101 år gammel ubåd fundet i Danmark

En engelsk ubåd fra Første Verdenskrig er blevet fundet nord for Hirtshals - alt peger på, at båden er sunket ved en ulykke, og at besætningen er blevet kvalt af iltmangel

Ubåden G8 sank i 1918 på vej fra dansk farvand til England. Nu er den blevet fundet. Foto: Sea War Museum Jutland
Ubåden G8 sank i 1918 på vej fra dansk farvand til England. Nu er den blevet fundet. Foto: Sea War Museum Jutland

En 101 år gammel ubåd fra Første Verdenskrig er blevet fundet på bunden af Skagerrak nord for Hirtshals.

Ubåden ligger på 100 meters dybde, og den blev fundet, fordi Sea War Museum Jutland er ved at registrere samtlige vrag i Kattegat og Skagerrak.

- Der er stadig ubåde fra verdenskrigene, som man ikke har fundet. Det her er nok den sidste, vi har i dansk farvand, men der kan være nogle længere ude, siger Gert Normann Andersen, der er direktør på Sea War Museum Jutland, til Ekstra Bladet.

Vraget er blevet skannet med en 3D-skanner, og ved at sammenholde målingerne med informationer om ubådens længde og bredde har museet fastslået, at der altså er tale om den britiske ubåd G8.

Ubåden ligger på havets bund med kurs mod England. Foto: Sea War Museum Jutland
Ubåden ligger på havets bund med kurs mod England. Foto: Sea War Museum Jutland
 

Var på vej hjem
Ubåden blev i december 1917 sendt afsted fra Tess i Yorkshire med 28 mand ombord for at patruljere i Kattegat.

3. januar skulle den være vendt hjem mod England, men da den ikke kom i havn som ventet 6. januar, blev ubåden meldt savnet otte dage senere, og herfra gik der altså 101 år, før den blev set igen.

- Den forsvinder på vejen, men ingen vidste hvorfor, fortæller Gert Normann Andersen.

Da Sea War Museum Jutland sendte en undervandsrobot med et kamera ned til ubåden, kunne de se, at dybderoret peger opad, som om ubådens besætning har prøvet af styre den op til overfladen.

Døde af iltmangel
Det tyder ifølge Gert Normann Andersen på, at ubåden er sunket på grund af en ulykke eller et teknisk uheld.

- Der er ingen tegn på, at der er sprunget en mine eller en bombe. Så den er sunket, og de er blevet kvalt. Man kan jo ikke undslippe på 100 meters vand, lyder det fra ham.

På museet har de en liste med navnene på de 28 personer, der var ombord på ubåden.

- Ved alle skibene har vi små mindebind med navne på samtlige omkomne. Vi får mange henvendelser fra englændere og tyskere, for de har jo aldrig vidst, hvor deres pårørende blev af, fortæller museumsdirektøren.

75 kommentarer
Vis kommentarer