WHO advarer mod genåbning

Lande bør eksempelvis have sporingssystemer på plads, når de begynder at genåbne, råder WHO

Generaldirektør for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus har været under beskydning fra USA's præsident, Donald Trump, for håndteringen af pandemien. Foto: Denis Balibouse/Reuters
Generaldirektør for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus har været under beskydning fra USA's præsident, Donald Trump, for håndteringen af pandemien. Foto: Denis Balibouse/Reuters

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer verdens lande mod at forhaste en genåbning af deres samfund.

Landene bør udvise 'ekstrem forsigtighed' og vil ellers risikere en hurtig stigning i smittetallene.

Sådan lyder det fra generaldirektør for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Blandt andet anbefaler han landene at have tiltag på plads, der kan kontrollere smittespredningen.

Det gælder for eksempel sporingssystemer og karantæneregler.

- Risikoen for at må lukke samfundet igen er meget reel, hvis landene ikke håndterer overgangen med stor forsigtighed og i faser, siger Ghebreyesus ved en virtuel briefing i Genève onsdag.

WHO-epidemiologen Maria Van Kerkhove støtter op om budskabet og hans bekymring vedrørende virusset, som ifølge Johns Hopkins University har ført til mindst 263.000 dødsfald og over 3,7 millioner bekræftede smittetilfælde på verdensplan.

- Hvis restriktionerne løftes for hurtigt, kan virusset på ny begynde at sprede sig, siger hun.

Restriktionerne besluttet af regeringer verden over er i tiltagende grad blevet upopulære, som arbejdsløsheden stiger, og den økonomiske aktivitet daler.

Eurozone-økonomierne ventes at skrumpe 7,7 procent i år på grund af pandemien, og private arbejdsgivere i USA afskedigede omkring 20,2 millioner ansatte sidste måned, mens mange måtte lukke deres virksomheder.

Store europæiske lande som Tyskland, Spanien og Italien er begyndt at slække på restriktionerne, og USA's præsident, Donald Trump, har sagt, at fokus nu er på en genåbning af landet.

I Danmark ventes en aftale om genåbningens fase to torsdag. Og i Tyskland har kansler Angela Merkel givet Bundesligaen grønt lys til at genoptage fodboldsæsonen i anden halvdel af maj.

WHO-embedsmanden Mike Ryan understreger, at det er op til de enkelte lande og sportsforbund at beslutte, hvordan og hvornår der skal genåbnes. Han tilføjer, at FN står klar med råd og risikovurderinger, hvis landene har brug for det.

Tedros Adhanom Ghebreyesus har været under beskydning fra især Trump-regeringen for håndteringen af pandemien.

Trump, som har indstillet USA's støtte til FN-organisationen, mener, at WHO tidligere burde have betegnet virusset som en pandemi.

Han mener også, at WHO har været på Kinas side og fremmet Kinas 'misinformation' om virusset.

- Mens branden raser, bør vores fokus ikke være opdelt, siger Ghebreyesus til debatten.