QAnon Shaman skal 41 måneder i fængsel for kongresangreb

Den skjorteløse Jacob Anthony Chansley var bevæbnet med spyd og bar pelshat med horn under stormløb i januar

Jacob Anthony Chansley blev onsdag idømt en fængselsstraf. Arkivfoto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Jacob Anthony Chansley blev onsdag idømt en fængselsstraf. Arkivfoto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Følg Nyheder

Jacob Anthony Chansley, der blev kendt som 'QAnon Shaman' under stormen på Kongressen i Washington D.C. den 6. januar, blev onsdag idømt en fængselsstraf på tre år og fem måneder.

Optagelser inde i kongresbygningen af den skjorteløse Jacob Anthony Chansley, der var bevæbnet med spyd og bar en pelshat med horn, gik verden rundt.

Den 34-årige Chansley blev kendt som en markant konspirationsteoretiker og en af de mest markante af de voldelige demokratimodstandere. Han risikerede en langvarig fængselsstraf, da der i hans sag var en straframme på op til 20 år.

Jacob Chansley, der er fra Phoenix, Arizona, har været varetægtsfængslet siden urolighederne. Han er blevet mentalundersøgt og har fået diagnoser som forbigående skizofreni, bipolar, depression og angst.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Under retssagen blev det beskrevet, hvordan han havde sat sig på den daværende vicepræsident Mike Pences plads. Han havde her skrevet en truende besked: 'Det er kun et spørgsmål om tid. Retfærdigheden kommer'.

Under retssagen sagde Chansley, at mennesker med æren i behold erkender, når de har begået fejl.

- Jeg begik en fejl ved at trænge ind i Kongressen. Jeg havde ingen undskyldning, sagde han i retten.

I en lang og rablende erklæring roste Chansley dommeren og henviste til Jesus Kristus, Mahatma Gandhi, Buddha og den amerikanske højesteretsdommer Clarence Thomas.

- Jeg er ikke en oprører. Jeg er klart heller ikke en hjemmeterrorist, sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jacob Anthony Chansley er også kendt under navnet Jake Angeli eller QAnon-shamanen. Han var en af de mere opsigtsvækkende Trump-tilhængere, der var med til at trænge ind i Kongressen 6. januar. Arkivfoto: Mike Theiler/Reuters
Jacob Anthony Chansley er også kendt under navnet Jake Angeli eller QAnon-shamanen. Han var en af de mere opsigtsvækkende Trump-tilhængere, der var med til at trænge ind i Kongressen 6. januar. Arkivfoto: Mike Theiler/Reuters
 

Folkemængden løb mod bygningen, efter at Trump havde holdt en brandtale, hvor han fremsatte påstande om, at hans nederlag til Joe Biden skyldtes svindel.

Den konspiratoriske Qanon-bevægelse hævder, at verden styres af sataniske pædofile. Chansley har tidligere været en tilhænger af QAnon- konspirationsteorierne, hvor Trump lanceres som en frelserfigur, mens ledende demokratiske politikere beskrives som en klike af sataniske, kannibalistiske pædofile.

Chansleys advokat har gjort det klart, at hans klient ikke vil sættes i forbindelse med påstandene i konspirationsteorien og har ændret det navn, som han blev kendt under.

Næsten 600 mennesker blev anholdt efter stormen på en af demokratiets mest ikoniske bygninger.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby