WHO kalder Trumps påstand om virus' oprindelse spekulativ

Vi har ikke fået beviser fra USA på, at coronavirus stammer fra kinesisk laboratorie, siger FN-organisation

USA's præsident hævder, at coronavirusset SARS-Cov-2 blev udviklet på et laboratorium i den kinesiske storby Wuhan. Visrusset er foreløbig skyld i at knap en kvart million mennesker verden over er døde med sygdommen Covid-19. Foto: NiH/Reuters
USA's præsident hævder, at coronavirusset SARS-Cov-2 blev udviklet på et laboratorium i den kinesiske storby Wuhan. Visrusset er foreløbig skyld i at knap en kvart million mennesker verden over er døde med sygdommen Covid-19. Foto: NiH/Reuters
Følg Politik

USA's præsident, Donald Trump, hævder, at han har beviser på, at den coronavirus, der hærger verden, stammer fra et laboratorie i den kinesiske storby Wuhan.

Men beviserne har vi ikke set, siger katastrofelederen i FN's verdenssundhedsorganisation (WHO), Michael Ryan.

Han kalder påstanden for 'spekulativ'.

- Vi har ikke modtaget nogen data eller specifikke beviser fra USA's regering, der forbinder til virussets påståede oprindelse, siger han.

- Så fra vores perspektiv, så forbliver dette spekulativt.

WHO's førende ekspert i coronasygdomme, Maria Van Kerkhove, understreger ifølge nyhedsbureauet dpa, at flere tusinde genetiske analyser peger på, at det nye coronavirus har en naturskabt oprindelse.

Men det er fortsat uklart, fra hvilket dyr smitten blev givet videre til mennesker, siger hun.

Trump blev torsdag på et pressemøde spurgt, om han havde set noget, der gør, at han med stor sikkerhed kan sige, at det var en virus, der slap ud af det kinesiske laboratorie i Wuhan.

Den kinesiske storby var det første store center for smittens udbredelse.

- Ja, det har jeg. Ja, jeg har, svarede han.

Han tilføjede, at WHO skulle skamme sig, fordi det opfører sig, som om det er et pr-organ for Kina.

Søndag fulgte den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, trop. Han sagde til ABC News, at der er 'enorme beviser' på, at virusset slap ud af det kinesiske laboratorie.

Han fremlagde ikke selv nogen beviser, men henviste til, at 'de bedste eksperter' mener, at virusset er frembragt af mennesker.

Præsident Trump trak i sidste måned USA's økonomiske støtte til WHO og begrundede det med, at FN-organisationen er alt for føjelig over for Kina.

En række lande mener, at Kina reagerede for langsomt på coronasygdommen, da den brød ud i Wuhan i december. De kritiserer regeringen i Beijing for at have givet falske eller forkerte oplysninger om smitten.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind