Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Fortroligt bestyrelsesdokument efterlyser oprydning: Formand og tre nuværende medlemmer af direktionen i Akademikernes A-kasse forsøgte at skjule belastende forhold om nu fyrede Michael Valentin

Fortroligt bestyrelsesdokument fra whistleblower understøtter fyrede Michael Valentins påstand om, at bestyrelsesformand Allan Luplau er sovset ind i sagen. Pr-foto Akademikernes A-kasse
Fortroligt bestyrelsesdokument fra whistleblower understøtter fyrede Michael Valentins påstand om, at bestyrelsesformand Allan Luplau er sovset ind i sagen. Pr-foto Akademikernes A-kasse

Oprydningsholdet i Akademikernes A-kasse er selv fedtet ind i den betændte sag om fyringen af direktøren Michael Valentin.

Det fremgår af et fortroligt dokument sendt til a-kassens bestyrelse og repræsentantskab, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Redegørelsen er skrevet af den whistleblower - en vicedirektør i a-kassen - som slog alarm tilbage i september.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Tre medlemmer i direktionen samt bestyrelsesformanden for Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, har forsøgt at fortie belastende forhold i den undersøgelse, som førte til fyringen af administrerende direktør Michael Valentin. 

Whistlebloweren er ifølge Ekstra Bladets oplysninger blevet suspenderet, selvom det altså var ham, som udløste både den første revisionsundersøgelse og en ekstern advokatundersøgelse af de kritisable forhold i a-kassen.

Forhold som nu har ført til en politianmeldelse af Michael Valentin for mandatsvig og returkommission i form af eksklusive vinrejser på fire kontinenter.

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Sandheden skulle skjules
Men det var altså - ifølge dokumentet fra whistlebloweren - ikke med den øvrige direktion og bestyrelsesformandens gode vilje, at sagen blev grundigt undersøgt.

'Efter Michaels afskedigelse havde jeg en meget klar fornemmelse af en direktion (Britt Dyg Haun, Line Byriel og Mette Gregersen) såvel som bestyrelsesformand Allan Luplau, der i forbindelse med den undersøgelse, der førte til Michael Valentins afsked, om ikke modarbejdede så i hvert fald ikke viste vilje til at få alt frem i lyset' skriver den nu suspenderede vicedirektør.

'Dels fordi jeg blev afsporet fra den undersøgelse bestyrelsesformanden igangsatte mod Michael Valentin, uagtet at jeg havde nøgleinformationer og var kilde til Michaels afskedigelse. Og dels fordi jeg oplevede en række handlinger fra bestyrelsesformand og direktion, som ikke var i en redelig undersøgelses tjeneste', forklarer whistlebloweren i dokumentet, som blev sendt til bestyrelse og repræsentantskab 28. oktober. (artiklen fortsætter under dokumenterne)

 
Redegørelsen er ifølge Ekstra Bladets oplysninger allerede sendt til bestyrelsen og repræsentantskabet 28. oktober.
Redegørelsen er ifølge Ekstra Bladets oplysninger allerede sendt til bestyrelsen og repræsentantskabet 28. oktober.

Af redegørelsen fremgår det, at han har fået adgang til fyrede Michael Valentins mail-konto - og derfor opdagede, at den øvrige direktion - herunder den nu konstituerede administrerende direktør, Britt Dyg Haun, har skjult oplysninger for bestyrelsen.  

'Fornemmelsen af en manglende vilje til at få alle ting frem i lyset er i den grad blevet bestyrket, efter jeg fik adgang til Michaels arbejdsmail, hvor en lang række mails viser, at direktionen har været bekendt med forhold, de har fortiet overfor bestyrelsen'.

'Med adgang til Michael Valentins arbejdsmail (jeg havde forinden sikret, at jeg havde hjemmel hertil) kunne jeg sende en meget præcis redegørelse for vedtægtsbrud og mulige lovbrud, herunder rejse et par nye alvorlige sager, som ikke er kendt af bestyrelsen', skriver den suspenderede whistleblower.

Det fremgår, at han undervejs har konsulteret et førende advokatfirma for at sikre sig, at han har handlet 'efter bogen' - og i overensstemmelse med sit ansvar som vicedirektør og medlem af a-kassens direktion.

'Det er sjældent, at whisteblowers er andet end ugleset, hvilket jeg i den grad har bemærket. Som medlem af en direktion har du et grundlæggende ansvar for at følge vedtægterne, og ser du disse bliver brudt har du en forpligtigelse til at følge op over for dette', skriver han til bestyrelsen. (artiklen fortsætter under dokumentet)

Denne passage antyder, at whistlebloweren efterfølgende er blevet presset af ledelsen. Men pudsigt nok har a-kassen netop - efter råd fra advokatfirma - besluttet at indføre en særlig whistleblower-ordning.
Denne passage antyder, at whistlebloweren efterfølgende er blevet presset af ledelsen. Men pudsigt nok har a-kassen netop - efter råd fra advokatfirma - besluttet at indføre en særlig whistleblower-ordning.
 

Efter fyringen af Michael Valentin blev vicedirektør Britt Dyg Haun konstitueret som topchef. Derudover retter anklagerne i dokumentet til a-kassens øverste organer sig altså mod formanden Allan Luplau, der til dagligt er direktør i Sygesikring Danmark samt vicedirektør Mette Gregersen og sekretariatschef Line Verbik Byriel.

Michael Valentins tid som direktør i Akademikernes A-kasse undersøges lige nu af statens tilsynsmyndighed og kammeradvokaten.

Til Ekstra Bladet har Michael Valentin forklaret, at bestyrelsen har vidst alt om, hvad han har foretaget sig som direktør.

- Hvad mener du om Luplaus rolle i hele sagen?

- Han er selv sovset ind i det, lød svaret fra Michael Valentin.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Allan Luplau eller Britt Dyg Haun.

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær