Vil lave massegrave i parker: - New York er et sovende vrag

120.000 syge: USA's metropolis er på få dage blevet en spøgelsesby, hvor hundredvis mister livet, og hundredtusinder mister arbejdet hver eneste dag, fortæller en lokal journalist

Der er nu registreret over 5000 coronadødsfald i staten New York. Journalist José Pagliery fortæller her hvordan det er at befinde sig i New York City midt i undtagelsestilstand. Video: Maya Tekeli
Følg Politik

Coronapandemien har sendt USA i kunstig koma.

Og mere end nogen anden by er New York ramt af den dødelige virus.

Alene mandag er der i staten New York registreret 7671 tilfælde af coronavirus i løbet af de sidste 24 timer ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Ligene bliver lagt i kølebiler, da bedemænd og gravere er kommet på overarbejde pga. covid-19. Foto: Ritzau Scanpix
Ligene bliver lagt i kølebiler, da bedemænd og gravere er kommet på overarbejde pga. covid-19. Foto: Ritzau Scanpix

Derudover er der registreret 599 dødsfald i New York det seneste døgn.

De voldsomme dødstal har enorme konsekvenser i byen.

Massegrave i parker
Ligposer hober sig op, hospitalerne er overbebyrdede, og ifølge den lokale journalist Jose Pagliery, som Ekstra Bladet har talt med, ligger den normalt pulserende storby øde hen:

- Jeg ankom for otte år siden for at nyde en af de bedste storbyer i verden. Og det er det ikke nu. Det er ikke en storby. Det er et sovende vrag, siger Jose Pagliery, der er reporter på tv-kanalen Univision, til Ekstra Bladet.

Grand Central-banegården er normalt et mylder af liv. Lige nu er den øde som i en zombiefilm. Foto: Bruce Bennett
Grand Central-banegården er normalt et mylder af liv. Lige nu er den øde som i en zombiefilm. Foto: Bruce Bennett

I løbet af mandagen har formanden for sundhedsudvalget i New Yorks byråd, Mark Levine, skrevet i en tråd på Twitter, at man vil begynde forberede brugen af offentlige parker til midlertidige massegrave.

Jose Pagliery fortæller, at New York ser ud til at være varigt forandret.

- Det er en syg by. Vi er først begyndt at se begyndelsen på det her. Jeg ved ikke, hvordan byen ser ud om et år, to år, tre år fra nu. Men den bliver aldrig det samme, lyder det fra Jose Pagliery.

Ifølge de seneste tal er over 6000 amerikanere nu døde af coronavirus, mens over 250.000 er bekræftet smittet med sygdommen.

Den voldsomme epidemi i New York har skabt en helt særlig stemning i byen, fortæller Jose Pagliery:

- Gaderne er for det meste tomme. Lige nu er New York mere fredfyldt end nogensinde før. Du kan spadsere gennem Times Square – og pladsen er tom. Hvis du går gennem det finansielle distrikt, er gaderne rømmet for mennesker.

Hospitalerne er lagt ned i New York. Indtil videre er omkring 10.000 døde i USA. Heraf omkring 4000 i staten New York. Foto: Brendan McDermid
Hospitalerne er lagt ned i New York. Indtil videre er omkring 10.000 døde i USA. Heraf omkring 4000 i staten New York. Foto: Brendan McDermid

- Men sirenerne fra ambulancer er der konstant, og de sender ekko rundt i gaderne, fordi der er mindre på gaden til at absorbere lyden.

Kø ud af skadestuen
Som kontrast til de mennesketomme gader står hospitalernes og skadestuernes kaos.

Ifølge Newsweek havde New York 25. marts flere opkald til de lokale alarmcentraler end nogensinde før - inklusive 11. september 2001.

I alt 6550 newyorkere ringede til alarmcentralen den dag - mere end 40 procent over normalen.

Kun en konstant sirenelyd kan høres i de tomme gader på Manhattan. Foto: Bruce Bennett
Kun en konstant sirenelyd kan høres i de tomme gader på Manhattan. Foto: Bruce Bennett
 

Ifølge Jose Pagliery er der kø ud langs skadestuerne på daglig basis:

- Ambulancereddere kommer ind i folks hjem og finder folk med hjertestop, men når de når frem til hospitalerne, er de proppede. Der er kø ud langs døren.

- Intensivafdelingerne er fyldt op. Og vi har en krise, som de fleste mennesker ikke kan se, da det er ulovligt at tage kameraer med ind på hospitalerne. Det er kaos på hospitalerne, men stille på gaderne. Der er en meget stor forskel, siger Univision-journalisten.

Se vanvids-graf fra USA: - Portræt af en katastrofe

Vanvittig stigning
Udover de høje dødstal for covid-19 står USA også med et andet problem på hænderne: økonomien.

I sidste uge meldte 6,6 mio. amerikanere sig arbejdsløse - med afstand det højeste tal nogensinde på en enkelt uge.

Og ifølge Jose Pagliery er der intet, der tyder på, at den økonomiske krise har nået toppen endnu:

- Jeg har venner, hvis familier ejer restauranter her i byen. Det er katastrofalt for dem. De kan ikke se en vej frem. Jeg ved det ikke. Selv for de almindelige mennesker, der får 1200 dollars den næste måned, vil de blive brugt på husleje den måned. Og hvad så?

- Hvad vi ser, er spiren til endnu en enorm ikke recession, men depression. Vi ser potentialet til det samme, som det her land oplevede for 90 år siden. Vi må se, hvor vi ender. For dengang var det manglen på økonomisk aktivitet, der udløste krisen. I dag handler den manglende aktivitet om, at vi er fysisk afskåret fra at kunne arbejde. Jeg tror end ikke, vi har set begyndelsen på, hvor alvorligt det bliver, siger Jose Pagliery.

Opdatering 19.00: Mark Levine har mandag aften pæciseret, at hans tweet om massegrave kun handler om forberedelsen af muligheden for massegrave. Der er således endnu ikke lavet massegrave i parker.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+