'Verdens formand' flasher teenagefoto til FN-møde

Mogens Lykketoft var ikke bleg for at hive et 'klenodie' op af lommen under FN-møde i New York

Mogens Lykketoft flasher sit ungdomsfoto på FN-mødet torsdag. 
(Foto: UN/Save The Children)
Mogens Lykketoft flasher sit ungdomsfoto på FN-mødet torsdag. (Foto: UN/Save The Children)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Budskabet var måske ikke sort og hvidt men snarere lettere gulligt, da Mogens Lykketoft torsdag formiddag tyede til et ekstraordinært personligt indlæg under et FN-møde i New York.

Den tidligere udenrigs- og finansminister og nuværende formand for FN's generalforsamling hev noget nær et 'klenodie' op af lommen: Et ømt billede af sig selv som smilende ung og håbefuld mand i samme alder, som de 15 teenagere fra hele verden, der havde sat ham i stævne.

Foto-stuntet foregik, da den unge delegation overrakte deres budskab og mål for den fremtid, som de ønsker for de kommende generationer, og som den 69-årige Lykketoft skal bringe videre til forhandlingsbordet, når verdens ledere skal blive enige om 17 nye verdensmål gældende de næsten 15 år.

– Det er netop de unge, der bliver allermest påvirket af de beslutninger, vi politikere skal træffe i år. Derfor glæder jeg mig meget til at mødes med 15 repræsentanter fra hele verden og høre deres budskaber, sagde Lykketoft i en pressemeddelelse forud for mødet torsdag.

Lykketoft er fortid - Lina er fremtid
Med 54 års aldersforskel til de spændte mødedeltagere gjorde formand-Lykketoft da også de unge deltagere opmærksom på, at han selv blev født blot få måneder efter FN's oprettelse, og at det ikke er ham men dem, der kommer til at tegne verdens fremtid.

Gennem det sort/hvide foto illustrerede og fortalte FN-formanden, hvilke håb og drømme han selv havde i den alder.

- Jeg kunne godt relatere til det, selvom der er mange års forskel. For han fortalte om sine egne personlige mål og ønsker dengang. Det opnåede han, og nu sætter vi så nogle nye mål, fortæller 15-årige Lina Al-Ansary til Ekstra Bladet.

Hun er Danmarks repræsentant blandt de 15 internationale teenagere og havde blot 30 sekunder til at overbringe Mogens Lykketoft budskabet fra danske skolebørn, som har holdt sine egne 'topmøder' hjemme forud for eventen.

Verdens ændres, hvis lederne 'gider'
- Mit budskab var at sætte fokus på flygtningebørns ret og mulighed for at komme i skole. Jeg var lidt nervøs, men når jeg tænker på det nu, var det jo ikke så farligt, siger hun til Ekstra Bladet efter mødet, der bl.a. var arrangeret af Red Barnet.

Selv er Lina Al-Ansary født af irakiske forældre og har taget turen fra dagligdagen på Amagerfælled Skole til FN.

- Det er verdens ledere, der har den største magt. Hvis verdens ledere virkelig prøver, så er det dem, der kan ændre tingene i verden lige nu. Det er bare et spørgsmål, om de gider, sagde Lina Al-Ansary til Ekstra Bladet, der kalder dagene i New York for en 'fantastisk' oplevelse.

Hvor flot hun i øvrigt fandt den danske formand på det aldrende foto, havde hun ikke nogle kommentarer til.

Lars Løkke på talerstolen
Fredag morgen starter FN's 70. generalforsamling officielt. Den indledes med en åbningstale af Pave Frans, som lander i New York torsdag eftermiddag.

FN's generalsekretær Ban Ki-moon, Ugandas præsident og også den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen skal holde åbningstaler ved generalforsamlingen, som altså ledes og styres af Mogens Lykketoft.

1 af 4 Man kan næsten ikke se det, men der er 54 års forskel og en masse politiske titler til forskel på de to Lykketofter. (Foto: Finn Frandsen/Privat)
2 af 4 Mogens Lykketoft har sat sig i stolen som formand for FN's 70th. Generalforsamling. (Foto: AP)
3 af 4 Mogens Lykketoft som håbefuld 15-årig knægt. (Privatfoto)
4 af 4 Mogens Lykketoft flasher sit ungdomsfoto på FN-mødet torsdag. (Foto: UN/Save The Children)
43 kommentarer
Vis kommentarer