Annonce:
Annonce:

Ydelseskommission anbefaler kontanthjælpsloft skrottet

Det nuværende ydelsessystem er til tider ulogisk og uoverskueligt, siger kommissionsformand

Se Ydelseskommissionens væsentligste anbefalinger fra præsentationen
Annonce:
Følg Politik

Ydelseskommissionen foreslår et nyt kontanthjælpssystem med to satser og uden kontanthjælpsloft samt 225-timersregel. Det fremgår af kommissionens rapport.

Sidstnævnte regel pålægger kontanthjælpsmodtagere at arbejde mindst 225 timer om året. Hvis ikke, bliver de trukket i deres ydelser.

Rapporten er blevet offentliggjort mandag formiddag.

Kommissionens anbefalede model øger arbejdsudbuddet med 750-950 fuldtidspersoner og sigter mod at løfte 4000-6000 børn ud af lavindkomstgruppen.

Modellens opgave bygger på et optjeningsprincip gældende for alle. Der skal være en grundsats og en forhøjet sats. Der skal desuden være et børnetillæg.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Ekstra Bladets politiske kommentator Joachim B. Olsen mener, at Ydelseskommissionens anbefalinger bliver regeringens næste store slag

Annonce:

Grundsatsen bør være på 6600 kroner om måneden, og den forhøjede sats bør være på 10.450 kroner. Det afhænger af et krav om beskæftigelse eller uddannelse.

Børnetillægget til begge forældre bør være på 3550 kroner om måneden. Derudover anbefaler kommissionen et fritidstillæg til eksempelvis sportsklubber, foreninger og ferie på 450 kroner om måneden per barn. Dog vil det maksimale beløb være 1800 kroner for en familie.

Det nuværende ydelsessystem i Danmark er blevet for komplekst og svært at overskue. Det siger formand for Ydelseskommissionen Torben Tranæs.

- Det nuværende system er kommet i ubalance i kraft af knopskydninger. Man kan sige, at vi i en eller anden forstand har tabt overblikket over, hvilke resultater der bliver skabt. Både tilsigtede og utilsigtede, siger Tranæs.

Børn har meget uens levestandard som følge af dagens ydelsessystem, mener Tranæs.

Annonce:

- Vi har set eksempler på, at enlige med tre-fire børn får flere penge, end et par med samme antal børn ville få. Det kan ikke forklares, hvorfor der gives færre penge, selv om der er flere i husstanden. Så der er sket nogle knopskydninger, der har nogle utilsigtede effekter.

- Det gør det svært for borgere og sagsbehandlere at gennemskue systemet, siger Tranæs.

Ydelseskommissionen blev nedsat som en del af det såkaldte forståelsespapir mellem S-regeringen og støttepartierne Enhedslisten, De Radikale og SF, som gav Socialdemokratiet regeringsmagten.

Sociale ydelser har været en omdiskuteret sag og genstand for flere slagsmål mellem regeringen og støttepartierne. Efter kommissionens anbefalinger begynder de politiske forhandlinger.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har udtrykt et ønske om et bredt forlig. Altså en aftale, der inkluderer borgerlige partier. Netop det kan blive en yderst stor udfordring at løse.

Annonce:

Hvis Venstre skal være med, vil partiet have sænket integrationsydelsen med 2000 kroner for enlige forsørgere og par. Derudover skal det midlertidige tilskud, hvor børnefamilier på kontanthjælp og integrationsydelse gennemsnitligt får omtrent 1500 kroner ekstra om måneden, fjernes.

Indvandrere bliver samlet set ikke sat ned i ydelse efter skat som følge af kommissionens anbefalinger, siger Tranæs.

- Der er en omfordeling inden for gruppen af indvandrere. Men netto for gruppen er det nogenlunde et rundt nul.

- Jeg så godt en historie i morges om, at ikkevestlige indvandrere vil få mindre som følge af anbefalingerne. Det er simpelthen forkert, siger han.

SF har en afvikling af kontanthjælpsloftet som ultimativt krav. Også De Radikale har truet Socialdemokratiet. Enhedslisten har endda truet med valg, hvis der ikke bliver lavet en aftale, der mindsker ulighed og fattigdom.

FAKTA: Her er Ydelseskommissionens anbefalinger

Ydelseskommissionen er mandag formiddag kommet med sine anbefalinger til, hvordan kontanthjælpssystemet kan blive indrettet på en bedre og mere enkel måde fremover.

Kommissionen, som S-regeringen nedsatte i december 2019 i forståelse med støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten, har blandt andet set på, hvordan man kan finde en afløser for kontanthjælpsloftet, uden at det bliver muligt at modtage ydelser i ubegrænset omfang fra det offentlige.

Kommissionen havde den bundne opgave, at dens anbefalinger skulle være udgiftsneutrale og samtidig ikke måtte svække beskæftigelsen.

Her er et udpluk af Ydelseskommissionens anbefalinger:

* Kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen, særlig støtte for kontanthjælpsmodtagere, aktivitetstillægget og særlige satser for psykiske sygdomme og graviditet afskaffes.

* Kommissionen anbefaler, at et nyt kontanthjælpssystem skal bygges op om et optjeningsprincip, som gælder for alle.

* Kontanthjælpssystemet skal fremover kun bestå af én forsørgelsesydelse med to satser, en grundsats og en forhøjet sats, samt et tillæg, som bliver bestemt af familietypen.

* Ydelseskommissionen foreslår følgende nye satser og tillæg for kontanthjælp. Alle tal er per måned:

* Grundsats: 6600 kroner.

* Forhøjet sats: 10.500 kroner.

* Sats for hjemmeboende børn over 18 år: 2550 kroner.

* Herudover:

* Fast børnetillæg: 3550 kroner per måned til alle forsørgere uanset antal børn.

* Fast tillæg til enlige uden børn i husstanden: 1000 kroner (grundsats) eller 2250 kroner (forhøjet sats).

* Fritidstillæg: 450 kroner per barn per familie. Beløbet er skattefrit, dog kun op til 1800 kroner.

* 75 procent af fritidstillægget skal fradrages i de enlige forsørgeres ordinære børnetilskud, hvilket svarer til et fradrag på 337,50 kroner per barn. Beløbet er skattefrit, dog højst op til 1350 kroner.

* Der er to veje at blive berettiget til den forhøjede sats:

* Beskæftigelse eller uddannelse:

* Man kan blive berettiget til den forhøjede sats ved enten at have gennemført en uddannelse, der giver erhvervskompetencer, eller ved at have haft to et halvt års ordinær beskæftigelse inden for de seneste ti år.

* Man skal dog også have haft lovligt ophold i Danmark i syv af de seneste otte år, efter at man er fyldt 18 år. Man kan dermed først få adgang til den forhøjede sats, når man er fyldt 25 år.

* Grundskolen:

* Man kan også få den forhøjede sats, hvis man har bestået afgangseksamen på grundskoleniveau.

* Man skal dog også have haft lovligt ophold i Danmark i 12 af de seneste 13 år, efter at man er fyldt 18 år. Hvis man følger denne model, kan man tidligst få adgang til den forhøjede sats, når man er fyldt 30 år.

Kilde: Ydelseskommissionen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: