i et land, der burde kunne klare det meget bedre end det, vi har været vidne til i Iowa.

FAKTA: Sådan fungerer Demokraternes valg i Iowa

Valgsystemet i Iowa adskiller sig fra primærvalgene i de fleste andre delstater og kaldes et caucus, der på dansk kendes som vælgermøder.

Her kan du læse mere om, hvordan valgsystemet fungerer:

* Det er forskelligt fra delstat til delstat, hvordan de to største partier - Demokraterne og Republikanerne - organiserer deres valg af præsidentkandidater.

* I de fleste stater afholdes primærvalg. Det er almindelige valg, hvor vælgere møder op og i hemmelighed sætter kryds på en stemmeseddel ved deres ønskede kandidat.

* I Iowa og en håndfuld andre stater afholdes der caucus.

* Caucus er en slags uformelle vælgermødeafstemninger. Her mødes partimedlemmer i private hjem, på skoler, i kirker eller i forsamlingshuse for åbent at fordele sig efter, hvilken kandidat de støtter.

* Nogle steder diskuterer man sig frem til enighed, mens der andre steder blot er tale om, at man møder op og stemmer. Selve stemmeafgivelsen foregår enten med stemmesedler eller ved fysisk optælling af støtter.

* For at deltage i et caucus i Iowa skal man være registreret som demokratisk eller republikansk vælger.

* Hvis en kandidat ikke kan mønstre opbakning fra 15 procent af de fremmødte, står det kandidatens støtter frit at bevæge sig over og støtte en anden kandidat. Processen kan stå på et par timer.

* Resultaterne fra vælgermøderne samles og udmøntes i det endelige resultat for Iowa.

* I år bliver der ikke blot offentliggjort det endelige resultat af vælgermøderne i Iowa. Der offentliggøres også, hvilken kandidat der fik størst opbakning i første hug. Samtidig offentliggøres det, hvordan vælgerne har rykket sig undervejs.

* Iowa er lidt mere end tre gange større end Danmark, og der bor tre millioner mennesker i staten.

Kilder: Ritzau, Reuters, DR.

Ingen værre start

Dommen fra professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard er mindre hård. Han vil ikke betegne en forsinkelse af resultatet som en katastrofe.

- Når det er sagt, så kunne man næsten ikke forstille sig en værre start på de demokratiske primærvalg, siger han og tilføjer:

- Fordi som Donald Trump allerede har været ude at drille med, så kan man sige, at hvis ikke de kan finde ud af at afholde et vælgermøde, hvad kan de så finde ud af.

- Det siger han selvfølgelig som rent perfidt drilleri, men det gør det ikke mindre pinligt for Demokraterne, siger han.

Mirco Reimer-Elster er enig i, at Donald Trump uden tvivl vil udnytte det demokratiske kaos til egen fordel.

Han mener også, at demokratiske topkandidater, der klarer sig dårligt i Iowa, vil kunne bruge forvirringen til at dække over skuffelsen.

- Det vil være en fordel for kandidater, der skuffer i forhold til forventningerne. Alt andet lige vil det være heldigt for dem, hvis der går lang tid, før resultatet foreligger.

- Her tænker jeg primært på Joe Biden, da indikationerne peger på, at han har fået et skuffende resultat, siger Mirco Reimer-Elster.

Demokraternes topkandidater: Den to favoritter

1 af 3  Fra venstre Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Joe Biden og Bernie Sanders. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
2 af 3  Joe Biden: Den erfarne: 77-årige Joe Biden har siddet med ved bordet i amerikansk toppolitik i en menneskealder. Han har været vicepræsident i otte år under Obama-tiden og formand for Senatets udenrigspolitiske nævn. Derfor regnes han af mange eksperter som den mest erfarne demokratiske kandidat. Biden taler passioneret om at forsvarer USA's position i verden og skabe et bedre politisk klima i Washington, hvor han vil arbejde på at mindske kløften mellem Demokraterne og Republikanerne. Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix
3 af 3  Bernie Sanders: Socialisten: Senatoren fra Vermont blev toer efter Hillary Clinton ved seneste valgkamp i 2016. 78-årige Sanders er alderspræsident og har i fem årtier kæmpet for en helt ny retning for USA, der i høj grad baserer sig på et universelt velfærdssystem, som vi kender det fra Skandinavien. Sanders har mange unge støtter, men hans socialistiske linje kan spænde ben for ham i sidste ende, da mange demokratiske vælgere anser ham for radikal i sine holdninger om gratis sundheds- og uddannelsessystemer. Foto: Jim Bourg/Ritzau Scanpix

186 kommentarer
Vis kommentarer