Valutafond: EU må slække på den græske gæld

Grækenlands gæld til EU er 'uholdbar', mener IMF, der ifølge notat ønsker, at långiverne slækker på kravet.

De europæiske lande er nødt til at slække betragteligt på Grækenlands gæld til EU, mener Den internationale Valutafond (IMF). Fonden anser gældsbyrden for at være "yderst uholdbar".

Det fremgår af et udkast til et notat fra valutafonden, som Reuters har fået indblik i.

I notatet lyder det blandt andet:

- For at genoprette en bæredygtighed i forhold til gælden, vil det ved siden af vores forsøg på at opnå reformer være afgørende nødvendigt, at vores europæiske partnere tager skridt i retning mod at afskrive gælden yderligere.

Tidligere tirsdag udsatte Grækenland samtaler med inspektører fra EU og den Internationale Valutafond om en gennemgang af hjælpepakken.

Det skete især på grund af en uenighed mellem långiverne om den skønnede gældsbyrde frem til 2018 og på grund af den græske modvilje mod upopulære reformer.

I det hele taget ser EU mere optimistisk på udviklingen i den græske økonomi.

Mens EU's institutioner forventer, at Grækenland i 2018 ender med et underskud på statsbalancen på tre procent, vurderer IMF underskuddet til at blive på 4,5 procent.

Samtidig forventer EU blandt andet, at Grækenland i 2018 vil opnå et overskud på betalingsbalancen på 3,5 procent af BNP, hvilket ligger i tråd med aftalen med EU.

Omvendt forventer IMF at overskuddet kommer til at ligge på blot 1,5 procent i 2018.

Ifølge IMF afspejler tallene en "reformtræthed" i Grækenland efter fem års justeringer og socialt pres på grund af en høj arbejdsløshed.

Arbejdsløsheden voksede i januar til 24,4 procent.

Notatet fra IMF forudser på den lange bane en gennemsnitlig økonomisk vækst på 1,25 procent, hvilket er lavere end ved den seneste vurdering.

Parterne genoptager gennemgangen af hjælpepakken efter Valutafondens møder i Washington i denne uge. Her ventes den græske gæld og reformer også at blive drøftet af långiverne.

Til stede ved møderne vil blandt andet også være den græske finansmister finansminister Euclid Tsakalotos og Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Den tyske finansminister sagde tirsdag ifølge Reuters, at han ikke ser behov for en gennemgang af gælden.

73 kommentarer
Vis kommentarer