Verden venter i spænding: Trækker Trump USA ud af historisk aftale?

Hvis Trump senere på tirsdagen vælger, at USA skal forlade atomaftalen med Iran, vil de fortryde det, advarer iranerne

John Kerry var udenrigsminister i USA, da atomaftalen med Iran blev forhandlet igennem. Her udtaler han sig om Trumps planer. Video: AP

Mandag annoncerede den amerikanske præsident, Donald Trump, at han tirsdag aften vil offentliggøre sin beslutning om, hvor vidt USA skal trækkes ud af atomaftalen med Iran eller ej. En aftale, som han har kaldt 'den værste nogensinde'.

Ifølge Philip Chr. Ulrich, der er udenrigsredaktør på Kongressen.com, er det sikkert, at Trump tirsdag aften dansk tid annoncerer, at han vil trække USA ud af atomaftalen:

- Efter alt sandsynlighed vil Trump trække USA ud af aftalen i aften. Spørgsmålet er, hvor kontant udmeldingen bliver. Enten vil han åbne for sanktioner mod Iran med det samme, eller også vil han give en form for tidsperiode til at finde en løsning. Men det, der er helt sikkert, er, at Trump ikke vil sige, at aftalen med Iran er helt fin, som den er.

Artikel fortsætter under billedet ...

Tirsdag aften vil USA præsident, Donald Trump, med alt sandsynlighed annoncere, at USA træder ud af atomaftalen med Iran. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta
Tirsdag aften vil USA præsident, Donald Trump, med alt sandsynlighed annoncere, at USA træder ud af atomaftalen med Iran. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta
 

I to tweets skriver Donald Donald Trump:

'USA har ikke brug for John Kerrys, måske ulovlige, skyggediplomati i denne elendigt forhandlede aftale. Han er personen, der skabte alt det her ROD i første omgang'.

'Jeg annoncerer min beslutning om atomaftalen med Iran i morgen fra Det Hvide Hus klokken 14 (20 dansk tid red.).

Det var ellers meningen, at beslutningen først skulle offentliggøres 12. maj, som er fristen for, hvornår aftalen igen skal bekræftes fra de involverede parter.

Men et sidste forsøg på at redde aftalen af den tidligere udenrigsminister, John Kerry, der var manden, som indgik aftalen på vegne af Obama-administrationen, har fået Trump til at reagere.

Politik Atomaftale med Iran fortsætter også uden USA

Internationalt pres på Trump
John Kerry er faldet i unåde hos Trump, fordi han og Irans udenrigsminister, Javad Zarif, som er to af hovedaktørerne bag atomaftalen, har mødtes to gange for nyligt for at diskutere, hvordan man kan bevare aftalen.

Ifølge mediet Boston Globe har John Kerry også afholdt separate samtaler med den tyske præsident, Fank-Walter Steinmeier, hans franske kollega Emmanuel Macron og EU's udenrigsminister Federica Mogherini.

Frankrig, Storbritannien og Tyskland vil alle fastholde atomaftalen fra 2015 med Iran, uanset om USA tirsdag beslutter at bryde ud af aftalen.

Det franske udenrigsministerium siger ifølge Reuters, at de tre lande er enige om, at en opretholdelse af aftalen er den bedste måde, hvorpå spredning af atomvåben kan undgås.

- Tyskland ser ikke nogen grund til at opgive atomaftalen, som er indgået mellem Iran og seks lande, og vi vil gøre alt, hvad der er muligt for at fastholde den, siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas.

- Vi fortsætter med at tro på, at denne aftale gør verden mere sikker, og at verden ville være mere usikker uden, understreger Maas, som mandag holdt en fælles pressekonference med sin franske modpart, Yean-Yves Le Drian.

Politik Iran: Vi er ude af atom-aftale hvis USA trækker sig

Artikel fortsætter under billedet ...

Den tidligere amerikanske udenrigsminister John Kerry er en upopulær mand hos Donald Trump, efter han angiveligt har mødtes med Irans udenrigsminister, Javad Zarif. Her ses de to, efter atomaftalen blev indgået i 2015 i den østrigske hovedstad, Wien. Foto: AP/Kevin Lamarque
Den tidligere amerikanske udenrigsminister John Kerry er en upopulær mand hos Donald Trump, efter han angiveligt har mødtes med Irans udenrigsminister, Javad Zarif. Her ses de to, efter atomaftalen blev indgået i 2015 i den østrigske hovedstad, Wien. Foto: AP/Kevin Lamarque

Iran advarer USA: Historisk fejltagelse
I Iran er man bekymret for Donald Trumps trusler om at trække USA ud af aftalen. Præsident, Hassan Rohani, har ikke lagt fingre imellem, da han tidligere i maj holdt tale for tusinder af iranere ved et vælgermøde:

- Hvis USA vælger at trække sig ud af atomaftalen, vil de hurtigt opdage, at det vil være en historisk fejltagelse af dem. Vi har forskellige planer for de udfald, det her kan få, men det vil ikke påvirke vores liv. Vi fortæller USA, vesten og resten af verden: Vi vil ikke forhandle med nogen om vores lands våben og forsvar, siger han ifølge The Independent.

Philip Chr. Ulrich vurderer, at Iran vil fortsætte med atomaftalen med de resterende parter, men for Trump vil resultatet blive, at USA kommer til at stå isoleret tilbage internationalt:

- De europæiske lande har klart givet udtryk for, at aftalen er det bedste, man kunne gøre. Iranerne er også villige til at blive inden for aftalen med europæerne, Rusland og Kina, så USA vil blive isoleret i forhold til den her aftale, siger han og fortsætter:

- Spørgsmålet er så, om europæerne tager udfordringen op og markerer sig som en uafhængig aktør uden at hænge sig fast i hoften på USA.  

Læs mere om atomaftalen her:

Politik Iran advarer Trump: Overhold aftale eller mød konsekvenser

Samfund Netanyahu: Iran har løjet og fortsat sit atomprogram

Politik Jubel over Macron i USA's kongres trods opsang om klima og Iran

150 kommentarer
Vis kommentarer