Vestager straffer Nike med millionbøde

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har udstedt en bøde til Nike på 93 millioner kroner for at styre salg af fodboldtrøjer

Margrethe Vestager har tidligere være ude med bøder til Facebook og Google. Foto: Peter Hove Olesen
Margrethe Vestager har tidligere være ude med bøder til Facebook og Google. Foto: Peter Hove Olesen

Den amerikanske sportsudstyrs-gigant Nike har i årevis ulovligt kontrolleret salget af blandt andet fodboldtrøjer fra populære europæiske klubber som FC Barcelona, Manchester United og Juventus.

Det fremgår mandag af en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har tildelt Nike en bøde på 12,5 millioner euro - svarende til 93 millioner kroner.

I EU-sammenhæng er der tale om en lille bøde.

Vestager kandidat til kæmpe post

Overpris
Nike har gennem 13 år - fra 2004 til 2017 - ulovligt begrænset visse forhandleres mulighed for at sælge udvalgt merchandise til andre lande.

Der er tale om 'godkendt merchandise', der ikke bærer Nikes logo, men i stedet logoet fra eksempelvis en populær fodboldklub.

Nike har fået licens af rettighedshaverne til at fremstille og distribuere den merchandise. Den amerikanske gigant har i den forbindelse forhindret nogle lande i EU's indre marked i at sælge produkterne.

'Fodboldtilhængere sætter ofte stor pris på produkter fra deres favorithold. Det kan være trøjer eller halstørklæder.'

'Nike har forhindret mange af deres forhandlere i at sælge produkterne i andre lande, hvilket har ført til mindre udvalg og højere priser,' lyder det fra Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Vestager underkendt: Real Madrid og Barcelona slipper for straf