Præsident erklærer landesorg: Redningsfolk kæmper for at finde overlevende

Mexicos præsident har erklæret tre dages landesorg efter det kraftigste jordskælv i landets historie har hærget flere byer og krævet 64 ofre

Redningsfolkene kæmper fortsat en kamp mod tiden for at finde overlevende i murbrokkerne. 61 mennesker meldes dræbt indtil videre som følger af det historisk kraftige jordskælv. Foto: AP/Felix Marquez
Redningsfolkene kæmper fortsat en kamp mod tiden for at finde overlevende i murbrokkerne. 61 mennesker meldes dræbt indtil videre som følger af det historisk kraftige jordskælv. Foto: AP/Felix Marquez

Den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto har erklæret tre dages landesorg, efter det kraftigste jordskælv i landets historie har lagt tusinder af bygninger i ruiner og indtil videre krævet 64 ofre.

Det skriver blandt andre det engelske medie The Guardian.

På blot to dage er Mexico blevet ramt af et historisk kraftigt jordskælv og dernæst orkanen Katia.

Dødstallet efter fredagens katastrofale jordskælv er altså nu steget til 64 personer, det meddeler Ritzau lørdag aften.

I Mexico sørger man derfor over i alt 66 omkomne personer, efter at orkanen Katia ramte landet tidligere på lørdagen og dræbte to.

Redningsaktion igangsat
Mere end 600 efterskælv er blevet registreret siden det katastrofale jordskælv ramte kort før midnat torsdag lokal tid i Stillehavet ud for det sydlige Mexicos kyst.

Og de mexicanske myndigheder har efterfølgende opgraderet det voldsomme jordskælv fra en styrke på 8,1 til 8,2 på Rictherskalaen.

En større redningsaktion er nu igangsat i de værst ramte stater Chiapas, Tabasco og Oaxaca, hvor mange mennesker stadig frygtes fanget under murbrokkerne fra de ødelagte bygninger.

Den mexicanske præsident har meddelt, at 45 mennesker er omkommet i Oaxaca, 12 i Chiapas og fire i Tabasco. Yderligere 200 mennesker er kommet alvorligt til skade som følge af katastrofen.

Foto: @precy80/AP Plus Efter jordskælvet: Derfor er Stillehavets ildring en ren dødszone

Evakuerede patienter i ligger i hospitalssenge ude foran hospitalet i den hårdt ramte by Junchitán i staten Oaxaca. Foto: LUIS ALBERTO CRUZ/AP
Evakuerede patienter i ligger i hospitalssenge ude foran hospitalet i den hårdt ramte by Junchitán i staten Oaxaca. Foto: LUIS ALBERTO CRUZ/AP
 

Juchitán henlagt i ruiner
Tusindvis af nødhjælpspakker og hundredvis af ekstra politibetjente og redningshunde er ifølge BBC blandt andet blevet sendt til byen Juchitán i staten Oaxaca, hvor skaderne og ødelæggelserne angiveligt skulle være størst.

Mindst 36 mennesker meldes dræbt i Juchitán, og en tredjedel af byens bygninger ødelagt.

- Situationen i Juchitán er kritisk. Det er det værste, der er sket i byens historie, udtaler byens borgmester Gloria Sanchez.

Den 29-årige politibetjent Vidal Vera, som ikke har lukket et øje i mere end 36 timer, fortæller til nyhedsbureauet AFP, at han aldrig har oplevet noget lignende:

- Lige nu er hele byen én stor katastrofe-zone. Store ødelæggelser. Mange omkomne. Det er meget svært at overskue hele situationen. Min svigerindes mand er død. Hans hus faldt ned over ham, lyder det fra Vidal Vera.

Mange bygninger er styret sammen som følger af det voldsomme jordskælv. Foto: LUIS ALBERTO CRUZ/AP
Mange bygninger er styret sammen som følger af det voldsomme jordskælv. Foto: LUIS ALBERTO CRUZ/AP
 

Se også: Efter værste jordskælv i 100 år: 58 er døde

Børn og voksne reddet ud af murbrokkerne
Fredag besøgte Enrique Peña Nieto byen Juchitán, som ligger placeret i et af de fattigste områder i Mexico.

Her havde mange mennesker valgt at opholde sig udenfor i løbet af natten i frygt for at flere efterskælv ville hærge deres hjem.

Redningsfolk var fortsat i gang med at lede efter overlevende, og fire voksne og to børn blev reddet ud af murbrokkerne fra et sammenstyrtet hotel i byens centrum. Myndighederne meddelte dog samtidig, at de havde fundet flere livløse kroppe i ruinerne.

Enrique Peña Nieto understregede under sit besøg, at man så hurtigt som muligt ville sørge for rent drikkevand, mad og lægehjælp til de tilskadekomne.

Se også: 26 er døde efter kraftigste jordskælv i Mexico i over 100 år

Rystelserne fra det kraftige jordskælv skabte også panik og fik store bygninger til at ryste flere hundrede kilometer væk i landets hovedstad, Mexico City.

Samtidig med, at myndigheder og redningstjenester leder efter overlevende mellem murbrokkerne, er den tropiske storm Katia gået i land på den mexicanske østkyst, skriver Ritzau.

Ifølge nyhedsbureauet suser stormen hen over landjorden med vindstød på op mod 70 kilometer i timen og bringer store mængder regn med sig. Det kan give "livstruende oversvømmelser og jordskred", advarer USA's nationale orkancenter.

1 af 4 Foto: LUIS ALBERTO CRUZ/AP
2 af 4 Foto: Marco Ugarte/AP
3 af 4 Foto: Rebecca Blackwell/AP
4 af 4 Redningsfolkene kæmper fortsat en kamp mod tiden for at finde overlevende i murbrokkerne. 61 mennesker meldes dræbt indtil videre som følger af det historisk kraftige jordskælv. Foto: AP/Felix Marquez
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen