Vestager åbner ny front i krigen mod Google

EU anklager formelt Google for at forvride konkurrencen inden for mobile apps og styresystemer. Det fortæller konkurrencekommissær Margrethe Vestager

Margrethe Vestager. (Foto. AP)
Margrethe Vestager. (Foto. AP)

Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær, åbner en ny sag mod Google for konkurrenceforvridende aktiviteter med det mobile styresystem Android.

EU anklager nu Google for at misbruge sin dominerende position på markedet til at tvinge telefonproducenter til at forudinstallere Googles egne apps, hvis de skal have lov til at bruge Android-systemet på deres mobile enheder.

- Vi mener, at Googles opførsel forhindrer forbrugere i at få adgang til et bredt udvalg af mobile apps og tjenester og derfor blokerer innovation, siger Margrethe Vestager.

Margrethe Vestagers konkurrencekontor har i et år undersøgt, om Google giver telefonmagerne håndjern på med hensyn til udvalget af apps. Specifikt drejer det sig om Googles søgeapp, browseren Chrome og Googles egen appbutik, Play.

- Vores foreløbige syn er, at Google har misbrugt sin dominerende position på disse tre områder, siger Margrethe Vestager.

Google mener ikke, at det er tilfældet.

- Vi tager bekymringerne alvorligt, men vi mener også, at vores forretningsmodel holder producenternes omkostninger nede og øger deres valgmuligheder, mens forbrugerne får hidtil uset kontrol over deres mobile enheder, skriver Google i et svar onsdag.

EU's bekymringer går også på, at Google har forhindret telefonproducenterne i at bruge modificerede versioner af Android-systemet, og at Google har betalt producenter for at kun installere Googles søgeapp og ingen af konkurrenternes.

I forvejen har EU en officiel sag kørende mod Google for at misbruge sin markedsposition inden for internetsøgning til at favorisere egne resultater, og der kører også undersøgelser af Google på andre områder.

Google har nu i første omgang 12 uger til at svare på EU-Kommissionens anklager.

EU kan i yderste konsekvens ramme Google med en bøde på op mod 10 procent af omsætningen - sidste år ville det svare til en bod på næsten 50 milliarder kroner.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, går nu i krig mod endnu en amerikansk it-gigant. (Foto: AP) Politik Vestager på krigsstien: Først Google - nu Amazon

(Foto: AP) Dansk politik Vestager jagter Google: Kan kvæle innovationen

Margrethe Vestager kan blande sig i Formel 1 (Foto: AP) Formel 1 Den er go' nok: Vestager kan gå i krig mod Formel 1

95 kommentarer
Vis kommentarer