Annonce:
Annonce:

Washington lugter blod: Trump-skandale sammenlignes med Watergate

Et memo fra den tidligere FBI-chef James Comey, har sat Washington på den anden ende. Nu tales der om en skandale med potentiale til at ende i liga med Watergate

Kun få dage efter Comeys fyring, mødtes Trump med den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov. Foto: AP
Kun få dage efter Comeys fyring, mødtes Trump med den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov. Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

Donald Trumps fyring af den nu tidligere chef for FBI James Comey, tog natten til onsdag en eksplosiv drejning, da velrenommerede New York Times offentliggjorde ordlyden fra et memo, nedfældet efter af den nu tidligere FBI-boss efter et møde med Donald Trump i Det Ovale Kontor 14. februar.

Af memoet fremgår det, at Donald Trump ved mødet aktivt forsøgte at standse FBIs efterforskning af den tidligere general og sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Michael Flynn.

- Jeg håber, at du kan se igennem fingre med det her ('I hope you can let this go', red.), sagde præsidenten angiveligt til Comey.

I 24 dage spillede Flynn en central rolle i Trumps sikkerhedsapperat, før det kom frem han havde løjet om sin forbindelse til den russiske ambassadør i Washington Sergey Kislyak.

Herefter blev Flynn fyret.

Michael Flynn har flere gange mødte russiske spidser. Her ryster han hånd med den russiske præsident Vladimir Putin ved et arrangement 10. december. Foto: AP
Michael Flynn har flere gange mødte russiske spidser. Her ryster han hånd med den russiske præsident Vladimir Putin ved et arrangement 10. december. Foto: AP
 

Annonce:

Trump beskyldes for 'obstruction of justice'
Ifølge både danske og amerikanske analytikere er det lækkede Comey memo en potentiel bombe under Trump-administrationen.

Fra flere sider anklages præsident for et alvorligt brud på den amerikanske lovgivning kaldet 'obstruction of justice', hvis James Comeys memo skulle vise sig at være korrekt.

- Hvis Trump har forhindret retten i at gå sin gang eller FBI i at udføre sit arbejde, er der tale om obstruction of justice. Det er meget alvorligt. I yderste konsekvens kan det ende med en rigsretssag mod Trump, men det er endnu langt fra sikkert, det ender sådan, lyder analysen fra politisk iagttager og redaktør for mediet kongressen.com, Anders Agner til Ekstra Bladet.

James Comey opdagede på en TV-skræm, at Trump havde fyret ham. Efterfølgende har han udtalt, at han indledningsvist troede, det var en dårlig joke. Foto: AP
James Comey opdagede på en TV-skræm, at Trump havde fyret ham. Efterfølgende har han udtalt, at han indledningsvist troede, det var en dårlig joke. Foto: AP

Den rygende pistol
Ifølge Anders Agner er det ikke første gang, at Trump er kommet i alvorlige problemer i løbet af sine første 120 dage i Det Hvide Hus.

Men denne sag adskiller sig alligevel markant fra tidligere.

James Comeys memo beskrives af flere som en rygende pistol og allerede nu kræver flere af Trumps partifæller i Kongressen en høring i sagen.

Annonce:

- Det her er en eksplosiv anklage, og det ligner et klassisk eksempel på at forhindre en efterforskning. Vi må straks høre en offentlig vidneforklaring fra Comey, skriver Jason Chaffetz der er formanden for den komité i Repræsentanternes Hus, der holder opsyn med regeringen på Twitter ifølge ritzau.

Jason Chaffetz har allerede taget kontakt til den nyudnævnte FBI-direktør Andrew G. McCabe for at få FBI's dokumenter i forbindelse med sagen.

Også den republikanske senator Lendsey Graham og det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus Frank LoBiondo kræver en høring af James Comey under ed i sagen.

- Allerede nu har vi set et skifte blandt fremtrædende republikanske stemmer i både Senatet og Repræsentanternes Hus. Så længe de slår ring om Trump, er han mere eller mindre fredet. Men vi begynder at se et skred blandt Trumps partifæller og det kan blive et stort problem for ham, siger Anders Agner.

Sagen om Trumps fyrede sikkerhedsrådgiver

Sagen om USA's nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn:

Januar:

* Kilder oplyser, at Flynn 29. december 2016 fem gange taler i telefon med den russiske ambassadør, Sergej Kisljak. Flynn er endnu ikke tiltrådt.

