Vestager spænder ben for stor dansk fusion

Fusionen mellem Telenor og TeliaSonera strander i sandet efter lang tids armlægning med EU

Telenor og TeliaSonera har besluttet at trække sig fra den planlagte fusion af deres teleforretninger i Danmark.

- Selskaberne har ikke været i stand til at nå til enighed med EU-Kommissionen om acceptable betingelser for at skabe en ny robust mobiloperatør, skriver Telenor i en pressemeddelelse.

De to selskaber, der er henholdsvis Danmarks næst- og tredjestørste mobilselskab, har i lang tid lagt arm med EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager om at få lov at fusionere.

Men uoverensstemmelserne med EU er tilsyneladende uløselige.

- For at varetage begge selskabers interesse var det nødvendigt at handle nu.

- Telenor og Telia vil fortsætte med at konkurrere og levere produkter og services i det danske marked gennem vores oprindelige respektive og fuldt operative selskaber, siger Kjell-Morten Johnsen, koncerndirektør og europachef i Telenor, i pressemeddelelsen.

De to selskaber har ønsket at slå pjalterne sammen til ét selskab på grund af den pressede situation på det danske telemarked, hvor konkurrencen er særdeles intens.

Men den ønskede fusion er kommet i konkurrencekommissær Margrethe Vestagers søgelys, fordi den vil reducere antallet af aktører på mobilmarkedet fra fire til tre, hvilket EU finder konkurrenceforvridende.

For at komme kommissionen i møde har Telenor og TeliaSonera forsøgt at justere deres fusionsplaner, så der ville kunne blive plads til et nyt mobilselskab i Danmark efter en fusion.

Det selskab ville dog ikke kunne eje sit eget netværk, hvilket kan have blokeret for den europæiske godkendelse af sammenlægningen, fordi det ifølge EU-Kommissionen er altafgørende, at man selv ejer et netværk og ikke skal leje sig ind hos en konkurrent.

12 kommentarer
Vis kommentarer