Provinsleder: Taliban overtager by 150 kilometer fra Kabul

Strategisk vigtig by er blevet overtaget af Taliban, som er under hastig fremmarch i Afghanistan

En talibaner holder vagt ved politiets hovedkvarter i byen Ghazni, hvor Taliban torsdag har hejst sit flag. Billedet er fra en video, som den militante bevægelse har offentliggjort. Foto: Taliban Handout/Reuters
En talibaner holder vagt ved politiets hovedkvarter i byen Ghazni, hvor Taliban torsdag har hejst sit flag. Billedet er fra en video, som den militante bevægelse har offentliggjort. Foto: Taliban Handout/Reuters

Taliban har overtaget provinshovedstaden Ghazni, som ligger blot 150 kilometer fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

Det oplyser Nasir Ahmad Faqiri, som er leder af provinsrådet i Ghazni, torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Taliban har taget kontrol over afgørende områder af byen - guvernørens kontor, politiets hovedkvarter og fængslet, siger Ahmad Faqiri til AFP.

Ghazni i provinsen af samme navn er den tiende afghanske provinshovedstad, som den militante islamistiske bevægelse har overtaget på en uge.

Der er i alt 34 provinser i Afghanistan. Ghazni vurderes at have et indbyggertal på mindst 140.000.

Ifølge Faqiri er der fortsat kampe i dele af byen. Men størstedelen af Ghazni er nu under Talibans kontrol.

Siden USA og andre Nato-lande begyndte at trække deres soldater ud af Afghanistan i maj, er den militante gruppe rykket frem over hele landet.

Onsdag oplyste en amerikansk embedsmand inden for sikkerhedsområdet til nyhedsbureauet Reuters, at USA's efterretningstjenester vurderer, at Taliban potentielt kan isolere Kabul på 30 dage og overtage hovedstaden på 90 dage.

Embedsmanden, som ønskede at være anonym, sagde videre, at den nye vurdering skyldes Talibans hastige overtagelse af landområder og byer.

Ghazni ligger ved en motorvej mellem Afghanistans to største byer, Kabul og Kandahar. Derfor er byen ifølge AFP strategisk vigtig.

Tabet af byen ventes at øge presset på den afghanske regerings styrker. De er i stigende grad spredt rundt i landet uden at kunne få forstærkninger via landveje.

I Kandahar og Lashkar Gar i den sydlige del af landet raser kampene fortsat, skriver AFP.

Imens fortsætter forhandlinger mellem de stridende parter samt repræsentanter for USA og andre regeringer i Qatars hovedstad, Doha.