Så er der udbrudt chips-krig i Danmark

Kims har stævnet ærke-rivalen Taffel

Bedøm selv, om Taffels chips ligner Kims for meget. Tvisten drejer sig dog ikke primært om emballagen, men om Kims påståede eneret til at sælge firkantede chips. Pr-fotos.
Bedøm selv, om Taffels chips ligner Kims for meget. Tvisten drejer sig dog ikke primært om emballagen, men om Kims påståede eneret til at sælge firkantede chips. Pr-fotos.

– Vi er de eneste, der må sælge firkantede kartoffelchips til danskerne.

Sådan lyder påstanden fra Danmarks store norsk-ejede chips-producent Kims, der har slæbt den tysk-ejede konkurrent Taffel i retten for at krænke Kims påståede eneret.

Kims har i 28 år tjent formuer på at sælge tonsvis af de firkantede såkaldte Snack Chips med tomatsmag, sour cream, onion og pikant krydderi til lækkersultne danskere.

Hård konkurrence

Men tidligere i år tog Taffel konkurrencen op ved at lancere sit firkantede sprøde alternativ, nemlig Super Snacks, der til forveksling ligner Kims Snack Chips.

Men prompte reagerede Kims, som frygter, at Taffel med den gigantiske internationale producent Intersnack i ryggen skal true Kims førerposition i Danmark.

– Jeg kan bekræfte, at striden drejer sig om retten til at producere firkantede chips, siger Kims direktør Kim Munk, der har haft stor succes med med at lade den brovtende chips-konge Jørgen markedsføre chips i alle tænkelige former.

Taffels direktør Chris Samways svarer igen:

- Ingen kan eje eneretten til at fremstille noget så generisk som en firkantet chips. Får Kims ret, vil det begrænse den frie konkurrence og forbrugernes frie valg. Noget, der gør Kims adfærd endnu mere problematisk er, at det faktisk var os, der oprindeligt udviklede den firkantede chips, og vi har i over 20 år været underleverandør til Kims, siger han med henvisning til, at koncernen bag Taffel har forsynet Kims med den kartoffelpasta, som chipsene bliver lavet af.

Salget stoppet

Parterne er dog ikke mere stridige og firkantede, end at de er blevet enige om, at Taffel stopper salget af Super Snacks, indtil en dommer i Sø- og Handelsretten har taget stilling til, hvem der har ret.

Der forventes at falde dom i sensommeren eller til efteråret.

Taffel har i mellemtiden ændret formen på sine chips, så de nu er ovale, ikke firkantede, for at holde dem i handlen, mens sagen kører.

Faktisk frygter Kims andre end Taffels firkanter. For taber Kims i retten, får de såkaldte private labels-producenter også ret til at producere og sælge langt billigere firkantede chips til danskerne, og de kan dermed true Kims guldæg.

Kartoffelchips er et høj-avance-produkt, hvor råvarens pris kun udgør få procent af den pris, forbrugerne betaler for poserne i detailhandlen.

Tidligere dom

Tidligere er en dansk chips-producent blevet dømt til ikke at måtte producere chips, der har form som små horn. Her gav en dommer firmaet Frito-Lay eneret til at producere de såkaldte Bugles-horn på det danske marked. Det endte med, at taberen OK Snacks måtte betale en erstatning på 60.000 kroner plus sagsomkostninger til Frito-Lay.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind