Venstre: Radikalt skatteforslag rammer skævt

V vil ikke gøre det særligt attraktivt for enlige forsørgere at arbejde. Skatten skal ned for alle, lyder det

Lars Løkke Rasmussen før sin tale til grundlovsstævne på Metalskolen i Jørlunde, Slangerup. Foto: Jakob Jørgensen
Lars Løkke Rasmussen før sin tale til grundlovsstævne på Metalskolen i Jørlunde, Slangerup. Foto: Jakob Jørgensen

Venstre ønsker at lette skatten for alle med lave arbejdsindkomster, så det for alle lavtlønsgrupper bedre vil kunne betale sig at arbejde, fastslår Venstres næstformand Kristian Jensen.

Det sker, efter at økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) har foreslået at bruge en halv milliard kroner på at hæve indtægtsgrænsen for, hvornår enlige forsørgere, der bor til leje, mister boligstøtte og friplads i daginstitution.

Den radikale leder vil ikke umiddelbart pege på finansiering, men han siger til Politiken, at pengene skal komme fra en samlet skattereform, som præsenteres senere.

Venstre har ifølge Kristian Jensen 39 milliarder kroner, der blandt andet kan bruges på skattelettelser, fordi partiet vil lade den offentlige sektor beholde den størrelse, den har nu.

Men selvom Venstre altså godt kunne finansiere det radikale forslag, kommer forslaget ikke til at blive en del af en fremtidig jobreform, hvis Venstre får regeringsmagten efter valget.

- Jeg mener faktisk, at det radikale forslag rammer lidt skævt, for den nemme og enkle måde at hjælpe hele gruppen på, er at sætte skatten ned på arbejde for de laveste indkomster, i stedet for at skulle til at regne ind, om man nu har den ene eller den anden ydelse med undervejs, siger Kristian Jensen.

- Det vil ikke hjælpe for eksempel par, der er på offentlig forsørgelse. Der er også et kæmpe problem, der hvor begge forældre er på forsørgelse.

- Der er jo nogle af dem, som i dag er på dagpenge, og har børnesikring og friplads og alt muligt andet, der kigger på, hvor meget de taber i sociale ydelser, hvis de tager et job til 250.000.

Venstre har ikke løftet sløret for, præcist hvordan partiet vil gøre det mere økonomisk attraktivt at arbejde.

Ifølge Jyllands-Posten har Finansministeriet regnet sig frem til, at det vil koste 29 milliarder kroner, hvis et øget beskæftigelsesfradrag skal give folk i arbejde 1000 kroner ekstra mellem hænderne om måneden.

Men Kristian Jensen påpeger, at der er andre måder at lette skatten for de laveste indkomster på. Blandt andet kan man ændre på bundskatten, hvilket dog ifølge Kristian Jensen vil være en meget dyr løsning.

Men man kan også ændre på arbejdsmarkedsbidraget, som kun folk i beskæftigelse betaler.

- Skattesystemet i Danmark er meget omfattende, så der er mange haner at dreje på for at få det rigtige resultat, lyder det.

43 kommentarer
Vis kommentarer