Venezuelas præsident truer med at beslaglægge fabrikker

Nicolas Maduro vil angiveligt sende ejere af lukkede fabrikker i fængsel

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, har lørdag beordret myndighederne til at beslaglægge fabrikker, som har indstillet deres produktion, og fængsle deres ejere.

Det sker, dagen efter at Maduro erklærede undtagelsestilstand i det kriseramte sydamerikanske land, der har verdens største oliereserver, men er presset af den lave oliepris.

- Vi må gøre brug af alle midler for at genvinde produktionskapaciteten, der er lammet af borgerskabet, siger Maduro foran tilhængere i hovedstaden Caracas.

- Enhver, der ønsker at indstille produktionen for at sabotere landet, skal ud, og de bør blive lagt i håndjern og sendes i fængsel, lyder det videre.

Udtalelsen fra Maduro kommer, efter at Venezuelas største fødevareselskab, Polar Group, indstillede ølproduktionen 30. april. Det blev forklaret med, at regeringens ringe ledelse gjorde det umuligt at importere byg.

Selskabet er ejet af milliardæren Lorenzo Mendoza, der er en af Maduros store kritikere. Præsidenten mener, at Mendoza forsøger at komme af med regeringen.

Nicolas Maduro har beordret militærøvelser i næste weekend 'for at forberede os på ethvert scenarie'.

Undtagelsestilstanden i Venezuela skal foreløbigt gælde i tre måneder, men vil ifølge Maduro formentlig vare indtil årets udgang og mere til.

Det er endnu uklart, præcist hvad undtagelsestilstanden vil indebære. Iagttagere af venezuelansk politik siger, at den vil kunne bruges til at slå ned på demonstranter, foretage præventive anholdelser og tillade ransagninger uden en dommerkendelse.

Oppositionen i Venezuela mener, at Maduro med undtagelsestilstanden desperat forsøger at holde fast i magten og fjerne fokus fra, at flere end 1,8 millioner har skrevet under på, at de ønsker en folkeafstemning om at fjerne Maduro fra præsidentposten.

Der bor omkring 30 millioner mennesker i Venezuela.

6 kommentarer
Vis kommentarer