Voldsomme scener i Hongkong: Demonstranter ligger i gaderne

Kina fejrer 70-året for folkerepublikkens oprettelse, mens demonstranterne i Hongkong fortsætter protesterne

Få historien kort her. Video/redigering: Reuters/Kristian Hansen

I Hongkong stiger spændingerne mellem myndighederne og demonstranterne.

For 17. uge i træk er flere tusind primært unge mennesker på gaden for at protestere mod Kinas øgede indflydelse over den delvist autonome bystat.

Natten til mandag brugte politiet særdeles hårdhændede metoder for at opløse en massedemonstration arrangeret af gruppen Civil Human Rights Front, som styret i Hongkong har dømt ulovlig.

Voldsomme billeder viser efterfølgende folk ligge forslåede på jorden efter brutale indgreb fra politiet.

En demonstrant ligger forslået på gaden i Hongkong, efter politiet har pågrebet ham søndag. Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix
En demonstrant ligger forslået på gaden i Hongkong, efter politiet har pågrebet ham søndag. Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix

Top-aktivister anholdt
Samtidig er flere højtstående medlemmer af demonstranterne i nattens mulm og mørke blevet anholdt i weekenden. Til gengæld har Hongkongs indbyggere på gaden lovet at samle sig og i kor udtrykke deres vrede mod Kina under endnu en massedemonstration tirsdag.

Det skiver flere internationale medier, herunder The Guardian og CNN.

Mandag morgen lokal tid er aktivisten Ventus Lau og den systemkritiske skuespiller Gregory Wong blevet anholdt for at vandalisere regeringsbygningen tidligere på året.

'De er anholdt for at konspirere for at begå kriminelle handlinger og trænge ind og besætte det lovgivende råds lokaler', lyder begrundelsen, som det prodemokratiske parti Demosisto har fået fra regeringen ifølge The Guardian.

I et tweet viser partiet et brutalt overfald begået af mindst fire betjente søndag.


Ledere flyver til Beijing
Situationen eskalerer i disse dage i det centrale Hongkong, mens Kina fejrer 70-året for folkerepublikkens fødsel. Demonstranterne kaster med molotovcocktails og mursten mod politiet, som svarer med tåregas, gummikugler og knipler. 

Hundredvis har fået voldsomme skader som følge af nærkontakt med politiet. Senest en 39-årig journalist fra Indonesien, som ifølge South China Morning Post pådrog sig en seriøs øjenskade. 

Imens er Hongkongs udskældte leder, Carrie Lam, rejst med en delegation på 240 pro-kinesiske politikere og embedsmænd til Beijing, hvor de skal mødes med Kinas præsident, Xi Jinping, og vise deres respekt til landets tidligere leder Mao Zedong, der netop disse dage hædres som folkerepublikkens fader.

Det meste er planlagt ned til mindste detalje, når Kina tirsdag fejrer 70-årsdagen for oprettelsen af den kommunistiske folkerepublik.

På programmet står både fredsduer og en militær magtdemonstration med deltagelse af 15.000 soldater. I Hongkong advarer myndighederne om, at det vil 'være meget, meget farligt' at demonstrere på den kinesiske nationaldag.

I weekenden er mindst 100 demonstranter søndag blevet anholdt i Hongkong, hvor metrostationer fortsat mandag er lukket ned, melder South China Morning Post.

Politiet tager hårde metoder i brug over for demonstranterne i Hongkong. Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix
Politiet tager hårde metoder i brug over for demonstranterne i Hongkong. Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix

Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix
Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix
 

Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix
Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix
 

Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix
Foto: Jorge Silva/Ritzau Scanpix

En 13-årig pige blev lørdag anholdt for afbrænding af et kinesisk flag under en demonstration i Hongkong. Søndag blev flere flag brændt af under protesterne. Foto: Ritzau Scanpix Politik Nye demonstrationer i Hongkong: To 13-årige arresteret

Uroen i Hongkong har varet i 100 dage. Foto. Ritzau Scanpix / JORGE SILVA Samfund Frygter recession efter voldsomme uroligheder

Carrie Lam er hårdt presset i Hongkong, hvor demonstranter kræver hendes afgang. Foto: Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix Politik Advarer USA efter voldsomme protester

Samfund Hongkongs myndigheder anholder politikere

En demonstrant har fået sprøjtet tåregas i øjnene af politiet under uroligheder i Hongkong. Foto: Ritzau Scanpix Politik Hongkong trækker omdiskuteret lovforslag tilbage

98 kommentarer
Vis kommentarer