Vil ændre karaktersystemet

SF vil ændre skala, så karakteren -3 fjernes. Uddannelsesministeren er enig i, at minuskarakteren bør droppes

Ane Halsboe-Jørgensen er åben for at ændre karaktersystemet. Foto: Steen Brogaard.
Ane Halsboe-Jørgensen er åben for at ændre karaktersystemet. Foto: Steen Brogaard.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil af med karakteren -3 på karakterskalaen.

Det fortæller hun til DR Nyheder.

Ministerens budskab kommer, efter at SF er kommet med et forslag om en ny karakterskala.

- Blandt andet lytter jeg mig til, at de gerne vil af med minuskarakteren. Den følelse har jeg også som minister, må jeg sige, siger Ane Halsboe-Jørgensen til DR Nyheder.

- Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minuskarakterer.

- Det signal der ligger i det, det er jeg ikke tilhænger af, lyder det fra ministeren.

Minuskarakteren, som ministeren ønsker at droppe, gives for den "helt uacceptable præstation".

Karakterskalaen har i dag syv trin: -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12. For at bestå skal man mindst have karakteren 02.

SF foreslår ifølge DR Nyheder, at karakterskalaen skal laves om, så den i stedet har trinene 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 12, hvor karakteren 2 eller højere er bestået.

Ane Halsboe-Jørgensen ønsker dog ifølge DR Nyheder ikke at sige, om hun støtter det fulde SF-forslag.

Undervisningsordfører Jacob Mark (SF) fortæller, at ændringen af skalaen skal være med til at gøre op med nulfejlskulturen i uddannelsessystemet.

- Det kræver, at vi skruer ned for karakterer i det hele taget. Men det kræver også, at vi ændrer karakterskalaen, siger Jacob Mark til Ritzau.

Partiet vil desuden ændre beskrivelserne af, hvad man skal gøre for at få en god karakter.

- I dag handler det alene om at få nul fejl, hvor den tidligere skala også belønnede kreativitet og originalitet, siger Jacob Mark.

Det var i 2006, at syvtrinsskalaen blev indført i stedet for den gamle 13-trinsskala. Den nye skala skulle blandt andet sikre en bedre sammenligning af karakterer internationalt.

Ifølge SF vil også en ny skala kunne bruges internationalt.

- Vores vurdering er, at man også vil kunne bruge denne her udenlands. Den ligger jo også meget tæt op af den skala, man ændrede til (i 2006, red.), siger Jacob Mark.

De Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, vil ligesom SF og ministeren have gjort op med karakteren -3.

- Det giver ikke mening, at unge mennesker kan dømmes til minus. Samtidig er der uhensigtsmæssige hop i den nuværende skala, som vi vil se på, siger hun og understreger, at en ny skala stadig skal kunne bruges internationalt.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF) Johan Hedegaard Jørgensen kalder forslaget spændende, men har ikke lagt sig fast på, præcist hvordan en ny karakterskala vil skulle se ud.

- Der er et problem med -3-karakteren og et problem med springene i midterkaraktererne, siger han og uddyber:

- Der kan være rigtigt langt mellem 4, 7 og 10, og det kan være rigtig demotiverende for mange studerende, at man i virkeligheden kan rykke sig rigtigt meget, men det afspejler sig ikke i karakteren.

Også hos Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), er der opbakning til at ændre den nuværende skala.

- Det er utrolig godt, at man med forslaget vil afskaffe -3, som har en ærgerlig negativ symbolsk værdi.

- Det er rigtig godt at tage et opgør med de store spring mellem 4, 7 og 10, som gør, at man kan knokle og udvikle sig, uden at det kan ses på ens eksamensbevis, siger han.

Han mener dog, at SF's forslag til en ny skala minder for meget om den nuværende. Derfor foreslår organisationen i stedet en karakterskala med syv trin fra 0 til 6.

- Sådan så man mindsker den forvirring, der kan være, når man laver to modeller, der minder meget om hinanden, siger Martin Mejlgaard.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil også af med karakteren -3. Hun vil dog ifølge DR Nyheder ikke sige, om hun støtter det samlede SF-forslag.

36 kommentarer
Vis kommentarer