Annonce:
Annonce:

Vestas fyrede Allan og åbnede fabrik i Spanien med EU-støtte

Danske milliard-koncerner har fået støtte til at åbne fabrikker i udlandet - samtidigt har de fyret tusindvis af ansatte herhjemme

Allan Zachariassen er stadig bitter over, hvordan Vestas lukkede vingefabrikken i Naksov for at flytte produktionen til Spanien, hvilket skete med EU- og statsstøtte. 
Foto: Joachim Rode/Fagbladet 3F
Allan Zachariassen er stadig bitter over, hvordan Vestas lukkede vingefabrikken i Naksov for at flytte produktionen til Spanien, hvilket skete med EU- og statsstøtte. Foto: Joachim Rode/Fagbladet 3F
Annonce:
Følg Politik

Alt i mens politikere og interesseorganisationer er samlet til Folkemøde på Bornholm, hvor et af de store emner er øget vækst i Udkantsdanmark, så foregår der en praksis i EU, der har den totalt modsatte effekt.

Således har store danske koncerner som Vestas og LEGO fået penge fra EU og statsstøtte fra andre EU-lande for at åbne eller udvide fabrikker i udlandet. Samtidigt har mange af virksomhederne efterfølgende lukket arbejdspladser ned i Danmark.

Det afslører en gennemgang fagbladet 3F har lavet af sager på området. Fagbladet har løbende fundet eksempler på danske virksomheder, der i alt har fået over 700 mio. kroner i EU- og statsstøtte til udflytning af produktionen, hvilket samtidigt har kostet omkring 4.500 jobs herhjemme.

Annonce:

Eksempelvis fik Vestas for nogle år siden år siden 91 mio. kr i støtte fra EU og de spanske myndigheder for at åbne en vingefabrik i den spanske by Daimiel. To år efter efter lukkede Vestas vinge-produktionen i Nakskov og 430 lollikker blev arbejdsløse.

Stenrige

Ejerne af Lego, Familien Kirk Kristiansen, har flyttet adskillige arbejdspladser til udlandet, men det er ikke fordi, man mangler penge på kistebunden. Familiens pengetank Kirkbi A/S kom ud af 2017 med et overskud efter skat på 12,7 mia. kroner, og man har i dag en egenkapital på 76,3 mia. kr.

Den danske vindmøllegiagant Vestas, der også har lukket arbejdspladser i Danmark, lider heller ikke nød. I 2017 havde man en omsætning på knap 10 mia. euro – og overskuddet efter skat lød på 894 mio. euro.

Legetøjsgiganten LEGO lukkede sit pakkeri i Billund i 2015, og 380 arbejdspladser forsvandt fra det midtjyske. Det skete skete et år efter, at LEGO havde udvidet i Ungarn og i den forbindelse fået 1,1 mio. kr. i støtte fra Den Europæiske Socialfond (ESF) til at uddanne den voksende medarbejderskare i Ungarn og 30 mio. kr. i støtte fra den ungarske stat.

Ligner misbrug

Ekstra Bladet fangede formanden for Folketingets Europaudvalg, Erik Christensen(S) på Folkemødet, og han mener ordningen med EU-støtte bør revurderes:

- Der kan naturligvis være meget fornuft i, at en virksomhed udvider og lægger det i Europa, men hvis det sker ved at spekulere i at få noget EU - og statsstøtte for at oprette virksomhederne billigere i de her lande og så bagefter lukke ned i Danmark, så danske arbejdere står med håret i postkassen uden job.

Annonce:

– Så er det er et skråplan og et misbrug af ordningen, der jo blev lavet for at skabe vækst og udvikling i udkantseuropa, siger han.

Formanden for Folketingets Europaudvalg Erik Christensen er som så mange andre politikere på Folkemøde. Han mener, at det er kritisabelt. hvis danske virksomheder spekulerer i at åbne fabrikker i udlandet med støtte for herefter at lukke ned i Danmark.Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
Formanden for Folketingets Europaudvalg Erik Christensen er som så mange andre politikere på Folkemøde. Han mener, at det er kritisabelt. hvis danske virksomheder spekulerer i at åbne fabrikker i udlandet med støtte for herefter at lukke ned i Danmark.Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
 

Både Lego og Vestas fastholder, at der ikke er en sammenhæng mellem åbning af fabrikker i udlandet med EU- og statsstøtte og så lukning af fabrikker i Danmark efterfølgende. Erik Christensen mener dog, at det det ser betænkeligt ud:

– Vestas får oprettet en virksomhed i Spanien på den her ordning, og så er der jo et mærkeligt sammenfald i, at Vestas nedlægger nøjagtig den samme produktion efterfølgende i Danmark. Kender man en lille smule til de store virksomheder, så langtidsplanlægger de, og det ville undre mig meget, hvis Vestas ikke kunne se, at en åbning i Spanien ville betyde at man måtte lukke ned i Nakskov. Det ligner misbrug, siger han.

Støtte må ikke bruges til udflytning

EU udbetaler hvert år milliarder af kroner fra fonde til forskellige erhvervsstøtte. Samtidigt har man gennem årene nedsat en række forordninger for at undgå, at støtte bruges til udflytning af arbejdspladser.

For udbetalinger i 2014 til 2020 gælder, at virksomheder ikke må modtage hverken EU-penge eller statsstøtte, hvis de har flyttet job ud i en periode på to år før og/eller planlægger at gøre det to år efter, at de har fået støtte. Håndhævelsen af reglerne ligger både i EU-Kommissionen og i det enkelte medlemsland.

Efter år 2020 – Kommissionen fremsatte for et par uger siden et nyt forlag, der vil skærpe reglerne yderligere.

Kilde: EU, fagbladet 3f.

Det skaber vel heller ikke vækst i Udkanstdanmark?

Annonce:

– Overhovedet ikke. Mange af de store produktionsvirksomheder som LEGO og Vestas ligger i Udkantsdanmark, og når de lukker ned, så er det enormt hårdt slag for lokalsamfundet, siger han.

***

 Allan Zachariassen blev fyret, da Vestas lukkede vingefabrikken i Nakskov. Forinden havde Vestas åbnet en fabrik i Spanien med EU- og stasstøtte.
Allan Zachariassen blev fyret, da Vestas lukkede vingefabrikken i Nakskov. Forinden havde Vestas åbnet en fabrik i Spanien med EU- og stasstøtte.
 

Allans job røg til Spanien: Stadig bitter

– Det var en af de værste dage i mit liv.

53-årige Allan Zakariassens verden faldt sammen, da han tilbage i 2010 sammen med over 400 kollegaer fik overrakt beskeden om, at Vestas vingefabrik i Nakskov skulle lukke. Fremover skulle produktionen foregå på Vestas fabrik i Spanien, der var åbnet to år forinden med EU-støtte og penge fra den spanske stat.

Hovedkontoret havde sendt fire mænd i sorte jakkesæt som budbringere, og Allan er i dag stadig bitter på ledelsen over den behandling, de fik:

– Det handler kun om kroner og ører for dem. De er fuldstændig ligeglade, og vi er bare små marionetdukker, de kan flytte rundt med.

-  Jeg er ikke et sekund i tvivl om, det var helt bevidst, at man åbnede i Spanien for at kunne nedlægge produktionen i Nakskov – og at det så tilmed sker med EU-støtte, er usmageligt, siger han.

Vestas: Ingen sammenhæng

Global pressechef i Vestas, Anders Riis, afviser, at der var en sammenhæng mellem etableringen af en fabrik i Spanien og den efterfølgende lukning i Nakskov:

– Beslutningen om at åbne fabrikken i Daimiel og den senere beslutning om at lukke fabrikken i Nakskov blev taget uafhængigt af hinanden med tre-fire års mellemrum og i to vidt forskellige markedssituationer, som bl.a. udsprang af den mellemliggende finanskrise og dens følger.

– Støtten fra EU og den spanske stat var en medvirkende faktor til, at vi åbnede en fabrik i netop Spanien, som på det tidspunkt var vores største europæiske marked, men sådan støtte til etablering af nye arbejdspladser og udvikling er både udbredt og velkendt, og noget som virksomheder og stater gør brug af overalt i verden.

***

 

 Lene Gier blev som 62-årig fyret fra LEGO, hvilket blev starskuddet på en svær kamp for at finde arbejde.
Lene Gier blev som 62-årig fyret fra LEGO, hvilket blev starskuddet på en svær kamp for at finde arbejde.

LEGO fyrede Lene: Det er rigtig træls

’Du er fyret’

Annonce:

Efter 23 års tro tjeneste hos legetøjsgiganten Lego, blev dengang 62-årige Lene Gier i 2015 sammen med 380 andre ansatte opsagt. Pakkeriet, hvor hun havde arbejdet, skulle ikke længere ligge i Billund, men rykke til Ungarn.

– Jeg havde jo håbet at kunne arbejde på LEGO , indtil jeg gik på pension. Nu stod jeg pludselig uden job, og når man er i min alder, så er der ikke særligt mange, der finder en interessant mere, siger hun.

Lene har indtil i sommer haft kortvarige vikariater, og nu går hun på pension. Oplevelsen med fyringen glemmer hun ikke foreløbig.

– Det er rigtig træls, at de kan flytte arbejdspladser ud på den måde. De sidste tre år har været en svær kamp, siger hun

LEGO: I overensstemmelse med reglerne 

Pressechef i LEGO, Roar Rude Trangbæk, afviser, at der skulle være en sammenhæng mellem lukningen af pakkeriet i Billund og udvidelsen i Ungarn, der skete med EU-støtte og penge fra den ungarske stat:

– Når vi ansøger om tilskud, sker det naturligvis altid i overensstemmelse med gældende regler og lovgivning – også i dette tilfælde.

– Lukningen af pakkeriet og bearbejdningen i Billund skyldes – som vi har sagt mange gange – vores langsigtede strategi om at have bearbejdning og pakkerier tæt på vores kernemarkeder. Det skal sikre en kort leveringstid til kunderne.

– Bearbejdning og pakkerier er derfor koncentreret primært på vores fabrikker i Tjekkiet, Ungarn og Mexico samt den nye fabrik i Kina – allerede i 2013 foregik langt størstedelen af disse aktiviteter på disse sites – mere end 90%. Med andre ord: Der er ingen sammenhæng mellem de to ting.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: