Vestager slår dobbelt mod Google - undersøger Android

EU-Kommissionen åbner endnu en front mod Google og undersøger nu styresystemet Android for konkurrencebrud

EU-Kommissionen slår onsdag til på flere fronter mod internetgiganten Google, hvis styresystem til mobilenheder, Android, skal undersøges for brud på de europæiske konkurrenceregler.

Android er på verdensplan det største styresystem til mobiltelefoner.

Undersøgelsen åbnes efter klager fra blandt andre Nokia og Microsoft, som sammen står bag det konkurrerende styresystem Windows Phone.

Se også: Vestager går i flæsket på Google

Kommissionen vil undersøge tre forhold, blandt andet om 'Google ulovligt har hindret' rivaliserende producenters 'udvikling og adgang til markedet' ved at kræve eller motivere disse til 'at forudinstallere Googles egne programmer og ydelser'.

Google skal også undersøges for, om andre producenter er blevet forhindret i at udvikle og markedsføre 'modificerede og potentielt konkurrerende versioner af Android'.

Se også: Android Wear snart klar til iPhone

Desuden vil EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, se på, om Google ulovligt har bundet forskellige Google-programmer og ydelser til hinanden, så man dermed har gjort det svært for konkurrenter at vinde plads på markedet.

Android er ifølge EU-Kommissionen dominerende på det europæiske marked foran Apples styresystem iOS og Windows Phone.

Se også: Google: Vi har ingen ambitioner om at være store og magtfulde

Styresystemet er skrevet i såkaldt 'åben kildekode', hvilket betyder, at alle frit kan videreudvikle på systemet i modsætning til eksempelvis Apples styresystem til iPhone og iPad.

Google siger i en kommentar til kommissionens beslutning, at Android ifølge virksomhedens opfattelse netop har spillet en central rolle for at fremme konkurrence og udvalget på markedet.

Se også: 5G-auktionerne kan blive helt anderledes: Sådan skal fremtidens mobilnet sikres

- Vi er taknemmelige for Androids succes, og vi forstår godt, at succes også fører til granskning. Men det er ikke kun Google, der har nydt godt af Androids succes, lyder det i en pressemeddelelse fra Hiroshi Lockheimer, der er vicedirektør for Googles Android-afdeling.

Lockheimer påpeger, at Android-modellen har givet andre mulighed for at konkurrere med deres egne, unikke opfindelser, og at forbrugerne nu har 'et udvalg helt uden fortilfælde og til stadigt lavere priser'.

Tidligere har konkurrencemyndigheder i både USA og Korea undersøgt Android, men ingen af disse steder er der rejst tiltale for lovbrud.

Se også: Google åbner dørene til Corydons hemmelige kamre

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har i en anden sag onsdag åbnet formel sag mod Google for misbrug af virksomhedens dominans på markedet for søgemaskiner på internettet.

83 procent af de smartphones, som på verdensplan blev solgt i fjor, blev leveret med Android. Det svarer til flere end en milliard Android-enheder.

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere