100 børn syge efter bondegårdsbesøg: Mistænker rå mælk

Embedslægen og Fødevarestyrelsen involveret i sag på Skovvangskolen i Hammel

Omkring 100 børn fra en folkeskole ved Hammel har lagt sig syge siden mandag. Der er mistanke om, at et bondegårdsbesøg i fredags kan være årsag til de mange sygdomstilfælde. Foto: Miriam Dalsgaard
Omkring 100 børn fra en folkeskole ved Hammel har lagt sig syge siden mandag. Der er mistanke om, at et bondegårdsbesøg i fredags kan være årsag til de mange sygdomstilfælde. Foto: Miriam Dalsgaard
Følg Samfund

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

100 børn og voksne i indskolingsafdelingen på Skovvangsskolen i Hammel har siden mandag været syge med diarré, opkast og feber.

Det fortæller Aarhus Stiftstidende.

Mandag var der en del syge børn, men tirsdag gik det helt galt, og på det tidspunkt gik det op for skolens personale, at det ikke er tilfældigt, at en stor del af de i alt 220 børn i indskolingsafdelingen pludselig var ramt af sygdom.

- I en klasse manglede der 14 børn, og fem andre blev sendt hjem i løbet af formiddagen, og så kunne vi godt regne ud, at der var et eller andet galt, siger leder af indskolingen Hanne Damsgaard til Aarhus Stiftstidende.

Afføringsprøver
I fredags var indskolingsafdelingen på bondegårdsbesøg i Sall ved Hammel. Personalet på skolen er derfor af den opfattelse, at der kan være sket noget under netop det besøg, som har gjort børnene syge.

- Men vi har ikke noget belæg for at sige, at de mange sygdomstilfælde skyldes besøget på gården. Vi har haft besøg af Fødevarestyrelsen, som blandt andet har taget afføringsprøver for at spore sygdomstilfældene og også forbereder spørgeskemaer til forældrene i håb om at undgå en lignende situation i fremtiden, siger Hanne Damsgaard, som også fortæller, at personalet er lidt hysteriske med håndspritten i disse dage.

I følge beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Kühn Hove er der mistanke til den rå mælk, som børnene drak på gården.

- Vi kan ikke udelukke, at det for eksempel er dårlig hygiejne efter, at elever og lærere har klappet dyr på gården, men der er en mistanke til den rå mælk. Der er mange bakterier i rå mælk, og når man ikke er vant til at drikke den, så kan man blive syg. Embedslægen har taget prøver, og vi undersøge nu begge dele, siger Nikolas Kühn Hove til Aarhus Stiftstidende.

Der forventes svar på prøverne i næste uge.

Far er ikke i tvivl
Ekstra Bladet har været i dialog med Mads Frank Andersen - far til to børn, der var med på den pågældende bondegårdstur. Han er ikke i tvivl om, at turen har noget at gøre med, at hans ni-årige datter Mille er blevet syg.

- Min datter var med det ene hold rundt. Den klasse blev tilbudt at smage mælken. I den gruppe har alle lærere og børn lagt sig syge, siger Mads Frank Andersen.

- Men min syv-årige søn Mikkel var med et andet hold rundt. De fik ikke lov at smage mælken, og her er ingen syge.

Mads Frank Andersen fortæller, at hans børn var glade for besøget på bondegården. De kom hjem og fortalte entusiastisk om besøget. Mælken var blevet serveret i kander, fortæller Mads Frank Andersen. Han opdagede, at Mille var syg tidligt mandag morgen, hvor hun vågnede og havde det meget skidt.

- Hun havde høj feber, og det udviklede sig med opkast, diaree, svimmelhed og sådan. Hun kunne næsten ikke rejse sig op og havde det virkeligt skidt, siger Mads Frank Andersen til Ekstra Bladet.

Mads Frank Andersen blev onsdag kontaktet af Fødevarestyrelsen og blev bedt om at svare på nogle spørgsmål, fortæller han.

Mads Frank Andersens datter har efterhånden fået det godt igen efter et par dage på langs.

Indskærper regler
Landbrug og Fødevarer har som konsekvens af sagen sendt besked til 400 bondegårde i hele landet, hvor det indskærpes, at der ikke må serveres råmælk for nogen.

Direktør Karen Hækkerup siger:

- Vi er rigtig glade for de mange landmænd, som er en del af vores Skoletjeneste og entusiastisk tager imod børnene og fortæller om hele kredsløbet på gården og lader børnene smage på mælken. Derfor er det rigtig ærgerligt,  at mange familier står med syge børn lige op til sommerferien, siger direktøren.

Hvert år besøger cirka 25.000 børn de 400 gårde.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive