Vil øge overvågning 'massivt'

Der skal 300 flere kameraer op som konsekvens af de eksplosioner, der har været i København over sommeren

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør i et interview med Berlingske det klart, at regeringen vil lægge op til en 'massivt' øget overvågning i det danske samfund.

Torsdag fremlægger regeringen en såkaldt 'sikkerhedspakke'.

Sådan ser facaden ud på pizzeriaet. Foto: Mathias Øgendal 112 Eksplosion ved pizzeria: Mistænkelig mand fanget på overvågning

Den er blandt andet en konsekvens af sommerens eksplosioner i København.

Konkret vil regeringen foreslå, at politiet skal opsætte 'markant mere tv-overvågning' i form af 300 flere kameraer. Politiet skal kunne sætte kameraerne op på eget initiativ i hele landet.

Samtidig skal mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger udvides, hvis det står til regeringen.

Voldsparate kriminelle
I dag må man ikke overvåge de frit tilgængelige områder, hvor der er almindelig færdsel. Det vil statsministeren dog lave om på, så myndighederne 'kan overvåge bredere og ikke kun snævert'.

- Vi går ret langt nu med en massiv udvidelse af overvågning, fordi det har vist sig at være et meget effektivt redskab, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Eksplosionen, der er foregået inde i bygningen, har været så kraftig, at alle ruderne er blæst ud ved trykbølgen. Ingen er kommet til skade. Foto: Kenneth Meyer 112 Pizzeria smadret af eksplosion: - Hele bygningen rystede

Ud over øget overvågning vil sikkerhedspakken indeholde forslag om øget straf for besiddelse af sprængstoffer, 'bedre' beskyttelse af grænsen mod Sverige og udvidede efterforskningsmuligheder.

Det markante udspil skyldes ifølge Mette Frederiksen, at en hård kerne af forhærdede kriminelle er stadigt mere voldsparate.

Plaget af eksplosioner
Gennem det sidste halve år har København været plaget af detonationer.

I alt har københavnsområdet været ramt 13 gange af bombesprængninger, blandt andet er en nærpolitistationen på Nørrebro og et pizzeria i Vanløse blevet ramt, og politiet har af to omgange beslaglagt i alt mellem fem og ti kilo industrielt sprængstof hos bandemiljøet.

Politiet har derfor nedsat en specialgruppe til at kortlægge, hvad der kan være af fællestræk ved de forskellige eksplosioner.

Foto: Kenneth Meyer 112 Helt tæt på: Så voldsomme er skaderne

Tidligere har politiets melding været, at der ikke var nogen sammenhæng mellem eksplosionerne, men sidenhen har Københavns Politi kunne fortælle, at flere af sprængningerne har relation til bandemiljøet.

Samtidig er 180 bandemedlemmer i årets første syv måneder idømt 258 års fængsel for 845 lovovertrædelser, som Mette Frederiksen også henviser til i interviewet med Berlingske.

116 kommentarer
Vis kommentarer