* Det er samme dag, som daværende præsident Barack Obama gengælder Ruslands påståede indblanding i USA's præsidentvalg ved at indføre sanktioner over for landet.

8. februar:

* Flynn afviser, at han har talt med ambassadøren om sanktionerne.

9. februar:

* Kilder oplyser, at Obamas sanktioner blev drøftet i samtalerne. Angiveligt antydede Flynn, at Trump måske kunne lempe sanktionerne, når han var indsat som præsident.

* Via en talsmand lægger Flynn nu afstand til sin tidligere afvisning.

10. februar:

* Demokrater i Kongressen kræver svar på, om Flynn har løjet om samtalernes indhold og dermed vildledt præsident Trump og vicepræsident Mike Pence.

13. februar:

* Den russiske regering oplyser, at Flynn og ambassadøren ikke drøftede ophævelse af sanktionerne.

* Det Hvide Hus forsikrer, at Flynn har Trumps "fulde tillid".

* Senere meddeler Det Hvide Hus, at Trump nu "evaluerer" Flynns situation.

14. februar:

* CNN skriver, at justitsministeriet har advaret Det Hvide Hus om risiko for, at Flynn kan være mål for russisk afpresning på grund af sagen.

* Flynn meddeler officielt, at han fratræder.

17. maj:

* The New York Times skriver, at Donald Trump angiveligt bad den nu fyrede FBI-chef James Comey om at afslutte sin undersøgelse af Michael Flynn.

Kilder: Reuters, AFP, The Guardian, CNN, The Washington Post.

Sammenlignes med Watergate
Ifølge senioranalytiker ved CNN Jeffrey Toobin drager nattens sag en række paralleller med den historiske Watergate sag, der tilbage i 1974 væltede den daværende præsident Richard Nixon.

Annonce:

- Det er en instruktion til at lukke efterforskningen af præsident Trumps administration. Richard Nixon blev anfægtet i 1974 for at beordret til at stoppe undersøgelsen af hans kampagne. Det blev til Watergate-sagen, siger Jeffrey Toobin til CNN.

Så langt vil Anders Agner dog ikke gå:

- Man skal være varsom hele tiden at søge Watergate parallellen bare fordi, det er en god historie. Men det ændrer ikke på, at det her er alvorligt og øger presset på Donald Trump markant. Det her er meget dårligt nyt fra Trump. Folk i Washington begynder at lugte blod.

- Sagens kerne er et såkaldt 'memo'. En nedskrevet version af samtalen mellem Trump og Comey, som FBI-chefen Comey hørte det. Comey er nu fyret. Gør det ikke memoet mindre troværdigt?

Annonce:

- Trumps tilhængere vil påberåbe sig, at det er en vred mand, der forsøger at få hævn, men det ændrer ikke på, at en FBI-chefs ord vejer tungt. De her memos har en utrolig stor betydning og værdi i sådan en sammenhæng. Memoet skal tages for gode varer, når en FBI-chef refererer det her, må man gå ud fra det er rigtigt. Også selvom han siden hen er blevet fyret. Det er meget alvorligt, siger Anders Agner til Ekstra Bladet.

Det Hvide Hus afviser
Ikke overraskende afviser Det Hvide Hus alle anklager.

- Præsidenten har gentagende gange udtrykt, at general Flynn er en ordenlig mand, der har tjent og beskyttet vores land. Præsidenten har aldrig bedt Hr. Comey eller nogen andre bringe nogen efterforskninger til ophør. Heller ikke efterforskningen af general Flynn, lyder det i en officiel udtalelse fra Det Hvide Hus.

- Præsidenten har den største respekt for vores retshåndhævende myndigheder og alle efterforskninger. Dette er ikke en sand eller præcis skildring af samtalen mellem præsidenten og Mr. Comey, fortsætter udtalelsen.

Det er anden dag i træk, at Det Hvide Hus er i defensiven i spørgsmålet om Donald Trump og hans nærmeste folks forhold til Rusland.

Annonce:

Mandag skrev avisen Washington Post, at Trump havde afsløret hemmelige informationer, da han i sidste uge havde den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, samt ambassadør Sergey Kislyak på besøg i Det Hvide Hus.

Avisen skrev på baggrund af flere anonyme kilder, at Trumps snakkesaglighed kan have kompromitteret en vigtig efterretningskilde, der er tæt på terrorbevægelsen Islamisk Stat. Det Hvide Hus har kaldt historien for 'falsk'.

 Trump-administrationen afviser at have delt fortrolige oplysninger med Rusland. Video: AP

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: