100 liter af eksplosivt kemikalie slap ud: Derfor gik det galt

Den danske virksomhed Haldor Topsøe oplevede i dag et større kemikaliespild, da en pumpe gik i stykker. I følge pressechef Svend Ravn har fabrikken aldrig oplevet noget lignende

Adgangsvejene blev afspærret til fabrikken efter ulykken, mens togtrafikken i området kort blev stoppet. Video: Kenneth Meyer

Det lød næsten som starten på en vaskeægte actionfilm.

Op imod 100 liter eksplosivt og ætsende kemikalier bredte sig på gulvet som et tæppe hos den danske virksomhed Haldor Topsøe torsdag eftermiddag.

Det udviklede sig dog aldrig dramatisk takket være et godt samarbejde mellem det danske beredskab og fabrikkens medarbejdere.

Fabrikken forblev intakt og efter et par timers oprydning, kunne de op imod 25 mænd, der havde været involveret i kemikalie-spildet, så småt trisse hjem igen.

Beredskab Øst og Nordsjællands Politi mødte talstærkt op til ulykken. Imod 25 mænd tog sag af sagen. Foto: Kenneth Meyer
Beredskab Øst og Nordsjællands Politi mødte talstærkt op til ulykken. Imod 25 mænd tog sag af sagen. Foto: Kenneth Meyer
 

Men hvordan kunne en potentiel farlig situation som denne opstå?

Til Ekstra Bladet forklarer Svend Ravn, der er pressechef i Haldor Topsøe, at det drejer sig om stof, som blev brugt i forbindelse med et forskningsforsøg. Her skulle en pumpe flytte det eksplosive og ætsende væske fra en større beholder til en mindre. Pludselig løb omkring 100 liter ethylamin ud på gulvet.

- Det var en fejl i en pumpe, som gik i stykker. Det drejer sig om en forholdsvis lille pumpe. Men det skal vi undersøge nærmere, så det ikke sker igen. Vi skal have klarlagt det helt præcist, siger Svend Ravn.

Efterfølgende blev både Beredskab Øst og Nordsjællands Politi kontaktet, og bygningen blev tømt for medarbejdere.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

På Twitter roser Nordsjællands Politi den danske fabrik for professionel håndtering inden beredskabets ankomst. Derudover for de også anerkendelse for at have styr på beredskabet internt.

Dette er også et krav, mener Svend Ravn.

- Når vi har med den slags stoffer at gøre, så er det vigtigt at have en klar sikkerhedsprocedure. Vi har et internt beredskab, som bliver sat i kraft, når det sker. Derudover har vi en medarbejder, som er trænet i sådan noget, uddyber han.

Indtil videre kan det dog kun have været i teorien og ikke praksis, at medarbejderen har øvet sig. For Haldor Topsøe har i følge Svend Ravn aldrig oplevet noget lignende. Ikke i denne størrelsesorden.

- Det er helt ekstraordinært det her.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Haldor Topsøe slap med skrækken denne gang takket være en klar sikkerhedsprocedure. Men uheld som disse må i følge Svend Ravn ikke ske. Derfor skal de også tage ved lære af fejlen.

- Vi lærer altid, hvis der sker et uheld. Vi kommer blandt andet til at se på, om pumpen er den rigtige at bruge.

Tidligere forklarede pressemedarbejderen for Nordsjællands Politi Henriette Døssing, at det drejede sig om kemikaliet 'Ethylamin', som man blandt andet finder i gylle. Det har en ammoniaklignende lugt. Det bekræftede Svend Ravn til Ekstra Bladet.

Haldor Topsøe er en kemikalie-fabrik, der har eksisteret siden 1940. Det arbejder med olie, gas og naturgas.