Voldsomme scener i London: Nu taler Boris

Der bliver både grædt og grint på Storbritanniens sidste dag som EU-land. Følg Storbrittaniens sidste minutter som EU-land live i videoen nedenfor.

- I aften forlader vi Den Europæiske Union.

Det siger den britiske premierminister Boris Johnson i en video, der fredag aften blev offentliggjort, kort før Storbritannien fredag ved midnat dansk tid forlader EU efter 47 års medlemskab.

- For mange folk er det et enestående tidspunkt for håb, et tidspunkt de aldrig troede ville komme, lyder det også fra Johnson op til det historie øjeblik.

Brænder EU-flaget
Afskeden med EU bliver fredag aften markeret af Brexittilhængere i Londons gader, der er badet i Union Jacks røde, hvide og blå farver.

Nogle steder mere voldsomt end andre.

Der var eksempelvis EU's blå og gule lag, der var i fokus tidligere på dagen, da en mand valgte at sætte ild til et EU-flag på åben gade, mens en opstemt menneskemængde så på.

- Pis på det!, lyder blandt andet fra en EU-kritisk mand under afbrændingen.

Tre års venten
Skilsmissen med EU har splittet Storbritannien, siden 17,4 millioner vælgere i juni 2016 stemte for at forlade EU, mens 16,1 million satte kryds for at blive.

Kongeriget har været medlem lige så længe som Danmark - i 47 år.

Første februar er briterne så formelt ude af samarbejdet, hvilket i første omgang ikke medfører de store forandringer i hverdagen for borgere på begge sider af Den Engelske Kanal.

En overgangsperiode indledes, der forpligter briterne til at følge EU-regler, uden at de har indflydelse på beslutninger og politiske processer i EU.

De seneste uger er de sidste formaliteter omkring skilsmisse-aftalen faldet på plads, efter at den britiske regering i december efter mislykkede forsøg siden 2018 vandt parlamentarisk opbakning til en aftale om brexit.

Glade ansigter ude foran det britiske parlament fredag aften. Foto: Niels Nedergaard.
Glade ansigter ude foran det britiske parlament fredag aften. Foto: Niels Nedergaard.

1 af 2 
2 af 2 
267 kommentarer
Vis kommentarer