100 børn syge efter bondegårdsbesøg: Nu er der svar på afføringsprøverne

Campylobakter-bakterier er blevet fundet i afføringsprøver fra nogle af de mange børn

Fødevarestyrelsen fortæller, at det var rå mælk, der var årsagt il, at mange børn blev syge. Foto: Colourbox
Fødevarestyrelsen fortæller, at det var rå mælk, der var årsagt il, at mange børn blev syge. Foto: Colourbox
Følg Samfund

Det var rå mælk, som var årsag til, at næsten 100 elever og lærere fra Skovvangskolen i Hammel blev syge med diarré, opkast og feber efter at besøg på en bondegård.

Det fortæller beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Hove, til TV2 Østjylland.

220 elever fra indskolingen på skolen var 16. juni på besøg på gården i Sall ved Hammel. Under besøget smagte en del af børnene på rå mælk.

Da skolen skulle i gang igen mandag 19. juni viste det sig, at mange børn ikke kom, fordi de lå syge derhjemme. I en enkelt klasse manglede 14 af eleverne. Det fik med det samme personalet på skolen til at fatte mistanke. Fødevarestyrelsen og embedslægen tog affære, og en undersøgelse blev sat i gang.

Nu viser det sig, at det var mælken, som var synderen. Svaret lå i nogle afføringsprøver, som nogle af de syge børn har afleveret.

- Vi er ikke i tvivl om, at det var mælken, der gjorde de næsten 100 elever og lærere fra Hammel syge. Afføringsprøver fra en række elever indeholdt campylobakter-bakterier, som kan findes i upasteuriseret mælk. Og fra vores spørgeskemaundersøgelse kan vi se, at næsten halvdelen alle af de, der blev syge, havde drukket mælk fra gården, siger Nikolas Hove til TV2 Østjylland.

Far er ikke i tvivl
Ekstra Bladet har været i dialog med Mads Frank Andersen - far til to børn, der var med på den pågældende bondegårdstur. Han er ikke i tvivl om, at turen har noget at gøre med, at hans ni-årige datter Mille er blevet syg.

- Min datter var med det ene hold rundt. Den klasse blev tilbudt at smage mælken. I den gruppe har alle lærere og børn lagt sig syge, siger Mads Frank Andersen.

Mads Frank Andersen er ikke i tvivl om, at datteren Mille er blevet syg af at drikke råmælk under et bondegårdsbesøg. Men hun er blevet rask igen. Privatfoto
Mads Frank Andersen er ikke i tvivl om, at datteren Mille er blevet syg af at drikke råmælk under et bondegårdsbesøg. Men hun er blevet rask igen. Privatfoto

- Men min syv-årige søn Mikkel var med et andet hold rundt. De fik ikke lov at smage mælken, og her er ingen syge.

Mads Frank Andersen fortæller, at hans børn var glade for besøget på bondegården. De kom hjem og fortalte entusiastisk om besøget. Mælken var blevet serveret i kander, fortæller Mads Frank Andersen. Han opdagede, at Mille var syg tidligt mandag morgen, hvor hun vågnede og havde det meget skidt.

- Hun havde høj feber, og det udviklede sig med opkast, diarré, svimmelhed og sådan. Hun kunne næsten ikke rejse sig op og havde det virkeligt skidt, siger Mads Frank Andersen til Ekstra Bladet.

Mælketank viste ingen spor
Også en mælketank på gården er blevet undersøgt, men der var ikke spor efter bakterier.

- Ganske enkelt fordi tanken var rengjort, og der var kommet ny mælk i den, siger Nikolas Hove.

Der var ifølge TV2 Østjylland også nogle børn, der var blevet syge, som ikke havde drukket mælken. Det skyldes ifølge Fødevarestyrelsen, at disse børn efterfølgende er blevet smittet.

Derfor har skolen også haft aflyst samtlige fællesarrangementer på skolen lige siden, ligesom der er blevet brugt meget håndsprit på skolen.

Campylobakter er de bakterier i landet, som gør flest mennesker syge. Årligt bliver der registreret omtrent 4.500, der bliver syge af bakterien. Men Statens Serum Institut formoder at det reelle tal sandsynligvis 10-20 gange højere, fordi mange ikke går til lægen.

Bakterien findes i tarmene på de fleste slagtedyr og kan blive spredt via gødning, afføring, slagtning og, som i dette tilfælde, gennem rå mælk. Få dråber kødsaft med campylobacter er nok til, at man bliver syg, fortæller Fødevarestyrelsen.

Skolelederen fortæller til TV2 Østjylland, at de fleste elever blev raske inden skolernes sidste skoledag fredag d. 23. juni.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby