Rusland afviser tysk dom om russisk terror efter drab i Berlin

Tysk dom om russisk statsterrorisme er fuldstændig afsporet, siger Rusland efter drab på georgier i Berlin

Tysklands nye udenrigsminister, Annalena Baerbock, kalder dom om russisk statsterror i Berlin et udtryk for en grov overtrædelse af tysk lov. 56-årig russer er idømt livstid for drab på georgier i Berlin.

 Foto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix
Tysklands nye udenrigsminister, Annalena Baerbock, kalder dom om russisk statsterror i Berlin et udtryk for en grov overtrædelse af tysk lov. 56-årig russer er idømt livstid for drab på georgier i Berlin. Foto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix
Følg Nyheder

Rusland benægter torsdag kategorisk, at det var den russiske regering, der stod bag drabet på en georgier i en park i den tyske hovedstad, Berlin, i 2019.

Det var ellers den afgørelse, som en tysk domstol kom frem til onsdag. I dommen hed det, at Rusland havde benyttet sig af 'statsterrorisme' ved drabet på Tornike Khangoshvili.

I en erklæring fra det russiske udenrigsministerium torsdag hedder det, at dommen i Berlin er 'fuldstændig afsporet i forhold til realiteten'.

En 56-årig russer er idømt fængsel på livstid for drabet, der betegnes som et lejemord. Samtidig har Tyskland udvist to russiske diplomater efter dommen.

Den dræbte var en forhenværende kommandant for oprørere i Tjetjenien fra 2000 til 2004.

Motivet for drabet var ifølge den tyske domstol, at georgieren havde kæmpet på tjetjenske oprøreres side i kampen mod russiske styrker for år tilbage.

Det var 'statslige instanser i Ruslands regering, der tog beslutningen om at likvidere' den georgiske mand, lød det fra den tyske dommer Olaf Arnoldi.

Rusland kalder det en 'ubehagelig episode' i forholdet til Tyskland. Men det bør ikke påvirke forholdet mellem præsident Vladimir Putin og den nye tyske forbundskansler, Olaf Scholz.

Videre hedder det, at dommen i Berlin var politisk beordret, og at den dømte russer var uskyldig.

Kreml vil give et 'passende' svar på udvisningen af de to russiske diplomater, lyder det.

Tysklands nye udenrigsminister, Annalena Baerbock, kaldte onsdag dommen om russisk statsterror i Berlin et udtryk for en grov overtrædelse af tysk lov.

- Forbundsregeringen vil gøre alt, hvad der skal til, for at opretholde sikkerhed i vores land og respekt for vores retssystem, sagde hun.

Den dræbte 40-årige georgier boede i Tyskland, hvor han havde søgt asyl. Han blev skudt ned i Berlins Tiergarten 23. august 2019 af den 56-årige russer, som var på cykel. Georgieren blev ramt én gang i overkroppen, hvorefter russeren skød ham to gange gennem hovedet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.