Xi til parade: Vi vil skære 300.000 soldater

Kina påbegynder fejringen af 70-året for Anden Verdenskrigs afslutning

Se videoen fra Kinas markering af 70-årig for sejren over Japan. (Video: AP)
Følg Politik

Kinas præsident Xi Jinping brugte torsdag morgen en kæmpemæssig parade som anledningen til at varsle nedskæringer i det kinesiske militær.

I en tale på den Himmelske Fredsplads i Beijing siger Xi, at Kina vil reducere sin militære styrke ned med et antal, der næsten svarer til Aarhus' befolkning, nemlig 300.000 soldater, skriver Reuters.

- Når mennesker har oplevet krig, sætter de i højere grad pris på fred, siger præsidenten og tilføjer, at 'uanset hvor stærk Kina bliver, vil landet aldrig 'søge overherredømme'.

På trods af reduktionen har Kinas hær dog ikke nogen ubetydelig størrelse, idet de inden reduktionen har verdens største stående styrke på intet mindre end 2,3 millioner aktive soldater.

Meldingen kom under en parade med 12.000 soldater og 200 kampfly, der skal markere 70-året for Anden Verdenskrigs afslutning i Asien.

En af begrundelserne for at skære i antallet af soldater er blandt andet, at Kinas militær er blevet teknisk bedre udrustet, så de ikke behøver lige så mange soldater til at betjene det militære udstyr.

Derudover er Kina i højere grad gået væk fra den taktik, der blandt andet blev brugt i krigen mod Japan, hvor Kina forsøgte at besejre fjenden ved at være i et kæmpe overtal.

Statsledere fra vesten holder sig væk, men Xi Jinping får selskab af repræsentanter fra blandt andet Rusland, Venezuela og Nordkorea, når han overværer begivenheden.

USA har gentagne gange advaret om, at den militære magtdemonstration kan sende de forkerte signaler i regionen, hvor situationen er spændt på grund af blandt andet territoriale stridigheder.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind