Putin-kritikeren Navalnyj er anholdt kort efter hjemkomst

Aleksej Navalnyj fløj søndag fra Tyskland til Rusland, efter at han blev forgiftet sidste år

Aleksej Navalnyj blev anholdt i paskontrollen i Moskva.

Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er landet i Moskva efter at have været udsat for et giftattentat i Rusland sidste år.

Aleksej Navalnyj blev tilbageholdt af russisk politi umiddelbart efter ankomsten til lufthavnen, fremgår det af direkte tv-billeder.

De russiske fængselsmyndigheder bekræfter anholdelsen i en pressemeddelelse:

- Han (Navalnyj, red.) har været på listen over eftersøgte personer siden 29. december 2020 for gentagne overtrædelser af betingelserne i hans betingede dom, skriver Ruslands føderale fængselsmyndighed ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Den ledende Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj vender søndag tilbage til Rusland fra Tyskland. Han vil formentlig blive anholdt allerede i lufthavnen, da myndighederne har gjort det klart, at han vil blive tilbageholdt. Foto: Tatyana Makeyeva/Reuters Samfund Forgiftet oppositionsleder i fly på vej tilbage til Rusland

Navalnyj vil være tilbageholdt, indtil en domstol har taget stilling til hans sag, tilføjes det.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Allerede på flyet fra Berlin var der stor ståhej omkring den russiske oppositionsfigur.

De russiske myndigheder havde på forhånd advaret Navalnyj om, at han ville blive anholdt, når og hvis han vendte tilbage til Rusland.

Det skyldes blandt andet, at han skulle have forbrudt sig mod betingelserne i en betinget dom for underslæb.

Han har hele tiden fastholdt sin uskyld i sagen og hævder, at den var politisk motiveret.

Forgiftning af den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj har ført sanktioner mod seks personer og et russiske kemiinstitut. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters Politik EU indfører sanktioner mod seks Putin-folk efter giftangreb

Aleksej Navalnyj havde selskab af adskillige journalister på flyet mod Moskva, og på videooptagelser, der blev transmitteret direkte på YouTube, kunne man se Aleksej Navalnyj forlade flyet og gå mod ankomsthallen.

Han nåede at holde et improviseret pressemøde, hvor han blandt andet forholdt sig til udsigten til en anholdelse i Rusland.

- Jeg er ikke bange. Jeg ved, jeg har ret, og jeg ved, at alle straffesagerne imod mig er fabrikerede, sagde han blandt andet.

Derefter bevægede Navalnyj sig mod paskontrollen, hvor han blev mødt af russisk politi.

Efter en kort samtale med betjentene kyssede Aleksej Navalnyj sin kone og blev derefter tilbageholdt af politiet.

Foto: YouTube - vDud/Handout/Reuters/Ritzau Scanpix Politik Første videointerview med Navalnyj: - Jeg var en trussel

Det var planen, at kritikeren af præsident Vladimir Putin skulle lande i Vnukovo-lufthavnen i den russiske hovedstad. Men få minutter før den planlagte ankomst, lukkede lufthavnen for ankomster.

Derfor blev flyet omdirigeret til Sjeremetjevo-lufthavnen, der også ligger i Moskva.

Aleksej Navalnyj har opholdt sig i Tyskland, efter at han sidste år blev udsat for et angreb med nervegiften Novitjok.

Mange af Navalnyjs tilhængere var søndag mødt op i lufthavnen Vnukovo, hvor det var planlagt, at Navalnyjs fly skulle ankomme.

Det trækker op til en diplomatisk krise mellem  Rusland og Tyskland på grund af Navalnyj-sagen. Det fik den tyske ambassadør i Moskva at vide på et møde onsdag i Ruslands udenrigsministerium. Rusland forlanger dokumentation for Tysklands påstand om, at Aleksej Navalnyj (foto) blev forgiftet. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters Dansk politik Rusland beskylder Tyskland for grundløs påstand om forgiftning

Her skred russisk politi til anholdelse af adskillige af Navalnyjs støtter.

Aleksej Navalnyj blev syg om bord på et fly fra Sibirien til Moskva sidste sommer. Senere viste det sig, at han var blevet forgiftet med den særdeles potente nervegift Novitjok, der blev udviklet under sovjetstyret.

Det russiske styre har hidtil afvist alle beskyldninger om at skulle stå bag attentatet.

De tyske myndigheder har nu meldt ud, at Aleksej Navalnyjs ubestridt er blevet forgiftet. Foto: MLADEN ANTONOV/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer Tyske myndigheder: Aleksej Navalnyj forgiftet med nervegift

244 kommentarer
Vis kommentarer