100-år gammel dansk tradition aflyst på grund af smittefare

Den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København er aflyst

Sur ræv, kunne man fristes til at sige. Den årlige Hubertusjagt er aflyst på grund af corona. Foto: Philip Davali
Sur ræv, kunne man fristes til at sige. Den årlige Hubertusjagt er aflyst på grund af corona. Foto: Philip Davali

Sportsrideklubben, som er arrangørerne af den årlige Hubertusjagt i Dyrehaven, ser sig nødsagede til at aflyse årets udgave af den cirka 120 år gamle tradition, det skriver ridehesten.com.

– Med henvisning til den aktuelle situation i udviklingen af Covid-19 i Danmark, er det med største beklagelse, at vi føler os nødsaget til at aflyse Hubertusjagten 2020, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

Bag om traditionen

Sportsrideklubben blev stiftet i år 1900 og Hubertusjagten afholdes altid den første søndag i november, så tæt på Sct. Hubertusdag, som er den 3. november, som muligt. Hubertusjagten har været aflyst under 2. verdenskrig i årene 1943 og 1944. Og nu i 2020 under Coronakrisen. 

Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Det enestående stjerneformede stisystem blev anlagt i 1680’erne af Christian V med det formål, at kongen kunne have udsyn over vildt, hunde og jægere i forbindelse med parforcejagter.

Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv. I dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af ”forlorne” ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker. Tempo m.m. styres af feltets master, som rider med høj hat.

Ovenstående historie er den direkte anledning til, at Dyrehaven i 2015 er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Kilde: Hubertusjagt.dk

– Det har ikke været nogen nem beslutning, og forskellige muligheder har være vendt og drejet, men konklusionen er, at det hverken vil være muligt eller ansvarligt at gennemføre i år. Vi beklager overfor jagtrytterne og ikke mindst overfor de 25.000-45.000 tilskuere, som hvert år har en stor oplevelse i Dyrehavens smukke efterårsdragt, hvor Sct. Hubertus i ca. 120 år har kaldt sine jægere til jagt, står der i pressemeddelelsen.

Her kan du se en masse billeder fra den traditionsrige Hubertusjagt i 2019

Hubertusjagt i Dyrehaven 2019

Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali