Venstres 'straksopbremsning': Men flygtninge kommer

Strømmen af flygtninge, der søger asyl i Danmark, er uændret, oplyser justitsminister Søren Pind (V), selvom Venstre lovede en 'straksopbremsning'

Hvis man med udtrykket 'straksopbremsning' af flygtningestrømmen forstår færre flygtninge, så holder Venstre ikke, hvad de lovede i valgkampen.

Siden en gruppe flygtninge stak af fra politiet i Rødby søndag den 6. september har 1500 mennesker søgt om asyl i Danmark. Det er præcist samme antal, som samme periode sidste år, hvor 1557 søgte om asyl, oplyser justitsminister Søren Pind (V) på et pressemøde i dag.

Strøm afhænger af Syrien
Dermed er der intet sket i forhold til flygtningestrømmen, efter at Venstre kom til magten i juni. Og der angiveligt ikke noget, som Venstre-regeringen kan gøre på hjemmefronten i forhold til valgløftet.

- Den her situation vil vare så længe, der ikke er gjort noget ved situationen i Syrien, så længe der ikke er gjort noget ved EU's ydre grænser, og så længe, vi ser de rejsemønstre, som vi gør, sagde Søren Pind på pressemødet.

'Kæmpe effekt'
Det var i valgkampen, at Venstre-formanden Lars Løkke Rasmussen (V) bebudede en 'straksopbremsning’ af flygtningestrømmen, hvis han kom til magten.

- For os er der ingen tvivl om, at hvis vi strammer de vilkår for at være flygtning i Danmark, så vil det også have effekt på, hvor mange der kommer hertil. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her har en kæmpe effekt, lød det fra Løkke.

Regeringens har forsøgt med asylstramninger ved at indføre en væsentligt lavere ydelse for de flygtninge, der får asyl.

Se også: Nu diskuterer de pris: Asyl og integration koster 40 mia pr år

Transitland
En såkaldt 'integrationsydelsen', der svarer til SU, og som gælder alle personer, der kommer til Danmark efter et ophold i udlandet i mindst syv ud af de seneste otte år.

Samtidig er størrelsen på udlændinges folkepension, børnecheck og børnetilskud igen afhængig af, hvor længe de har haft opholdstilladelse i Danmark - det såkaldte optjeningsprincip.

Stramningerne er dog ikke ført til færre asylsøgere, og samtidig er Danmarks status som transitland til Sverige og andre skandinaviske lande cementeret.

Ud af 12.400 flygtninge, som har krydset grænsen til Danmark i de sidste to uger, er det altså kun 1500, som har søgt asyl.

Mange søger videre til andre skandinaviske lande, og det åbne spørgsmål er så, om de havde søgt asyl i Danmark uden den lavere ydelse. Faktum er dog, at antal asylsøgere er den samme som sidste år.

152 kommentarer
Vis kommentarer