Annonce:
Annonce:

Særligt udvalg skal granske angreb på Kongressen i januar

Repræsentanternes Hus vil nedsætte udvalg, der skal undersøge Trump-tilhængeres storm på Kongressen

Se de vilde billeder fra den 6. januar
Annonce:

Angrebet på Kongressen i USA 6. januar skal efterforskes af et særligt udvalg.

Det har et flertal i Repræsentanternes Hus vedtaget onsdag.

Udvalget bliver nedsat, efter at republikanerne i Senatet, Kongressens andet kammer, i forrige måned blokerede et forslag om at oprette en tværpolitisk og uafhængig kommission, som skulle granske angrebet mod USA's demokratiske højborg.

- Jeg håber, at vi kan begynde at afdække, hvad der præcist skete og tage forholdsregler, så hændelserne fra 6. januar ikke bliver gentaget, sagde den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Steny Hoyer, under debatten.

- Og ja, vi skal også finde ud af, hvem der er ansvarlig for at tilskynde en pøbel til at komme til USA's Capitol Hill for at omstyrte valget af De Forenede Staters præsident, sagde flertalslederen.

Annonce:

Det er en henvisning til, at hundredvis af tilhængere af daværende præsident Donald Trump trængte ind i kongresbygningen i et forsøg på at forhindre lovgiverne i at godkende Trumps udfordrer ved præsidentvalget i november, demokraten Joe Biden, som præsident.

Forinden havde Trump udsendt flere tweets, hvor han såede tvivl om Bidens valgsejr. Trump forsøgte også at presse sin vicepræsident, Mike Pence, til at afvise valgets resultat og dermed Bidens sejr. Men det afviste Pence.

I forbindelse med angrebet mistede fem personer livet. Deriblandt en betjent fra den politistyrke, der er tilknyttet Capitol Hill i Washington D.C., hvor Kongressen ligger.

Tidligere i år vedtog et flertal i Repræsentanternes Hus at indlede en rigsretssag mod Donald Trump for at have opildnet sine tilhængere til at trænge ind i Kongressen, men Senatet frikendte Trump.

Ved onsdagens afstemning i Repræsentanternes Hus stemte kun to republikanere, Liz Cheney og Adam Kinzinger, for at nedsætte et udvalg.

- Det er ikke min foretrukne mulighed, men sagen er, at vi ikke kan fortsætte med at lade som om, at 6. januar ikke fandt sted, siger Kinzinger til tv-stationen Fox 32.

Annonce:

- Vi er nødt til at få svar. Vi skal vide, om medlemmer af Kongressen eller ansatte i administrationen var involveret i at koordinere det, siger han

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: