Var klar til at åbne udeservering 32 dage før regeringen

Sundhedsstyrelsen mente 16. april, at udeservering var forsvarligt. Regeringen tillod først genåbning 18. maj

18. maj blev der igen åbnet for udeservering på barer og restauranter. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
18. maj blev der igen åbnet for udeservering på barer og restauranter. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I slutningen af april var de fleste restauranter og barer tvunget i knæ af coronakrisens medfølgende restriktioner, og de var ivrige efter at åbne for i hvert fald udeservering.

Det skete først 18. maj. Og hvad offentligheden ikke vidste, var, at Sundhedsstyrelsen allerede mere end en måned inden – 16. april – havde sagt god for udeservering.

Det skriver Politiken lørdag på baggrund af en aktindsigt, som avisen har fået hos Sundhedsstyrelsen.

I midten af april spurgte Sundheds- og Ældreministeriet hos Sundhedsstyrelsen, om der kunne opstilles særlige krav, der kunne muliggøre udeservering.

Og det kunne der, mente styrelsen. Den oplistede blandt andet afstandskrav og god hygiejne som forudsætninger for udeservering, skriver Politiken.

Samtidig faldt smitten med coronavirus i slutningen af april. Kontakttallet - det, der tidligere blev kaldt smittetrykket - var under 1.

Alligevel skulle der gå mere end en måned, før restauranterne igen kunne servere på landets pladser og fortove.

Regeringen nævnte ikke, at styrelsen allerede havde sagt god for genåbningen af udeservering.

Jacob Niebuhr, der er formand for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer, er ikke overrasket. Han anerkender, at det var en politisk beslutning, hvem der først skulle slå dørene op.

- Vores opfattelse er, at langt de fleste beslutninger ikke nødvendigvis er truffet ud fra en sundhedsfaglig vurdering, men ud fra en politisk vurdering og et forsigtighedsprincip, siger han til Ritzau.

Hos brancheorganisationen Horesta undrer politisk direktør Kirsten Munch Andersen sig over forløbet. I flere uger blev der drøftet udeservering, uden at Horesta hørte, at styrelsen havde givet grønt lys.

- Det er en oplysning, som kommer meget overraskende for os. Det, der er vigtigt også fremadrettet, er, at vi ved, hvad der sundhedsmæssigt ligger bag restriktionerne, og dermed også hvornår vi med sikkerhed kan slippe dem igen, siger hun til Ritzau.

Hun henviser blandt andet til forbuddet om at være flere end 100 samlet ad gangen og de pladskrav, der gælder for gæster i restauranter og caféer.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

316 kommentarer
Vis kommentarer