Venstre vil lade staten betale for hjemsendte privatansatte

Partiet Venstre opfordrer regeringen til at indføre kompensation til private, der må sende ansatte hjem

Venstres Jakob Ellemann-Jensen erkender, at det bliver dyrt for staten at give lønkompensation til privatansatte. Men alternativet - fyringer og lukning af mindre virksomheder - vil være endnu dyrere, mener han. Venstre ønsker, at regeringen omgående indkalder til forhandlinger om spørgsmålet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Venstres Jakob Ellemann-Jensen erkender, at det bliver dyrt for staten at give lønkompensation til privatansatte. Men alternativet - fyringer og lukning af mindre virksomheder - vil være endnu dyrere, mener han. Venstre ønsker, at regeringen omgående indkalder til forhandlinger om spørgsmålet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Venstre vil have staten til at kompensere virksomheder, der sender ansatte hjem på grund af coronavirus og dens effekter på økonomien.

Også Dansk Erhverv og Dansk Industri ønsker lønkompensation til privatansatte.

Forslaget kan hjælpe til, at virksomheder, der er hårdt ramt lige nu af eksempelvis manglende kunder, ikke fyrer sine ansatte, men i stedet fastholder dem og altså får kompenseret noget af den udgift af staten.

- Vi kender hverken omfang eller dybde af den krise, som vi står overfor, men det er tydeligt, at der allerede nu er behov for at gøre mere.

- Og jeg synes, at det ville være rimeligt at give de privatansatte og de selvstændige, der bliver ramt hårdt af coronaepidemien, lidt mere af den sikkerhed, som vi giver de offentligt ansatte i en meget usikker situation.

- Det kan man gøre med lønkompensation, som for eksempelvis også Dansk Metal og arbejdsgiverne har foreslået. Det bliver selvfølgelig dyrt, men alternativet vil være langt dyrere, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Dansk Erhverv efterspørger også lønkompensation til privatansatte, selv om man erkender, at det kan blive endog meget dyrt for staten.

- Alternativet er desværre mange afskedigelser, da virksomheder i særligt udsatte brancher allerede har fået halveret deres indtjening eller mere, skriver direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger, at regeringen allerede er i gang med at diskutere forskellige modeller med arbejdsmarkedets parter.

- Venstre sparker en dør ind, der står på vid gab. Alt, hvad regeringen i de her dage foretager sig, handler om at sikre, at lønmodtagerne har et job på mandag og på den anden siden af denne pandemi. Vi er allerede inden Venstre kræver ting i dialog med arbejdsmarkedets parter, siger Peter Hummelgaard.

Spørgsmål: Hvornår kommer kompensationen til de privatansatte?

- Jeg kan ikke gå detaljer med, hvornår det kommer, eller hvilke modeller der er på bordet. Det jeg kan sige, er, at vi er optaget af, at virksomheder ikke begynder at fyre folk. Og hvis der skulle være nogen, der bliver fyret, så skal de have det bedst mulige udgangspunkt, siger Peter Hummelgaard.

Han ønsker ikke at give et bud på, hvad privat lønkompensation vil koste staten. Heller ikke Venstre, Dansk Erhverv eller Dansk Industri giver estimater for, hvor meget det vil koste.

En kompensation vil dog være økonomisk omfattende. Ved udgangen af 2019 var der 832.681 offentligt ansatte og 1.963.542 ansatte i det private ifølge Danmarks Statistik.

- Det er selvfølgeligt noget, der er dyrt. Men det bliver endnu dyrere, hvis der kommer store afskedigelsesrunder af store medarbejdergrupper i Danmark. Så vil vi ret hurtigt stå med en temmelig stor arbejdsløshed, siger administrerende direktør for Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

- Lønkompensation vil fastholde kontakten mellem medarbejder og arbejdsplads. Det er en helt ekstraordinær situation, der kalder på dette her skridt.