Zoologiske haver får økonomisk håndsrækning til pasning af dyr

Kulturministeren vil gerne undgå, at zoologiske haver må slå dyr ihjel for at overleve coronakrisen

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil sikre ekstra hjælp til dyreparker og zoologiske haver, så de kan overleve coronakrisen. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kulturminister Joy Mogensen (S) vil sikre ekstra hjælp til dyreparker og zoologiske haver, så de kan overleve coronakrisen. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil sikre dyreparker, akvarier og zoologiske haver med ekstra 48 millioner kroner. De er presset af manglende entréindtægter, fordi de holder lukket som følge af coronakrisen.

Pengene skal sikre, at dyrene fortsat kan blive passet, og at de ansatte kan få løn, mens der ikke er besøgende i parkerne.

Det fortæller Joy Mogensen til Ritzau.

- Denne her ordning sikrer, at de zoologiske haver får den hjælp, de skal have, fra de generelle hjælpepakker.

- Men også at de bliver garanteret kompensation for de ekstraordinært høje omkostninger, de har, selv om de har lukket for gæster, siger hun.

Mens mange koncertsteder, restauranter og haller har kunnet slukke lyset og sende medarbejderne hjem, mens coronaudbruddet i Danmark fortsætter.

Derimod har landets zoologiske haver og akvarier måttet opretholde personalebemanding for at sikre foder og pasning af dyrene.

Og det medfører store økonomiske omkostninger, meddelte foreningen Daza lørdag. Foreningen repræsenterer landets 15 største zoologiske haver og akvarier.

Samtidig har de oplevet, at de hidtidige hjælpepakker ikke var tilstrækkelige for at dække de omkostninger, der fortsat er, når dyrene skal passes.

Konsekvensen ville i sidste ende være, at de måtte slå dyr ihjel for at overleve, lød det fra Daza.

Joy Mogensen mener, at denne ekstra støtte kan være med til at sikre, at dyreparkerne fortsat kan holde gang i driften, mens de holder lukket.

- Denne her ordning er lavet i tæt dialog med Daza. De har meddelt, at det er det tal, de selv tror på. Men vi vil selvfølgelig følge det nøje.

- Dyrene skal jo fodres. De skal have medicin. Også selv om de zoologiske haver har lukket, siger Joy Mogensen.

Der er tale om en ændret bekendtgørelse, som er sendt i høring hos partierne bag aftalen om en kompensationsordning for faste udgifter. Det vil sige alle Folketingets partier.

Den ændrede bekendtgørelse forventes at træde i kraft tirsdag.